ΜΟΕ: Τι αλλάζει στις διαπραγματεύσεις μετά την παραίτηση Ζαχαριάδη – Τι δείχνει η σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στην Τουρκία για συζητήσεις


Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Η προαναγγελία για τις αλλαγές ήρθε ουσιαστικά από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος έσπευσε από τις ΗΠΑ να διευκρινίσει ότι η Ελλάδα δεν θα μπει σε συζητήσεις με θέματα που έχει θέσει η Τουρκία από την δική της πλευρά και δεν έχει γίνει κάποια προετοιμασία.

Συγκεκριμένα ο κ. Αποστολάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «δεν μιλάει κανείς για τίποτα καινούργιο, ούτε μπαίνουμε σε περιοχές που δεν έχουμε δουλέψει.

Μιλάμε για συμφωνημένα και υπογεγραμμένα ΜΟΕ, τα οποία προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε ή τουλάχιστον να εφαρμόσουμε κάποια από αυτά

στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό προκειμένου να λιγοστέψει η ένταση και η πιθανότητα να συμβεί κάποια ατύχημα».

Λίγες ώρες αργότερα οι πληροφορίες που έφθαναν στο Armyvoice.gr ανέφεραν ότι τελικά στην διαπραγμάτευση με την Τουρκία δεν θα μεταβούν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά θα είναι μια αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ, υπό Έλληνα υποναύαρχο ο οποίος θα έχει συγκεκριμένα περιθώρια δικαιοδοσίας πάνω σε τεχνικά θέματα.

Η διαφωνία του αντιστράτηγου Ζαχαριάδη αφορούσε την επικείμενη συζήτηση για θέματα τα οποία δεν είχαν πάρει την έγκριση της Βουλής, και ζητούσε να καθυστερήσουν οι επαφές προκειμένου να ενημερωθεί και η νέα κυβέρνηση.

Τα θέματα αυτά δεν ήταν τα τυπικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ίσχυαν εδώ και χρόνια, αλλά όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις των δυο πλευρών, είχαν προστεθεί και νέα θέματα στην συζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις των δυο υπουργείων:

Το Ελληνικό υπουργείο άμυνας στις 20 Μαϊου ανακοίνωσε την έναρξη της συζήτησης με την τουρκική αντιπροσωπεία «με σκοπό τη διερεύνηση δραστηριοτήτων ενεργειών στο πλαίσιο υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε στις 24 Μαϊου, είχε προτεθεί μια ακόμα φράση: «για την  πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων».

Τα ΜΟΕ με την μορφή που ήταν γνωστά μέχρι πρότινος, αφορούσαν κυρίως ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ στρατιωτικών ακαδημιών, διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ. Πώς θα μπορούσαν αυτά να συμβάλουν στην «πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων» παραμένει ένα μυστήριο.

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας από την πελυρά του μιλούσε από την πρώτη κιόλας ημέρα, που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα για «κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο» (Code of Conduct in the Aegean Sea).

Στη δεύτερη ανακοίνωση έγινε πιο σαφές και μιλούσε αναοιχτά για «κανόνες εμπλοκής στο Αιγαίο» (rules of engagement in the Aegean Sea).

Ακολούθησε και άλλη μια ανακοίνωση την ίδια ημέρα όπου αναφέρεται σαφώς ότι οι συζητήσεις γίνονται  «προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθούν ανεπιθύμητα περιστατικά κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι κανόνες εμπλοκής (Rules of Engagement) είναι κανόνες ή οδηγίες προς στρατιωτικές δυνάμεις που καθορίζουν τις προϋποθέσεις, τις συνθήκες, τον βαθμό και τον τρόπο χρήσης της στρατιωτικής ισχύος, ή τις ενέργειες που μπορούν να εφαρμοστούν ή να εκληφθούν ως προκλητικές.

Παρέχουν εξουσιοδότηση ή/και περιορίζουν τη χρήση ισχύος και την ανάπτυξη ορισμένων ιδιαίτερων δυνατοτήτων.

Οι κανόνες εμπλοκής συνήθως δεν υπαγορεύουν πώς μπορεί να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα, αλλά υποδεικνύουν ποια μέτρα είναι μη αποδεκτά.

Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά ουδέποτε διέψευσε τα αντικείμενα της συζήτησης, μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι υπήρξαν ή επρόκειτο να αρχίσουν συζητήσεις πάνω σε αυτή την ατζέντα, οι οποίες σίγουρα ξεπερνούν κατά πολύ την παραδοσιακή έννοια των ΜΟΕ και χρήζουν έγκρισης από την Βουλή.

Εαν οι πληροφορίες που έφθασαν στο Armyvoice.gr ότι τελικά θα μεταβούν στην Τουρκία μόνο στελέχη του ΓΕΕΘΑ (και όχι του υπουργείου) μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι δεν θα έχουν εξουσιοδότηση να μπουν σε συζήτηση για τα ευαίσθητα εθνικά θέματα.

Ελπίζουμε να είναι έτσι…

 
Δείτε ολόκληρη την τελευταία εκπομπή Ευπειθώς Αναφέρω

Προηγούμενο άρθροΑΣΕΠ 3Κ/2017: Πληρώθηκαν 63 θέσεις ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΛΣΤΑΤ-ΟΣΕ
Επόμενο άρθροΣτρατός Ξηράς: Ποιος δώρισε τα 4 Zodiac που παρέλαβε ο Αρχηγός ΓΕΣ
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).