Κώστας Ιατρίδης (υποψήφιος ΝΔ): Μπορώ να «απογειώσω» τη Ροδόπη

Κώστας Ιατρίδης: Μπορώ να «απογειώσω» τη Ροδόπη – Ο πτέραχος που είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, μιλά στο Armyvoice.gr

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Η σύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζει ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης Κώστας Ιατρίδης.

Ο πτέραρχος εν αποστρατεία δηλώνει ότι και θέλει και μπορεί να προσφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του τις γνώσεις και την εμπειρία του, ενώ χαρακτηρίζει λάθος του παρελθόντος τις επαναφορές αποστράτων.

Τέλος θεωρεί ότι στο θέμα των ελληνοτουρκικών «Με τη ΝΔ, η ελληνική πλευρά ενισχύεται».

ΕΡ: Τα ελληνο-τουρκικά κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα. Τι θεωρείτε ότι θα γίνει με την αλλαγή της κυβέρνησης;

Ιατρίδης:  Κατ’ αρχάς η χώρα θα αποκτήσει σοβαρότητα. Μείζον θέμα. Σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα με δομή. Με ιστορία. Με μέλλον.

Δεν είναι συγκυριακή περίπτωση διαχειριστικής ομάδας. Είναι παράταξη. Με πλήρη συναίσθηση ευθυνών, δυνατοτήτων, εκπροσώπησης της χώρας.

Μια παράταξη εθνικά προσηλωμένη, και αυτό είναι γνωστό σε φίλους κι αντιπάλους. Μια παράταξη έμπειρη. Με έμπειρα στελέχη, στο πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο.

Δεν θα πρόκειται για απλή αλλαγή κυβέρνησης. Αλλά για ισχυρή εντολή σταθερότητας και διάρκειας. Σε ευνοϊκό περιβάλλον συμμαχικής υποστήριξης και Εθνικής συνεννόησης. Όλα αυτά από μόνα τους αποθαρρύνουν τον αντίπαλο.

Και ως κυβέρνηση η ΝΔ είναι αποφασισμένη να δυναμώσει τη χώρα. Με ανάπτυξη ταυτόχρονα με κοινωνική συνοχή. Με έμπειρη διαχείριση. Με αυτοπεποίθηση και εθνικούς αυτοματισμούς. Και αυτά είναι θεμέλια διπλωματικής και στρατιωτικής ισχύος.

Η αποκατάσταση της κανονικότητας με τη νίκη της ΝΔ δεν θα αφορά μόνο την καθημερινότητα. Αλλά τα πάντα.

Θα πάψουν οι ιδεοληπτικοί ερασιτεχνισμοί του εθνομηδενισμού που αποσκοπούν στις εντυπώσεις και το μυωπικό κομματικό ή προσωπικό συμφέρον της στιγμής και θα

επανέλθουμε στο στοιχειώδες και πολλές φορές επαρκές: την υπηρέτηση εθνικής στρατηγικής με αποτελεσματικότητα.

Με ανελέητη τεκμηρίωση των εθνικών δικαίων, με μηνύματα αξιοπρέπειας και ετοιμότητας στην άλλη πλευρά, με εργαλεία ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με τρόπο ορατό από όλους.

Τα ελληνοτουρκικά είναι ένα πεδίο αντιπαράθεσης. Οι συσχετισμοί δύναμης είναι κρίσιμο κριτήριο εξέλιξής τους. Με τη ΝΔ, η ελληνική πλευρά ενισχύεται. Τόσο απλό.

Ενισχύεται γιατί ενδιαφέρεται. Και είναι ώριμη και έμπειρη. Τόσο απλό. Και έχει την πειθώ, το πρόγραμμα και την πολιτική βούληση να αναπτύξει τον τόπο και να διοχετεύσει πόρους και ενέργεια στην υπεράσπιση των πάγιων ελληνικών θέσεων. Όπως και όπου πρέπει.

