Μετασεισμοί ακόμα και 5 ρίχτερ λέει ο Τσελέντης - Τι λένε οι άλλοι

Μετασεισμοί ακόμα και 5 ρίχτερ λέει ο Τσελέντης – «Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε – Τι λένε οι άλλοι σεισμολόγοι

Πλούσια αναμένεται να είναι η σεισμική δραστηριότητα στην Αθήνα τις μέρες αυτές, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη.

Ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στο OPEN TV, εκτίμησε πως ο σεισμός στην Αθήνα των 5,1 Ρίχτερ ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, όπως ανέφερε, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα.

Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999, το οποίο -όπως είπε- δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό.

«Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Πάντως, ο σεισμολόγος τόνισε ότι οι μετασεισμοί θα είναι ισχυροί και μπορεί να φτάσουν και τα 5 Ρίχτερ.

Τι λένε οι άλλοι σεισμολόγοι

«Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών.

Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό»

δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με τον κ Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε «κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, λίγη ώρα μετά τον σεισμό, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Covid19: Έχει ατομική ευθύνη ο ΥΕΘΑ ή ...YOLO; click

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.