Χαλκιδική: Η 1η «μάχιμη» μέρα για το νέο ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο – Τι είδε από την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων


Απόλυτα ικανοποιημένος θα πρέπει να είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την άμεση κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την επούλωση των πληγών των κατοίκων και των επισκεπτών της Χαλκιδικής.

Ο νέος υπουργός θα μπόρεσε ίσως να διαπιστώσει την ετοιμότητα που έχουν να συνδράμουν σε φυσικές καταστροφές και πως το σύστημα λειτουργεί από μόνο του μόλις δοθεί η εντολή.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί 5 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη από το Γ’ Σώμα Στρατού στην περιοχή της Χαλκιδικής για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες σε ηλεκτρισμό, ενώ υπάρχουν και εφεδρείες στην 1η Στρατιά, από τα μετόπισθεμ οι οποίες μπορούν να μετακινηθούν άμεσα και να δοθεί ρεύμα σε όλη την περιοχή.

Τα βαρέα οχήματα του Στρατού είναι σε ετοιμότητα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο των στελεχών για να συνδράμουν σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

 

Η ευτυχής συγκυρία είναι ότι ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Φλώρος έχει εμπειρία σε τέτοιες κινητοποιήσεις, καθώς είναι αυτός πουαπό την προηγούμενη θέση του στο ΓΕΕΘΑ  αντιμετώπισε το προσφυγικό, την καταστροφή στην Μάνδρα και τις πυρκαγιές στο Μάτι, όπου η παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν έγκαιρη και σωτήρια.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επουλώνουν και τις δικές τους πληγές από την καταστροφή. Όπως ήδη έγραψε το Armyvoice.gr ζημιές έχουν υποστεί τα ΚΑΑΥ Ν. Φώκαιας που υπάγονται στο Γ’ Σώμα Στρατού, αλλά και τα ΚΑΑΥ Μάκρης στην Αλεξανδρούπολη.

Ήδη με εντολή της 1ης Στρατιάς εκρίθηκε να διατεθούν μέσα και τεχνικό προσωπικό από το Δ’ Σώμα Στρατού για να εντιμετωπίσουν τα προβλήματα από τις φυσικές καταστροφές όχι μόνο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και όπου χρειαστεί.

Το Μηχανικό και το Τεχνικό του Δ’ ΣΣ βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρωτοπορία, καθώς όπως διαπιστώσαμε από την πρόσφατη επίσκεψή μας στον Έβρο στην 12η Μεραρχία και στην 16η Μεραρχία, είναι όχι απλά ετοιμοπόλεμα, αλλά μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε θέμα προκύψει.

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής βρίσκονταν στα γραφεία τους και συντόνιζαν τις προσπάθειες, μέσω των Γενικών Επιτελείων.