Η αλλαγή κυβέρνησης θα στείλει από μόνη της ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς απέναντι στην Τουρκία. Με δεδομένη πάντα την επιθυμία για σχέσεις καλής γειτονίας, και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Η ΝΔ είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία, όμως μόνον μέσα σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από εντάσεις και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες .

Δεν μπορεί να προστίθενται αενάως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χωρίς προηγουμένως να γίνει καταγραφή και απολογισμός των ήδη υπαρχόντων.

Εκεί θα σκληρύνουμε τη στάση μας βάζοντας και τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους για να μη γελοιοποιείται ο ίδιος ο όρος «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Θα τους βάλουμε να λάβουν εντονότερου χαρακτήρα μέτρα υποστήριξης της Ελλάδας και αντιμετώπισης της τουρκικής παραβατικότητας.

Δεν θα ρισκάρουν οι εταίροι να γελοιοποιηθεί π.χ. ο όρος «διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας» που οι ίδιοι έχουν αναδείξει και προβάλλουν ως «στρατηγικό στόχο της Ε.Ε.»

ΕΡ: Τι διαφορετικό μπορεί να έχει η ΝΔ στην εξωτερική πολιτική δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται σαφώς στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και μάλιστα τα τελευταία χρόνια αυτό έχει ενισχυθεί, ιδιαίτερα σε στρατιωτικό επίπεδο;

Ιατρίδης: Δε υπάρχει ο όρος «δεδομένου ότι…». Εάν υπονοείται ότι η εξωτερική πολιτική μας αποφασίζεται από τις ΗΠΑ άρα έτσι θα γίνει και με τη Ν.Δ., δεν το δέχομαι.

Με τις ΗΠΑ διατηρούμε μια στέρεη στρατηγική σχέση. Αυτό είναι σίγουρο. Επίσης σίγουρο είναι ότι η σημασία των διατλαντικών σχέσεων είναι τεράστια.

Υπογραμμίζουμε και επιμένουμε ωστόσο κατηγορηματικά ότι πρέπει να στηρίζονται σε κοινές αρχές, αξίες και στρατηγικές προτεραιότητες και όχι τόσο σε εφήμερο συγκυριακό δούναι και λαβείν.

Για τη ΝΔ έχει μεν ξεχωριστή αξία η ενίσχυση της συνεργασίας πρωτίστως με τις ΗΠΑ, όμως η Ελλάδα οφείλει να διατηρεί χειροπιαστές, ενεργές, σχέσεις με όλες τις ισχυρές οντότητες του κόσμου.

Και είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και άρα μπορεί να ασκεί με αρκετή ευελιξία πολιτικές που δεν της υπαγορεύονται, παρά τις εξαρτήσεις λόγω οικονομικής κρίσης.

Και με τη Ν.Δ. όχι μόνο «μπορεί να ασκεί» αλλά «θα ασκεί». Τέσσερα είναι τα πιο ευδιάκριτα διαφορετικά στοιχεία που μπορεί να αναμένει κάποιος σε σχέση με την τωρινή κυβέρνηση:

  • το πρώτο είναι η δημιουργικότητα στην ανάπτυξη εξωτερικής πολιτικής, η εξωτερική πολιτική δεν είναι πεδίο δημοσιοϋπαλληλισμού και διεκπεραίωσης
  • το δεύτερο η αίσθηση εθνικής αποστολής με όλη τη σημασία των εννοιών «εθνική» και «αποστολή»
  • το τρίτο η ενεργοποίηση θεσμών όπως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που απαξιώθηκε από την τωρινή κυβέρνηση
  • το τέταρτο η διεκδικητικότητα, η λυσσαλέα επιδίωξη αμοιβαιότητας στις διεθνείς μας σχέσεις, ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε αδύναμη θέση λόγω εξασθένισης της διεθνούς μας υπόστασης

ΕΡ: Ποια θέματα άμυνας πρέπει να έχουν προτεραιότητα τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης;

Ιατρίδης: Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων,

το οποίο θα απαρτίζεται από κορυφαίους Ανώτατους Επιτελείς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες και ειδικούς επιστήμονες.

