12η Μεραρχία: Τα μυστικά του Βάλτου με τους φρουρούς του ποταμού

12η Μεραρχία: Τα μυστικά του Βάλτου με τους φρουρούς του ποταμού Έβρου – Το Armyvoice.gr έκανε περιπολία στο Δέλτα με τα στελέχη που φυλάνε τα σύνορα

Έβρος, αποστολή Ιωάννα Ηλιάδη

Τα μυστικά του Βάλτου

Μακεδονία, αρχές του 20ού αιώνα. Πόλεμος!  Δύο εθελοντές αξιωματικοί του ελληνικού στρατού ο καπετάν Άγρας – ο Τέλλος Άγρας ή Σαράντος Αγαπηνός – και ο καπετάν Νικηφόρος.

Ήρωες από τη φύση τους εμπνέουν τους συναγωνιστές τους, γίνονται παράδειγμα θάρρους, ηρωισμού και λεβεντιάς.

Σε συνθήκες δύσκολες, σε μέρη βαλτώδη, γεμάτα εχθρικές παγίδες, δίχως τα στοιχειώδη προσπαθούν είτε με πλωτά μέσα, στον επονομαζόμενο Βάλτο, δηλαδή στη λίμνη των Γιαννιτσών, είτε με επιδρομές πεζοί σε παρακείμενα χωριά, να καταλάβουν στρατηγικά σημεία. Το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, μοιάζει να αναβιώνει σήμερα στον Έβρο.

Έβρος, Ιούνιος 2019

Κάπου ανάμεσα στις καλαμιές του Βάλτου και μετά από έναν μακρύ χωματόδρομο καταλήγουμε σε μια καλά κρυμμένη όχθη του ποταμού, πολύ κοντά στις καλύβες που βρίσκονται στο ποτάμι.

Εκεί συναντάμε το πλωτό περίπολο, έτοιμο να εποπτεύσει το ποτάμι, αποτρέποντας οποιοδήποτε σκέφτεται ότι μπορεί να δρα ανενόχλητος σε ελληνικό έδαφος.

Η Ελλάδα έχει αυξήσει τα μέτρα επιφυλακής σε όλα τα επίπεδα, ειδικά μετά το περυσινό περιστατικό με τη σύλληψη των δυο στρατιωτικών. Οι περιπολίες πλέον έγιναν συχνότερες, ενώ έχουν επεκταθεί και σε περιοχές οι οποίες σε προηγούμενο χρόνο δεν επιτηρούνταν τόσο συχνά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιτήρηση του βάλτου στο Δέλτα του Έβρου, το οποίο ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Οι καλαμιές κρύβουν πολλά υγρά μονοπάτια τα οποία βέβαια μεταβάλλονται ανάλογα με τη ροή και τα νερά του ποταμιού.

«Γκιαούρ-αντά» λέγεται στα τουρκικά η περιοχή, που σημαίνει το νησί των απίστων, αυτών που αντιστέκονται.

Και πράγματι, σήμερα οι αυξημένες περιπολίες δείχνουν ότι η Ελλάδα επιτηρεί κάθε σπιθαμή από το έδαφός της.

Πλησιάζουμε στις «γκιόλες», (γκιολ στα τουρκικά είναι η λίμνη) τις μικρές λιμνούλες που σχηματίζει η ροή του ποταμού και στο βάθος βλέπουμε την πόλη «Αίνος», με την ελληνική της ονομασία, η οποία βρίσκεται στο τουρκικό έδαφος και είναι ευδιάκριτα τα σπίτια και τα φώτα στους δρόμους της.

Όλες οι υδάτινες διαδρομές ανήκουν στο ελληνικό έδαφος, ενώ η Τουρκία αρχίζει λίγα μέτρα παραπέρα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται αυτή η «επίδειξη σημαίας» σε μέρη μάλιστα που παλαιότερα δεν πατούσε κανένας και υπήρχαν υποψίες για λαθρεμπόριο.

Οι περιπολίες λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς, αλλά κυρίως δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει τα σύνορά της, υποστηρίζουν στελέχη της 23ης Ταξιαρχίας, τα οποία είχαν την ευθύνη της περιπολίας την ημέρα εκείνη.

Μεγάλο μέρος του δυναμικού της 12ης Μεραρχίας περνάει από την εκπαίδευση στα πλωτά και αρκετοί είναι αυτοί που εναλλάσσονται στις περιπολίες, καθώς το εύρος του ποταμού, που κυριαρχεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας είναι αρκετά μεγάλο.

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί και η συνεργασία με τους Εθνοφύλακες και η καθιέρωση της άσκησης εθνοφυλάκων ΜΙΝΩΤΑΚΗΣ, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του σημερινού Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Καμπά, όταν αυτός υπηρετούσε ως διοικητής του Δ’ ΣΣ.

Ο Ταγματάρχης Μινωτάκης, το όνομα του οποίου φέρει η άσκηση,  είναι αυτός ο οποίος εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην τριμερή Επιτροπή για την χάραξη των συνόρων,

μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης (1923), συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της περιοχής του Δέλτα Έβρου (100 χιλ. στρέμματα), εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ευχαριστούμε τη συνάδελφο Κατερίνα Καλεντερίδου για το φωτογραφικό υλικό