Προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ στις Ενοπλες Δυνάμεις: Τελευταία νέα

Προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ στις Ενοπλες Δυνάμεις: Τελευταία νέα – Τι προτείνουν τα Γενικά Επιτελεία για την κάλυψη των αναγκών τους 

Το θέμα των προσλήψεων ΕΠΟΠ και ΟΒΑ επανέρχεται άμεσα μετά τις εκλογές, καθώς οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα πιεστικές.

Σύμφωνα με το workenter.gr, «Κοινός τόπος» είναι, πλέον, για τις βασικές πολιτικές δυνάμεις, η άμεση κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του Δημοσίου με μόνιμο προσωπικό.

Από τις μέχρι τώρα δημόσιες παρεμβάσεις των πολιτικών πρωταγωνιστών προκύπτει ότι αμέσως μετά την 7η Ιουλίου θα εκδοθεί σειρά προκηρύξεων.

  • 1.500 στην Ελληνική Αστυνομία. Θα επιλεγεί μόνιμο προσωπικό για την ενίσχυση και ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ
  • Στρατός: Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη αποστείλει τα αιτήματά του -συνοδευόμενα από εισηγητικές εκθέσεις- για την ενίσχυση του Στρατού Ξηράς.

Ειδικότερα:

ΥΠΕΘΑ: Αίτημα για 1.200 προσλήψεις

Το workenter και ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπαβασιλείου, άντλησε πληροφορίες, για το θέμα, από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

•Παραμένει σε πλήρη ισχύ το αίτημα του ΥΕΘΑ για την έκδοση προκήρυξης που θα αφορά στην πρόσληψη 1.200 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)

•Το αίτημα αυτό -το οποίο συνοδεύεται από εισηγητική έκθεση των Επιτελείων- έχει, ήδη, προωθεί αρμοδίως στα εμπλεκόμενα υπουργεία

•Το υπουργείο Οικονομικών δεν φέρεται αρνητικό -υπό προϋποθέσεις- στην έγκριση των ανάλογων πιστώσεων, όπως ανέφερε στο workenter υψηλόβαθμη πηγή της οδού Νίκης

•Για να εκδοθεί η προκήρυξη των 1.200 ΟΒΑ απαιτούνται δύο πράγματα: η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και η σύμφωνη γνώμη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ)

•Ο σχεδιασμός για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν περιλαμβάνει μόνο την πρόσληψη ΟΒΑ. Ενδέχεται να επεκταθεί και στο θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ.)

•Εφόσον οι εξελίξεις «τρέξουν» γρήγορα και επικυρωθεί το πλάνο, δεν αποκλείεται να υπάρξει προκήρυξη ή προκηρύξεις ακόμη και εντός του καλοκαιριού

•Όταν τα Επιτελεία προβάλουν αιτιολογημένα αιτήματα, αυτά συνήθως γίνονται αποδεκτά

Τι προτείνει το ΓΕΣ για προσλήψεις ΕΠΟΠ και τους ΟΒΑ

Πρόκειται για ΕΠΟΠ «νέου τύπου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι πληροφορίες που φθάνουν στο Armyvoice.gr.

Κοινός παρονομαστής στις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων είναι η μονιμότητα. Οι ΕΠΟΠ μετά από ένα ορισμένοι διάστημα θα μονιμοποιούνται, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν στον προηγούμενο νόμο με αποτέλεσμα την διαρκή ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Η πρόταση που έχει συντάξει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο οποίο υπηρετεί η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΠΟΠ, είναι και η βάση της συζήτησης.

Ωστόσο καινοτόμες προτάσεις έχουν καταθέσει επίσης και τα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού και Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε, όσοι θα προσλαμβάνονται ως ΕΠΟΠ δεν θα έχουν το άγχος ότι θα απολυθούν μετά από συγκεκριμένα χρόνια.

Βέβαια, θα υπάρχει αυστηρή αξιολόγηση και εξετάσεις, τις οποίες θα πρέπει να περνούν για να μπορούν να συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσλαμβάνονται αρχικά για μια μακριά δοκιμαστική περίοδο μερικών χρόνων και στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να μονιμοποιηθούν.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζουν σκοπεύει να διορθώσει τις αδυναμίες που είχαν εντοπιστεί από το ισχύον σύστημα.

Οι προτάσεις καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:

  • Τι ΕΠΟΠ θέλουμε τώρα
  • Τι ειδικότητες θα έχουν
  • Πώς θα παίρνουν τις ειδικότητες
  • Θα απονέμεται και δεύτερη ειδικότητα ή και τρίτη;
  • Ποια διαδικασία θα πρέπει να τηρείται για την μονιμοποίηση;

Ανάμεσα στις προτάσεις επίσης είναι να μοριοδοτηθούν και οι ΟΒΑ για να ενταχθούν και αυτοί στους μελλοντικούς ΕΠΟΠ, καθώς θεωρείται ότι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι.

«Βρίσκονται ουσιαστικά στον προθάλαμο των στελεχών», ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή στο Armyvoice.gr.

 

Εκτός από τα παραπάνω, σε φάση επανεξέτασης θα βρεθεί και η προκήρυξη για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με 180 δόκιμους σημαιοφόρους και λιμενοφύλακες.