Το Συμβούλιο θα είναι το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο «χειρισμού κρίσεων». Τη σύστασή του έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του κόμματος, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2016.

Η Ελλάδα θα διευρύνει το ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μέσα από την αναβαθμισμένη συμμετοχή μας στους Διεθνείς Οργανισμούς, για τους οποίους ιστορικά πρωτοστατήσαμε, αλλά και στη βελτίωση της στρατιωτικής ισχύος και αποτρεπτικής ικανότητας σύγχρονων αμυντικών δογμάτων.

Θα προωθήσει την αποτελεσματική και ευέλικτη Δομή Δυνάμεων με αναδιοργάνωση στρατιωτικών μονάδων και εγκαταστάσεων, καθώς και ένα σύγχρονο σύστημα επιστρατεύσεως, προσαρμοσμένο στις νέες τεχνολογίες.

Θεσμοθετούμε νέες διαδικασίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας, την ταχεία ικανοποίηση των αναγκών και την εξοικονόμηση πόρων,

Θα ισχυροποιήσει τη Στρατιωτική Διπλωματία με στόχο την προάσπιση των εθνικών θέσεων και θεσπίζουμε φορέα συντονισμού όλων των εμπλεκομένων εθνικών φορέων για την προώθηση εθνικών θέσεων.

Θα ενισχύσει την εμπλοκή της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και των εγχώριων κατασκευαστικών εταιριών σε προγράμματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Θα αναδιοργανώσει – εξυγιάνει παραγωγικές μονάδες – εργοστάσια, με στόχο τον εξαγωγικό προσανατολισμό και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας. Διερευνούμε δυνατότητες ΣΔΙΤ, με στόχο την υλοποίηση έργων ανάπτυξης, έρευνας και τεχνολογίας.

Θα επιδιώξει εξωστρεφή ανάπτυξη και αναδιοργάνωση ερευνητικών κέντρων με την προώθηση συνεργασιών με άλλα ερευνητικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδος, για καλύτερη ενσωμάτωση και εκμετάλλευση της τεχνολογίας με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων.

Η Νέα Δημοκρατία δίνει προτεραιότητα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με σχέδιο και δράσεις. Στοχεύουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, σε όλο το εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό θητείας θέτουμε ως στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση του χρόνου θητείας προς όφελος κτήσης μεγαλύτερης εξειδίκευσης.

Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο Στρατό του μέλλοντος με ορθολογιστικό επαναπροσδιορισμό των απαιτήσεων-δυνατοτήτων και εξοπλισμό αυτού

σε συνάρτηση με τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, ανασχεδίαση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και συνεχή επιμόρφωση – εκπαίδευση των στελεχών, εντός και εκτός Ελλάδος.

ΕΡ: Επαναφορές αποστράτων: Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο?

Ιατρίδης: Δεν εμπεριέχεται στο πρόγραμμα της ΝΔ και δεν νομίζω ότι θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

ΕΡ: Γιατί να προτιμήσει εσάς ένας πολίτης της Ροδόπης;

Ιατρίδης: Η Ροδόπη έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:

  • είναι μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ε.Ε.
  • υπάρχει η μουσουλμανική μειονότητα που χρησιμοποιείται ως στρατηγικό εργαλείο από την Τουρκία με σαφή ανθελληνική παρεμβατικότητα εκ μέρους των υπηρεσιών της γείτονος
  • έχει μεγάλες προσδοκίες (έδρα Περιφέρειας, έδρα Πανεπιστημίου, κομβική γεωγραφική θέση, πλούσια φυσική προίκα)

Όλα αυτά δημιουργούν εκρηκτικό μίγμα. Οι απαιτήσεις να διαχειριστεί κανείς μια τόσο σύνθετη κατάσταση είναι πολύ μεγάλες.

