Παραίτηση Ζαχαριάδη: Το παρασκήνιο -Τι συζητάμε με Τούρκους στα ΜΟΕ; Τα θέματα δεν είναι απλές ανταλλαγές επισκέψεων - Τι οδήγησε στην παραίτηση

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Η παραίτηση του αντιστράτηγου Ζαχαριάδη, επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης των ΜΟΕ με την Τουρκία, ανοίγει ουσιαστικά το κεφάλαιο του τι συζητάμε με την Τουρκία, καθώς η λογική λέει ότι αποκλείεται να παραιτήθηκε επειδή θα διαφώνησε σε «αγώνες ποδοσφαίρου» μεταξύσ τρατιωτικών ακαδημιών.

Από την εποχή που υπογράφηκαν τα ΜΟΕ με το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, το περιεχόμενό τους στην πράξη περιοριζόταν σε ανταλλαγές επισκέψεων αξιωματικών και σε αθλητικούς αγώνες μεταξύ των στρατιωτικών ακαδημιών.

Είναι προφανές ότι πλέον αυτή η ατζέντα έχει αλλάξει μετά τις συναντήσεις Τσίπρα - Ερντογάν το 2018 και Αποστολάκη - Ακάρ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μετά από την συνάντηση των υπουργών άμυνας των δυο χωρών, στο ΝΑΤΟ, υπήρξαν δηλώσεις που ανέφεραν ότι θα συσταθούν οι τεχνικές ομάδες για να συζητήσουν τα ΜΟΕ και τα θέματα μείωσης έντασης στο Αιγαίο.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την έλευση τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΥΠΕΘΑ από τις 20 έως τις 24 Μαϊου. Εκεί η τουρκική πλευρά έθεσε  πολλά «βαριά θέματα» μεταξύ των οποίων οι αναχαιτίσεις, η έρευνα και διάσωση και άλλα.

Η επόμενη ημερομηνία για τις συζητήσεις προσδιορίστηκε από τότε περίπου στις 20 Ιουνίου, αλλά στον ορίζοντα δεν υπήρχαν οι πρόωρες εκλογές.

Θα ήταν αναμενόμενο πριν πάει ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία, και ξεκινήσει η κουβέντα πάνω σε αυτά τα θέματα, να έχει πάρει έγκριση από την Βουλή ενώ δεδομένων και των εξελίξεων θα έπρεπε να ενημερωθεί και η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει, καθώς οι συζητήσεις πλέον είναι κρίσιμες.

Ακριβώς αυτή ήταν και το σημείο στο οποίο επέμενε ο αντιστράτηγος Ζαχαριάδης.

Παραίτηση Ζαχαριάδη: Το παρασκήνιο

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιστράτηγος Ζαχαριάδης ενημέρωσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας παρουσία του Αρχιπλοίαρχου κ. Φραγ. Λελούδα, διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του ΥΕΘΑ, και του πρέσβη Ελευθέριου Αγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληρφορορίες η απάντηση από την πλευρά του ΥΕΘΑ ήταν «θα δούμε».

Το Σάββατο το μεσημέρι ο αντιστράτηγος Ζαχαριάδης δέχθηκε κλήση από τον διπλωματικό σύμβουλο του ΥΕΘΑ πρέσβη Ελευθέριο Αγγελόπουλο ο οποίος του ανακοίνωσε ότι η απόφαση του ΥΕΘΑ ήταν να συνεχιστούν κανονικά οι συναντήσεις με την τουρκική πλευρά.

Τον ευχαρίστησε και την Δευτέρα το πρωί ο αντιστράτηγος Ζαχαριάδης υπέβαλε την παραίτησή του, πιστεύοντας όπως ο ίδιος λέει ότι θα έπρεπε πρώτα το περιεχόμενο των συζητήσεων να έχει «νομιμοποιηθεί» τουλάχιστον από την Βουλή και να έχει λάβει αναβολή η συνάντηση λόγων των επικείμενων εκλογών.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,  είναι ότι δεν υπήρχε βιασύνη από την τουρκική πλευρά, καθώς η συνάντηση του Μαϊου ήταν η πρώτη από μια μεγάλη σειρά συναντήσεων που θα ακολουθούσε. Η βιασύνη υπήρξε από την ελληνική πλευρά.

Τώρα εάν θα προχωρήσει η συνάντηση, θα γίνει με επικεφαλής υποστράτηγο, ο οποίος είναι ομοιόβαθμος του Τούρκου επικεφαλής.