Εκλογές 2019: Γιατί τρέμουν οι Αρχηγοί - Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Εκλογές 2019: Γιατί τρέμουν οι Αρχηγοί – Τα σενάρια της επόμενης μέρας – Τι προβλέπει ο νόμος για την αλλαγή ηγεσίας και ποιοι ενδιαφέρονται να αναλάβουν

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Η διαφαινόμενη επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές 2019, φέρνει και τα ανάλογα σενάρια για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και φυσικά εάν θα παραμείνουν ή όχι οι σημερινοί αρχηγοί, που είναι επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η καραμέλα ότι η θητεία των Αρχηγών είναι συγκεκριμένη και δεν αλλάζει, είναι μάλλον «Fake News» καθώς όσοι το γράφουν δεν έχουν μπει στον κόπο να διαβάσουν τη σχετική νομοθεσία.

Ο νόμος 4407/2016  (ΦΕΚ 134/Α/26-7-2016) αναφέρει ρητά ότι  η θητεία των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων μπορεί να λήξει πριν από την προσδιοριζόμενο χρόνο, με απόφαση ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 17 αναφέρει:

Διορισμός Αρχηγών Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων

1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν. 2292/ 1995 (Α΄ 35), όπως ισχύει, προστίθενται τρίτο και τέταρτο εδάφια, ως εξής:

«Ο διορισμός του Α/ΓΕΕΘΑ γίνεται για χρονική διάρκεια τριών (3) ετών, που μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) ακόμη έτος. Ο Α/ΓΕΕΘΑ μπορεί να αποστρατευθεί για σπουδαίο λόγο και πριν από την πάροδο της ανωτέρω χρονικής διάρκειας, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ., κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.»

2. Στην παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν. 2292/1995 (Α΄ 35), όπως αυτή ισχύει μετά την τροποποίησή της με την υποπαράγραφο β της παρ. 8 του άρθρου 10 του Ν. 3527/ 2004 (Α 143) και την παρ. 4 του άρθρου 13 του Ν. 3648/ 2008 (Α 38) αντικαθίσταται το τρίτο εδάφιο και προστίθεται τέταρτο εδάφιο, ως εξής:

«Ο διορισμός του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου γίνεται για χρονική διάρκεια δύο (2) ετών, που μπορεί να παραταθεί κατά ένα (1) ακόμη έτος.

Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου μπορεί να αποστρατευθεί για σπουδαίο λόγο και πριν από την πάροδο της ανωτέρω χρονικής διάρκειας, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ , κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.»

Αυτό ακριβώς είναι που κάνει πολλούς Αρχηγούς να επιθυμούν «διάβαση ποταμού» προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα διασώζοντας την θέση τους, και πολλούς ακόμα ανώτατους να επιθυμούν τον «αποκεφαλισμό» της σημερινής ηγεσίας για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι ίδιοι.

Κάποτε ένας -απόστρατος σήμερα- αξιωματικός ο οποίος διετέλεσε και Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, είχε κάποτε περιγράψει με ειλικρίνια την συμπεριφορά των ανώτατων αξιωματικών προστά στο ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης.

Φροντίζεις, έλεγε να μαντέψεις σωστά κατά πού θα γείρει η πλάστιγγα και κάνεις τις ανάλογες ενέργειες προσέγγισης. Μπορεί να σου βγει μπορεί και όχι. Αλλά δεν θα το γνωρίζεις εάν δεν δοκιμάσεις.

Με αυτή την έννοια, δεν έχει και τόσο σημασία, η πολιτική «γραμμή», όσο τελικά οι γνωριμίες και πόσο «κοντά» τους σε αισθάνονται αυτοί που θα λάβουν τις αποφάσεις για τη νέα ηγεσία.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε πώς διαμορφώνεται σήμερα το «κλίμα», ενόψει και των επικείμενων εκλογών.

Κατ΄αρχήν δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος η ΝΔ να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει κακή εικόνα στους ψηφοφόρους.

Ωστόσο έχει το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τους αρχηγούς, χωρίς κανένα νομικό κώλυμα. Η θητεία τους ναι μεν ορίζεται από το νόμο 3ετής ή 2ετής, αλλά μπορεί να ανακοπεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό το γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που όπως πληροφορούμαστε έχουν ρίξει γέφυρες στη Νέα Δημοκρατία σχεδόν όλοι οι αρχηγοί.

Επαναφορά αποστράτων

Από την άλλη υπάρχει το θέμα της επαναφοράς αποστράτων, τον οποίο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος και πλέον τα σενάρια έχουν αλλάξει.

Εκεί που κάποιοι διέδιδαν ότι θα γίνουν επαναφορές αποστράτων, άρχισαν να διαδίδουν τα περί υποψηφιότητάς τους στις εκλογές.

Και όταν τελικά έκλεισαν τα ψηφοδέλτια και τα ονόματά τους δεν ήταν μέσα, άρχισαν τα σενάρια περί υπουργοποίησής τους. Βέβαια υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα στο οποίο δεν δίνουν απάντηση τα σενάρια.

Γιατί να υπουργοποιηθούν απόστρατοι που δεν έλαβαν μέρος τις εκλογές και να μην επιλεγούν βουλευτές που έχουν περάσει από την υπουργική καρέκλα του ΥΠΕΘΑ, ή οι στρατιωτικοί που ζήτησαν και έλαβαν την ψήφο των πολιτών;

Ήδη 4 ανώτατοι αξιωματικοί βρίσκονται σε ψηφοδέλτια. Ο Κώστας Ιατρίδης στην Ροδόπη, ο Νικόλαος Μανωλάκος στον Πειραιά, o Γρηγόρης Γρηγοριάδης στην Καστοριά και ο Παναγιώτης Φαραντάτος στον Έβρο.

Εάν εκλεγούν και έχουν την λαϊκή εντολή, πώς θα αντιδράσουν στο ενδεχόμενο υπουργοποίησης αποστράτων οι οποίοι δεν τόλμησαν να εκτεθούν στην ψήφο των πολιτών;

Όσοι διακινούν σενάρια για δικούς τους λόγους πιστεύουν αλήθεια ότι η είναι καλή εικόνα ενός κόμματος να μοιράζει «οφίτσια» σε απόστρατους και όχι σε εκλεγμένους;

Η υπουργική καρέκλα

Τέλος δεν θα πρέπει να παραλβέψουμε και τα σενάρια που κάνουν λόγο για παραμονή του Ευάγγελου Αποστολάκη στο υποουργείο Εθνικής Άμυνας, σε κοινή συμφωνία με τον αμερικανικό παράγοντα και δεδομένων των εξελίξεων στα ελληνο-τουρκικά.

Σενάρια τα οποία χωρίς να μπορούμε να τα αποκλείσουμε πιστεύουμε ότι δεν μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν, καθώς είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναλάβει υπουργός κάποιος εκλεγμένος από το κόμμα της ΝΔ.

Ήδη πολλοί κάνουν λόγο για τον Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην υπουργική καρέκλα του Άμυνας.