Έως τώρα οι συμπολίτες μου εδώ, έχουν ζήσει μεγάλες απογοητεύσεις με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, με μεγάλα ωραιοποιημένα λόγια αλλά μικρή συμβολή στο να εξασφαλίζεται βιωσιμότητα ωφέλιμων πολιτικών.

Πιστεύω ότι οι συμπολίτες μου πρέπει να δώσουν έμφαση στην επιλογή ανθρώπων που έχουν αποδείξει ότι εννοούν να υπηρετούν με προσήλωση την Πατρίδα.

Που στην ατζέντα τους δεν ντρέπονται να μιλήσουν για πατρίδα, για θρησκεία, για οικογένεια, ως επίκαιρα, πλην όμως παραμελημένα, συστατικά στοιχεία της μοντέρνας εκδοχής «ανάπτυξη», ανάμεσα σε άλλα βέβαια που όμως έχουν χιλιοειπωθεί.

Οικογενειάρχες που έχουν δουλέψει πραγματικά στη ζωή τους, που δεν είναι ευφραδείς κηφήνες.

Που διεκδικούν την ψήφο νιώθοντας την αγωνία του ανέργου, τον κόπο και το μόχθο του εργαζόμενου, την πίεση για βιοπορισμό και δημιουργία ασφάλειας για τα παιδιά και τα εγγόνια.

Ανθρώπους που έχουν δικτύωση – κρίσιμος παράγοντας – αλλά δεν την περιτυλίγουν με κομπασμό. Ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη δικτύωσή τους για όφελος των πολλών και όχι για το βόλεμά τους.

Προσωπικά είμαι αποφασισμένος , με εντολή του κόσμου να διεκδικήσω αλλαγή δεδομένων για τη Ροδόπη. Να την απογειώσω, αν μου επιτρέπεται τη μεταφορά, ως συνειρμό με την ιδιότητά μου ως ιπτάμενου.

Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω την εντολή αυτή ώστε να συνεργαστώ με όλους τους παράγοντες που συνδιαμορφώνουν τις εξελίξεις,

για να αναπτύξω τον τόπο μου επιτρέποντας έτσι και μια άλλη πολιτική και στα εθνικά ζητήματα που εμφανίζονται με ιδιαιτερότητες στη Ροδόπη.

Με ταχεία αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της φυσικής της προίκας,

την ειδικού τύπου ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με έμφαση στην αναζωογόνηση της Βιομηχανικής Περιοχής, την προώθηση της έξυπνης γεωργίας και της σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με την μεταποίηση,

με τη διαμόρφωση και αξιοποίηση μιας ελκυστικής τουριστικής ταυτότητας στο πλαίσιο ενός ειδικού μοντέλου ευέλικτης τουριστικής ανάπτυξης προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Ροδόπης,

την ενδυνάμωση και τόνωση της ελκυστικότητας και του κύρους των τοπικών πανεπιστημιακών σχολών, την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομών που έχουν λησμονηθεί, τη λειτουργία και περαιτέρω υποστήριξη κοινωνικών δομών και θεσμών.

Το όραμά μου για τον τόπο μου είναι συγκεκριμένο, εφικτό και νομίζω ότι δεν είμαι αλαζόνας όταν ισχυρίζομαι ότι το βιογραφικό μου είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μου,

αλλά και ότι είμαι ένα άφθαρτο πρόσωπο με τεράστια εργασιακή ,Διοικητική και οργανωτική εμπειρία.

Ελπίζω να πείσω τους συμπολίτες μου και για την έντονη επιθυμία και ενθουσιασμό μου να δουλέψω, να ξεπεράσω δυσκολίες με αποφασιστικότητα,

να δώσω τις μάχες που απαιτούνται για μια τρομερής σημασίας γωνία της Ελλάδας, της Ροδόπης, της πατρίδας μου.