Νίκος Παναγιωτόπουλος: Τα γυρνάει τώρα για την Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Τα γυρνάει τώρα για την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τις χθεσινές του δηλώσεις ότι «η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό»

Σε νομική θεώρηση της συμφωνίας αποδίδει τις χθεσινές του δηλώσεις στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χθες δήλωνε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενισχύει την σταθερότητα στην περιοχή.

Για την ακρίβεια οι ακριβείς εκφράσεις που χρησιμοποίησε ήταν οι ακόλουθες:

«Και ένα τελευταίο σχόλιο, βέβαια, θεωρώ επιβεβλημένο να το κάνω, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές.

Απλά, η άποψή μου είναι, με κάθε καλή πρόθεση, και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής.

Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Προκειμένου μάλλον να κατευνάσει κάποιες αντιδράσεις που ακούστηκαν μάλλον από ψηφοφόρους της γαλάζιας παράταξης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανήλθε σήμερα, λέγοντας ότι εξέφρασε τη γνώμη του ως νομικός και όχι την πολιτική του άποψη.

«Eξηγούμαι λοιπόν για να μην παρεξηγούμαι χθες στο συνέδριο του ECONOMIST μπροστά σε διεθνές ακροατήριο είπα ότι για να σταθεί η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος.

Ήταν σαφές ο αποδέκτης… ήταν σαφές για ποιον ήταν. Απλά αυτό έγινε ανεπαισθήτως στη διπλωματική γλώσσα που άρμοζε στην συγκεκριμένη περίσταση.

Είναι μια νομική θεώρηση δεν έχει καμία σχέση με το αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει. Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει Προφανώς δεν αρέσει στην Νέα Δημοκρατία.

Προφανώς δεν αρέσει στην Κυβέρνηση… Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι υλικό προς στρέβλωση»