Επιθεώρηση Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Τι μήνυμα έστειλε στην Τουρκία για τις σχέσεις των δυο χωρών ο Προκόπης Παυλόπουλος

Με την επιθεώρηση Στόλου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στα ανοικτά του Φαληρικού όρμου, ολοκληρώθηκε σήμερα η μεγάλη άσκηση του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019».

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επιθεώρηση Στόλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε από την Τουρκία τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου όπως και των συνόρων, ώστε να παραμείνει ειρηνική η συνύπαρξη των δύο χωρών.

Υπενθύμισε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουραστώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους,

ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτή.

Διότι, η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους» πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση.

«Η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση» τόνισε.

Στη δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, το οποίο «επιβεβαιώνει διαχρονικώς το έμβλημά του το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, όπως το απέδωσε ο Θουκυδίδης: μέγα το της θαλάσσης κράτος».