1η Στρατιά: Γιατί πήγε ο αντιστράτηγος Φλώρος στην Πολωνία και παρέστη στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του επιχειρησιακού στρατηγείου PL OHQ

Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019, ο Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε την Πολωνία,

όπου παρέστη στην τελετή ανάληψης καθηκόντων του Πολωνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων «PL OHQ»,

που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κρακοβία, αποδεχόμενος πρόσκληση του Διοικητή του Πολωνικού Στρατηγείου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΣ, ο αντιστράτηγος Φλώρος συναντήθηκε και με τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Błaszczak. 

Η Πολωνία έχει ενεργοποιήσει για το 2019 το Visegrád Battlegroup (V4) σύμφωνα με την σειρά που τηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Kατά την συνήθη πρακτική της, όπως έκανε και το 2016 ενεργοποίησε και το επιχειρησιακό στρατηγείο PL OHQ (POLAND OPERATIONAL HQ) , το οποίο είναι ανάλογο της 1ης Στρατιάς στην Λάρισα, αλλά δεν το διατηρεί ενεργό διαρκώς όπως η Ελλάδα.

Στο Πολωνικό Visegrád Battlegroup, συμμετέχουν επίσης  η Τσεχία , η Σλοβακία και η Ουγγαρία, ενώ επίσης έχει δηλώσει και συμμετοχή η Κροατία από το 2019.

Η απόφαση για την ίδρυση του Visegrád Battlegroup λήφθηκε το 2014 ως απάντηση στις ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία.

Στη Διακήρυξη της Μπρατισλάβα στις 9 Δεκεμβρίου 2014,  υποστηρίχθηκε ότι οι χώρες που μετέχουν στο Visegrád Battlegroup θα μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειες υποστήριξης της Ουκρανίας, απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας.

Στο Visegrád Battlegroup μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και Μονάδα πολιτικό στρατιωτικής συνεργασίας, μονάδα προστασίας από όπλα μαζικής καταστροφής, και μονάδα ηλεκτρονικού πολέμου.