23 Ιουλίου 2007 – Στύρα: Πτώση CL-415 – Νεκροί ο Γιάννης Χατζούδης και ο Δημήτρης Στοϊλίδης – Οι φίλοι του Γιάννη γράφουν το τραγούδι «Ένας Άγγελος να μας φυλά»

23 Ιουλίου 2007: Αεροσκάφος CL-415 που επιχειρούσε σε πυρκαγιά στα Στύρα πέφτει στις 15:46 παρασύροντας στο θάνατο τους δυο πιλότους Δημήτρη Στοϊλίδη 34 ετών πατέρα τριών παιδιών και τον Γιάννη Χατζούδη 27 ετών

Οι δύο πιλότοι ανήκαν στη Μοίρα 383 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στάθμευαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, για να συνδράμουν στη δασοπυρόσβεση στη νότια Ελλάδα.

Κατά πληροφορίες, το Canadair πραγματοποίησε χαμηλή πτήση, έκανε τη ρίψη νερού και στη συνέχεια ο πιλότος προσπάθησε να του δώσει ύψος, όμως το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε ορεινό όγκο, με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ αριθμόν 2055, με ημερομηνία κατασκευής το 2001. Έφθασε στην Ελλάδα στις 15 Μαρτίου 2004 και είχε συμπληρώσει περίπου 1.400 ώρες πτήσεως. Ήταν το δέκατο και τελευταίο αεροσκάφος CL-415 που παρελήφθη από την Πολεμική Αεροπορία.

Δημήτρης Στοϊλίδης

Από το 2000 πετούσε τα Canadair ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης. Είχε 1.415 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του εκ των οποίων οι 970 ήταν με το CL-415.

«Λαμπρό και υποδειγματικό συνάδελφο» τον περιγράφουν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, που τον συνόδευσαν ώς την τελευταία του κατοικία.

«Δημήτρη, εξαντλούσες τη δυνατότητα να ρίχνεις από χαμηλά. Και πάλι βούτηξες με αυταπάρνηση. Ενώ κατηφόριζες στη γη όμως, ανέβηκες στον ουρανό για να γίνεις φωτεινό παράδειγμα για όλους μας»,

ανέφερε στο «ύστατο χαίρε», από το βήμα της εκκλησίας, ο φίλος και συνάδελφός του,  Χαράλαμπος Σιδηρόπουλος.

Ούτε μοιρολόγια ούτε φωνές. Μόνο κλάμα βουβό. Με πόνο και αξιοπρέπεια.

Γιάννης Χατζούδης

Ένα απέραντο χαμόγελο έσβησε για πάντα στις 23 Ιουλίου 2007. Ο γενναίος υποσμηναγός βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα του καθήκοντος, ένα καθήκον που το πίστευε και το τιμούσε καθημερινά.

Είχε 784 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του εκ των οποίων οι 146 ήταν με το CL-415. Η τύχη, αν και είχε χαμογελάσει δυο φορές στον Γιάννη Χατζούδη. Την πρώτη φορά είχε γλιτώσει από σοβαρό τροχαίο ατύχημα στην Κρήτη.

Η δεύτερη φορά ήταν στις 27 Νοεμβρίου 2003 όταν είχε εγκαταλείψει αεροσκάφος Mirage 2000 που εμφάνισε βλάβη. Ο Γιάννης Χατζούδης πετούσε ως συγκυβερνήτης μαζί με τον τότε επισμηναγό Κυριάκο Δημητράκουλα.

Το αεροσκάφος παρουσίασε βλάβη και κατέπεσε  στη θαλάσσια περιοχή κοντά στις νησίδες Καλόγεροι, δυτικά της Χίου.

Ο 27χρονος πιλότος της 72ης σειράς Ικάρων που όλοι τον θυμούνται από το πλατύ του χαμόγελο, είχε ζητήσει και ξεκινήσει τις πτήσεις με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 από τον Σεπτέμβριο του 2005, για να βρίσκεται κοντά στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη, καθώς εκείνη την εποχή η Μοίρα των πυροσβεστικών είχε μεταφερθεί στην Βόρεια Ελλάδα.

Η αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη και η προοπτική να μετακομίσει εκεί η έδρα των πυροσβεστικών αεροσκαφών, νίκησε την αγάπη του για το Mirage 2000. Δυστυχώς όμως δεν πρόφτασε να ζήσει όπως ονειρεύτηκε.

«Ένας Άγγελος να μας φυλά»

Οι φίλοι του από το συγκρότημα Chroma έκαναν τον πόνο τους τραγούδι που έμεινε και το σιγοτραγουδάμε συχνά όσοι τον γνωρίσαμε, γιατί σίγουρα ο Γιάννης Χατζούδης είναι πια «Ένας Άγγελος να μας φυλά»

Τι κι αν έφυγες σε νιώθω κοντά / πετάς ελεύθερος στα σύννεφα πια

είσαι δίπλα μου και χαμογελάς / Ένας άγγελος να μας φυλά

Τι κι αν έφυγες σε νιώθω κοντά / το γέλιο σου δεν το ‘χει σβήσει η φωτιά

Δεν θα διστάσω μπρος σε τίποτα πια /όσο έχω έναν άγγελο να μας φυλά

Τι κι αν πέταξες μες στη φωτιά / οι αετοί πεθαίνουν πάντα ψηλά

Δεν φοβάμαι τώρα τίποτα πια / όσο έχω έναν άγγελο να μας φυλά