Αλκιβιάδης Στεφανής: Τι σηματοδοτεί η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Ποιο κεφάλαιο φαίνεται ότι κλείνει οριστικά και για τη Νέα Δημοκρατία


Η υπουργοποίηση του Αλκιβιάδη Στεφανή φαίνεται να είναι συμβολική από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας καθώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει την πολιτική στην Εθνική Άμυνα χωρίς διάθεση για ρεβανσισμούς.

Η επαναφορά του Αλκιβιάδη Στεφανή ως πολιτικού προϊσταμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σημαίνει πως και για τη Νέα Δημοκρατία κλείνει οριστικά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία, υπόθεση η οποία τέθηκε στο αρχείο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους, η Νέα Δημοκρατία είχε στηρίξει την κυβέρνηση, μέχρι να επιστρέψουν πίσω οι δυο Έλληνες Στρατιωτικοί.

Ωστόσο σε ερώτηση που είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2019 ο τότε τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας, είχε ζητήσει τα «Αποτελέσματα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο».

Στην ερώτησή του αφήνει υπονοούμενα για τα μέτρα που είχαν ληφθεί επί αρχηγού Αλκιβιάδη Στεφανή στον Έβρο για αποτρέψουν ένα τέτοιο περιστατικό,

ενώ άφηνε αιχμές και για τις προαγωγές των στρατιωτικών που ήταν διοικητές των προϊστάμενων σχηματισμών. Ζητούσε τέλος να μάθει εάν «Επιβλήθηκαν ποινές ή άλλου είδους κυρώσεις και σε ποιους».

Η απάντηση του Ευάγγελου Αποστολάκη ήρθε λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές Μαρτίου:

«σας γνωρίζω ότι η υπόθεση έχει διερευνηθεί ως προς την ποινική της αξιολόγηση από την αρμόδια Στρατιωτική Εισαγγελία και έχει τεθεί στο αρχείο».

Προφανώς η τοποθέτηση του τότε Αρχηγού Αλκιβιάδη Στεφανή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφενός επικροτεί την στάση που είχαν ακολουθήσει τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις και σημαίνει ότι η ΝΔ δεν αμφισβητεί τα μέτρα που είχαν ληφθεί.

Αντίθετα μάλιστα, δείχνει πλέον να επιβραβεύει τις κινήσεις του ΓΕΣ, προάγοντας τον τότε αρχηγό σε πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείχνει επίσης ότι η πρόθεση της ΝΔ είναι να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα χωρίς να ζητάει περαιτέρω ευθύνες και κυρώσεις.