Ντουραλέξ & Ψευταλέξ: Η εμπειρία μιας «μη εικονικής» πραγματικότητας – Ένας παραλληλισμός με την πολιτική ζωή στην Ελλάδα

Γράφει ο αντιπτέραρχος ε.α. Ιωάννης Αναστασάκης

Παλαιότερα στην ζωή μας γνωρίζαμε τα γυαλικά Ντουραλέξ (Duralex) που δύσκολα έσπαγαν, αλλά όταν έσπαγαν γινόντουσαν σκόνη.

Σήμερα στην ζωή μας μάθαμε την πολιτική Ψευταλέξ (Pseftalex) που δύσκολα σπάει, αλλά όταν σπάσει θα γίνει θρύψαλα.

Το πείραμα του Παβλόφ (Pavlov dogs)

Ένα από τα προεκλογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές, είναι η καταβολή της επονομαζόμενης 13ης σύνταξης.

Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ήταν μόνο ένα φιλοδώρημα, μία προεκλογική παροχή, ένα πυροτέχνημα.

Η παροχή αυτή προέρχεται από το ματωμένο υπερ-πλεόνασμα που είναι το αποτέλεσμα της ληστρικής φορομπηχτικής πολιτικής.

Μίας στείρας πολιτικής που στερεί το οξυγόνο από τα λαϊκά στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας και στραγγίζει την μεσαία τάξη.

Μιας πολιτικής που στην πράξη απαγορεύει την οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια.

Για ποιο λόγο λοιπόν η κυβέρνηση επιμένει να διαφημίζει την υποτιθέμενη 13η σύνταξη; Τι επιδιώκει;

Η απάντηση βρίσκεται στο πείραμα του Παβλόφ που αναφέρεται στα «εξαρτημένα ανακλαστικά».

Ο Ιβάν Παβλόφ που πήρε το Νόμπελ Ιατρικής, είναι ευρύτατα γνωστός για το πείραμά του στο φαινόμενο των εξαρτημένων ανακλαστικών.

Το συγκεκριμένο πείραμα που έχει ονομαστεί «τα σκυλιά του Παβλόφ» (Pavlov dogs) αναφέρεται στα εξαρτημένα ανακλαστικά των σκυλιών που ο Παβλόβ τάιζε με μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Αποτέλεσμα ήταν, από την συχνή επανάληψη του πειράματος, τα σκυλιά να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο παράγοντας γαστρικά υγρά προετοιμαζόμενα για φαγητό, είτε ο ερευνητής τους έβαζε γεμάτο, είτε άδειο πιάτο.

Το πιάτο των σκυλιών στο πείραμα του Παβλόφ, αντιστοιχεί στην υπόσχεση για 13η σύνταξη προεκλογικά.

Αποσκοπεί στην δημιουργία απατηλού αισθήματος προσμονής για φαγητό, δηλαδή σε προσμονή επικείμενης οικονομικής ανάκαμψης.

Η προοδευτική σοσιαλιστική προσέγγιση.

Όπως κάθε καλοπροαίρετος μελετητής αντιλαμβάνεται, η χρησιμοποίηση των εξαρτημένων ανακλαστικών για την εξαπάτηση ανθρώπων στην Ελληνική κοινωνία

με την υπόσχεση 13ης σύνταξης ή και άλλων ανερμάτιστων προεκλογικών υποσχέσεων, δεν αποτελεί τιμή για την σημερινή κυβέρνηση.

Τούτο διότι η εφαρμογή σε ανθρώπους των πειραμάτων που γίνονται σε σκυλιά, δεν είναι κοινωνικά ανθρώπινο και σε καμία περίπτωση δεν είναι προοδευτική πολιτική.

Η προσπάθεια εξαπάτησης των ψηφοφόρων, είναι στις μέρες μας μία «μη εικονική πραγματικότητα».

Είναι πολιτική ψευταλέξ, διότι αυτοσκοπός είναι η παραμονή στην εξουσία και όχι η πραγματική επίλυση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης της χώρας μας.

Δεν είναι αποδεκτό να εφαρμόζονται σε ανθρώπους τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε σκυλιά, ποντάροντας σε ανθρώπινες ανακλαστικές συμπεριφορές για «να αλλάξει το ματσάκι» όπως επαίρεται κάποιος πολιτικός άρχων.

Είναι κοινωνικά ανάλγητη πολιτική μιας κυβέρνησης που δεν σέβεται τον λαό που την έχει ψηφίσει.

Στην πράξη, ένα προοδευτικό και πραγματικά σοσιαλιστικό κόμμα, όπως είναι για παράδειγμα το Κίνημα Αλλαγής, δεν συμμετέχει

και υποστηρίζει απλώς κατ’ όνομα τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές – PES (Party of European Socialists), αλλά έχει εκπονήσει συγκεκριμένα και υλοποιήσιμα μέτρα για την υποστήριξη των νέων, της οικογένειας, των Ελλήνων στην καθημερινότητά τους.

Υλοποιήσιμα μέτρα επίσης για την αντιμετώπιση των εθνικών κινδύνων όπως είναι για παράδειγμα η αναγκαστική μετανάστευση των νέων και η γήρανση του γηγενούς πληθυσμού.

Το «Σχέδιο Ελλάδα» που έχει εκπονηθεί από το Κίνημα Αλλαγής, προβλέπει μέτρα για την στήριξη της Ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Είναι εποχή για αλήθειες. Τέρμα τα ψέματα.

(*) Ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Αναστασάκης ασχολείται με θέματα σχετικά με την «ασφάλεια για την οικονομική ανάπτυξη». Είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής στον Νότιο Τομέα της Β΄Αθηνών.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία