16η Μεραρχία: Ο υποστράτηγος Ιλαρίδης και η εικόνα των στελεχών 16η Μεραρχία στρατιωτικοί γιατροί Μαράσια

16η Μεραρχία: Στρατιωτικοί γιατροί για δωρεάν εξετάσεις στα Μαράσια, το ακριτικό χωριό στο οποίο το 2007 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την “Κυρά των Μαρασίων” 

Αυτό είναι το κοινωνικό έργο του Στρατού! Στρατιωτικοί γιατροί θα επισκεφθούν το ακριτικό χωριό της Ορεστιάδας, τα Μαράσια και θα προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις στους κατοίκους που φυλάνε Θερμοπύλες.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3 Ιουλίου από τις 9:00 έως τις 11:00.

Τα Μαράσια

Τα Μαράσια είναι πεδινό χωριό της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε υψόμετρο 40 μέτρα.

Τα Μαράσια βρίσκονται δίπλα στη μεθοριακή γραμμή της Ελλάδας με την Τουρκία στον βόρειο Έβρο.

Το χωριό είναι κτισμένο στο σημείο που ο Άρδας ποταμός (νότια) συναντάει τον Έβρο (βόρεια). Απέχει 3,5 χλμ. ΒΔ. από τον Συνοριακό Σταθμό Καστανιών και (ΝΑ.) και 22 χλμ. Β.-ΒΔ. από την Ορεστιάδα.

Στα ανατολικά, απέναντι από τα σύνορα και σε απόσταση 4,5 χλμ. βρίσκεται η Αδριανούπολη.

Δίπλα από τα Μαράσια περνάει η σιδηροδρομική γραμμή Ορμενίου – Αλεξανδρούπολης και στα δυτικά σε απόσταση 3 χλμ. η ΕΟ Καστανιών – Ορμενίου (προς Βουλγαρία).

Την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν μικτό χωριό με χριστιανούς και μουσουλμάνους κατοίκους. Μετά την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες κυρίως από την Αδριανούπολη, αλλά και από την υπόλοιπη Ανατολική Θράκη.

Είναι τόπος καταγωγής της οικογένειας Μαρασλή και του μεγαλεμπόρου Γρηγορίου Μαρασλή (1780-1851) ενός από τους πρώτους οικιστές της Οδησσού.

Το χωριό έγινε γνωστό όταν το 2007 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την “Κυρά των Μαρασίων” (Βασιλική Λαμπίδου – Φωτάκη), η οποία απεβίωσε στις 21 Ιουνίου 2011, σε ηλικία 107 ετών και κηδεύτηκε µε τιµές εν ενεργεία αξιωµατικού των Ενόπλων ∆υνάµεων