Στρατηγός Μανωλάκος: «Υπέρ πάντων η Πατρίς» – Ο πρώην διοικητής ΑΣΔΕΝ και υποψήφιος ΝΔ στον Πειραιά μιλάει στο Armyvoice.gr

Ο Νικόλαος Μανωλάκος στη συνέντευξή του καλεί τους Πειραιώτες να τον εμπιστευθούν με την ψήφο τους, τάσσεται υπό προϋποθέσεις υπέρ της στοχευμένης επαναφοράς αποστράτων, ενώ υποστηρίζει ότι κοινός στόχος όλων των κομμάτων είναι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Τα ελληνο-τουρκικά κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα. Τι θεωρείτε ότι θα γίνει με την αλλαγή της κυβέρνησης;

Μανωλάκος: Τα ελληνο-τουρκικά πάντα κυριαρχούσαν και θα συνεχίσουν να κυριαρχούν όχι μόνο στην προεκλογική ατζέντα αλλά γενικά στην πολιτική ζωή του τόπου.

Είμαι πεπεισμένος ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με μικρές διαφοροποιήσεις, είναι προσανατολισμένες στον κοινό στόχο που είναι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Με την επικείμενη, όπως φαίνεται, αλλαγή της κυβέρνησης θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες, θεσμοί, οργανισμοί και το κυριότερο θα αποφευχθούν διφορούμενες δηλώσεις

οι οποίες θολώνουν τη σθεναρή θέση της Ελλάδας εναντίον κάθε ιδέας συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

Είχαμε και έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, και αυτό θα το εκμεταλλευθούμε στο έπακρο. Στοχευμένες, σοβαρές, και υπεύθυνες κινήσεις αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει.

Τι διαφορετικό μπορεί να έχει η ΝΔ στην εξωτερική πολιτική δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται σαφώς στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και μάλιστα τα τελευταία χρόνια αυτό έχει ενισχυθεί, ιδιαίτερα σε στρατιωτικό επίπεδο;

ΑΠ: Η Νέα Δημοκρατία λειτουργεί πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, το πατριωτικό καθήκον.

Το ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς έκανε τεράστια στροφή, απέρριψε συνθηματολογία και κραυγές του παρελθόντος και οικειοποιήθηκε τις θέσεις της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική, αποτελεί δικαίωση της παράταξής μας.

Η ΝΔ θα κάνει αυτό που έκανε πάντα στην εξωτερική πολιτική. Προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και σχέσεις αμοιβαίας υποστήριξης με τις ΗΠΑ εντός των δομών του ΝΑΤΟ, αλλά και σε διμερές επίπεδο.

Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν η Ελλάδα μεγαλούργησε όταν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί την ταύτιση των εθνικών συμφερόντων της με αυτά των μεγάλων δυνάμεων της εποχής.

Κατά τον ίδιο τρόπο και τώρα θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τους στόχους των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, με στόχο να εξασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

Το ζητούμενο είναι αυτό που θα πράξεις, οι επιλογές σου, όντως να υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον και όχι να καλύπτουν προσωπικές φιλοδοξίες και μακροημέρευση στην εξουσία.

Να πράττεις, να διαπραγματεύεσαι, να έχεις την κριτική σκέψη και την ικανότητα να διαπραγματεύεσαι και να φέρνεις τα μέγιστα δυνατά καλά αποτελέσματα για την πατρίδα σου.

Όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης, ιδεολογίας, και γιατί όχι; χαρακτήρα. Και η ΝΔ έχει αποδείξει ότι διαθέτει όλα τα παραπάνω.

Ποια θέματα άμυνας πρέπει να έχουν προτεραιότητα τις πρώτες 100 ημέρες της νέας κυβέρνησης;

ΑΠ: Δεν θεωρώ ότι είναι δόκιμο να οριοθετούνται τα θέματα της άμυνας με ορίζοντα 100 ημερών, όπως θα συμβεί για τα θέματα της καθημερινότητας των Ελλήνων.

Γνωρίζετε και εσείς ότι τα θέματα άμυνας είναι ιδιαίτερα και χρήζουν λεπτού και υπεύθυνου χειρισμού.

Θέματα υπάρχουν, και όταν μιλάμε για θέματα που συνδέονται με την Άμυνα όλα έχουν προτεραιότητα, είτε για παράδειγμα, αυτά αφορούν θέματα προσωπικού ή εξοπλιστικά προγράμματα.

Είναι πολύ εύκολο για εμένα, που μέχρι πριν 5 μήνες ήμουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να σας απαριθμήσω μερικά από τα επείγοντα και φλέγοντα θέματα του Στρατού, δεν θα ήταν όμως η ενδεδειγμένη κίνηση, καθόσον πλέον έχει αλλάξει η ιδιότητά μου.

Να είστε όμως σίγουρη ότι ήδη έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο της ΝΔ και η νέα πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με τη στρατιωτική θα πράξει άμεσα τις απαραίτητες κινήσεις. Όχι εγώ και επί της παρούσης.

Όταν αυτό κριθεί τότε θα είμαστε όλοι εδώ να τα αντιμετωπίσουμε, να τα επιλύσουμε και αν είναι δυνατόν όσο το δυνατόν συντομότερο.

Επαναφορές αποστράτων: Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο

ΑΠ: Προσωπικά, υπό κανονικές συνθήκες, αυτή η πρακτική με βρίσκει αντίθετο.

Όμως αν στοχευμένη επαναφορά αποστράτων σε συγκεκριμένες θέσεις κριθεί απαραίτητη για να διατηρηθεί η ισορροπία και το κύρος των ΕΔ, εξυπηρετώντας πρωτίστως το εθνικό συμφέρον, τότε ναι, δεν αντιτίθεμαι σε αυτό.

Για παράδειγμα, αν υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης και καχυποψία μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, λόγω ιδιότυπων συμπεριφορών στο άμεσο παρελθόν,

δεν θα διαφωνούσα με στοχευμένες όπως σας είπα επαναφορές αποστράτων. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι το θεωρώ πρέπον και απαραίτητο. Υπέρ πάντων η Πατρίς.

Γιατί να προτιμήσει εσάς ένας πολίτης του Πειραιά

ΑΠ: Προτρέπω τους Πειραιώτες να εμπιστευθούν στο πρόσωπό μου την μία επιλογή τους, γιατί έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και ανδρωθεί στις φτωχογειτονιές του Πειραιά γνωρίζω από πρώτο χέρι την αγωνία των ανθρωπως του λιμανιού για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή.

Θέλω να γίνει ο Πειραιάς και τα νησιά του φάρος για την ανάπτυξη της χώρας. Να είναι πρωτεργάτης και πρωτοπόρος.

Δεν είναι δυνατόν η γραφειοκρατία, αγκυλώσεις του παρελθόντος και κυρίως ιδεοληπτικές αντιλήψεις μειοψηφιών να δημιουργούν αναχώματα στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Προσωπικά θα εργασθώ εντατικά για να μην απογοητεύσω τους Πειραιώτες και για να μεταφέρω τη δική τους φωνή, τους δικούς τους προβληματισμούς σε ανώτατο επίπεδο,

όπως έκανα στον στρατιωτικό μου βίο για το σύνολο του προσωπικού που είχα
που είχα την ευθυνη.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία