Εθνική Άμυνα: Στρατιωτική θητεία 2 ταχυτήτων και πρόσληψη ΕΠΟΠ ζητούν τα Επιτελεία από ΥΕΘΑ και πρωθυπουργό – Η απάντησή τους προβληματίζει


Ρεπορτάζ: Ιωάννα Ηλιάδη

Εθνική Άμυνα: Επαναφορά του συστήματος της στρατιωτικής θητείας «δυο ταχυτήτων» πρότειναν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr τα Γενικά Επιτελεία κατά την διάρκεια της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό.

Οι έφεδροι οι οποίοι παρουσιάζονται και παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας τους στα σύνορα να υπηρετούν 9 μήνες θητεία και όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν σε περιοχές εκτός παραμεθορίου να υπηρετούν 12 μήνες.

Σήμερα υπηρετούν 12 μήνες στρατιωτική θητεία οι στρατεύσιμοι στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Το σύστημα αυτό για την στρατιωτική θητεία είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα και θεωρείται μάλλον αποδοτικό, καθώς οι στρατιώτες επιλέγουν οι ίδιοι το πού θέλουν να υπηρετήσουν (παραμεθόριο ή όχι) με την ανάλογη χρονική διάρκεια.

Γεγονός είναι πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα συνολικής αύξησης της θητείας στους 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι αρκετοί είναι αυτοί που το κυκλοφορούν ως σενάριο τα τελευταία τρία χρόνια.

Πρόσληψη ΕΠΟΠ

Παράλληλα ζητήθηκε από τα Γενικά Επιτελεία η πρόσληψη προσωπικού, κατά προτίμηση ΕΠΟΠ με το νέο καθεστώς που έχουν ήδη επεξεργαστεί και συμφωνήσει τους προηγούμενους μήνες.

Οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αντιστοιχούν σε πρόσληψη τουλάχιστον 2000 ΕΠΟΠ κάθε χρόνο, εκτιμούν τα Γενικά Επιτελεία. Το θέμα τέθηκε στον πρωθυουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι θα το μελετήσει.

Δεν έκανε όμως καμία σχετική ανακοίνωση, όπως έκανε αντίστοιχα για προσλήψεις στην Αστυνομία και στο υπουργείο Υγείας, γεγονός που προβληματίζει του στρατιωτικούς.

 
Προηγούμενο άρθροΣύνταξη Αυγούστου ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΝΑΤ ΚΕΑ Ιουλίου 2019 – ΟΠΕΚΑ Α21
Επόμενο άρθροΟ ΥΕΘΑ σε Τύμβο Μακεδονίτισσας και Φυλακισμένα Μνήματα ΦΩΤΟ
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).