Παύλος Χρήστου: Αντί για ΜΟΕ, διάταξη μάχης – Απαιτείται απάντηση ΤΩΡΑ στην τουρκική προκλητικότητα – Δεν συμβαδίζουν ΜΟΕ και συζήτηση για κυρώσεις στην Τουρκία

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Επαγρύπνηση και διάταξη μάχης για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενο από την προκλητική Τουρκία, ζητά ο αντιπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Armyvoice.gr ο κ. Χρήστου υποστηρίζει ότι «απαιτείται μέγιστη ετοιμότητα αλλά και κατάλληλη προετοιμασία του γενικού πληθυσμού». «Απαιτείται άμεσα να μεταβουμε σε διάταξη μάχης. Δεν πρέπει να υποστούμε στρατηγικό αιφνιδιασμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε τις απαντήσεις του:

ΕΡ: Πώς κρίνετε τις εξελίξεις με την τουρκική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Παύλος Χρήστου: Η αναθεωρητικη άποψη της Τουρκίας είναι δεδομένη. Κι αυτό ακριβώς την οδηγεί στην απομόνωση.

Οι προσπάθειες της στη Κύπρο είναι μόνο ένα μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αλλαγής ισορροπιών στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα προβεί σε γεώτρηση προκειμένου να προκαλέσει και να μετρήσει αντιδράσεις. Η προσπάθεια γεώτρησης είναι ενέργεια που θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας.

Η απάντηση μας δεν μπορεί να είναι μόνο διπλωματική ούτε να στηρίζεται αποκλειστικά σε δηλώσεις της ΕΕ.

ΕΡ: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα;

Παύλος Χρήστου: Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικοτητας θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. Σίγουρα όμως απαιτείται πέραν όλων στρατιωτική απάντηση. Και για αυτό απαιτείται μέγιστη ετοιμότητα αλλά και κατάλληλη προετοιμασία του γενικού πληθυσμού.

ΕΡ: Κινδυνεύουμε να μεταφερθεί η ένταση και στο Αιγαίο;

Παύλος Χρήστου: Η κρίση ήδη υπάρχει στο Αιγαίο. Θα ενταθεί επικίνδυνα και σε Αιγαίο και σε Έβρο. Η Τουρκία επιδιώκει μια ολική ρύθμιση των “διαφόρων με Ελλάδα και Κύπρο. Ίσως και ο λόγος της πίεσης στην Κύπρο έχει αυτόν ακριβώς τον αντικείμενο σκοπο:την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

ΕΡ: Ερχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο σύρραξης;

Παύλος Χρήστου: Η απειλή θερμού επεισοδίου είναι ορατή. Το ζητούμενο είναι αν έχει η Τουρκία αποφασίσει μια μορφή περιορισμένου πολέμου. Απαιτείται άμεσα να μεταβουμε σε διάταξη μάχης. Δεν πρέπει να υποστούμε στρατηγικό αιφνιδιασμο.

ΕΡ: Μα παρόλα αυτά συνεχίζουμε να συζητάμε για τα ΜΟΕ. Πριν λίγο υπήρξε και ανακοίνωση από το ΥΠΕΘΑ για συζητήσεις σχετικά με «την αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων».

Παύλος Χρήστου: Σε περιόδους υψηλής έντασης και όταν ο αντίπαλος σου παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δεν συζητάς για ΜΟΕ. Η εφαρμογή των ΜΟΕ απαιτεί κατά αρχάς σεβασμό κυριαρχικά δικαιωμάτων και κατά δεύτερον αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Δεν είναι δυνατόν στη παρούσα χρονική περίοδο να γίνονται συζητήσεις για ΜΟΕ. Οι συζητήσεις αυτές γίνοται όταν πραγματικά θέλεις να μειώσεις την ένταση. Η Τουρκία την ανεβάζει.

Είναι δυνατόν να συζητάμε για ΜΟΕ και από την άλλη πλευρά να ζητάμε κυρώσεις από την ΕΕ;

ΕΡ: Ποια μπορεί να είναι η παρέμβαση Ευρώπης και ΗΠΑ;

Παύλος Χρήστου: Η αντίδραση της ΕΕ θα πρέπει να είναι άμεση. Όχι μόνο. Με γενικά μέτρα και δηλώσεις αλλά με στρατιωτική παρουσία στην περιοχή υπό τον συντονισμό της Ελλάδας και Κύπρου.

Η Αμερική είναι ήδη στην περιοχή με δυνάμεις χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει αντιδράσει. Δεν.μπορουμε σε καμία περίπτωση να στηριζομαστε στην ενίσχυση από τρίτους.

Θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αν απαιτηθεί θα δράσουμε μόνοι μας

Αν δεν αντιδράσουμε δυναμικά σε μια γεώτρηση θα δημιουργηθουν τετελεσμενα.
Επιπρόσθετα Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να προσφύγουν στον ΟΗΕ