12η Μεραρχία: Έτσι θα περάσουμε τον Έβρο αν χρειαστεί – Εντυπωσιακή αποβατική ενέργεια στις όχθες του ποταμού στέλνει σαφές μήνυμα

Έβρος, αποστολή Ιωάννα Ηλιάδη

Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή άσκηση του Μηχανικού στην 12η Μεραρχία, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά το Aryvoice.gr.

Ο σκοπός της άσκησης ΜΑΝΙΤΣΑ, δεν ήταν σίγουρα αμυντικός. Το σενάριο ήταν καθαρά επιθετική ενέργεια, με σκοπό την κατάληψη εδάφους, όταν ο εχθρός επιχειρήσει να κινηθεί κοντά στον ποταμό Έβρο, όπου έλαβε χώρα η άσκηση.

Η αποβατική ενέργεια που συνήθως γίνεται με το φως της νύχτας, κρατάει ελάχιστο χρόνο. Μέσα σε μόλις 30 λεπτά, όλα έχουν τελειώσει. Με δεδομένη την κάλυψη από αέρος, αρχικά  δύτες του μηχανικού βουτάνε στα λασπωμένα νερά του Έβρου για να ελέγξουν την περιοχή.

Αφού η περιοχή της απόβασης οριοθετηθεί και ασφαλιστεί, με χρήση της αποβατικής γέφυρας RIBBON, περνάνε τα οχήματα που απαιτείται για την κατάληψη εδαφών στην απέναντι όχθη του ποταμού.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν 8 διαφορετικά επεισόδια, με μεγάλη επιτυχία και ως προς την εκτέλεση ενεργειών προπαρασκευής – εκτέλεσης της διάβασης ευκαιρίας,

αλλά και ως προς τις διαδικασίες παραπλάνησης – αποδιοργάνωσης του εχθρού, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως του προσωπικού,

την εξοικείωση του με τα μέσα και εν τέλει την υψηλή μαχητική του αξία.

Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Φλώρος, απευθυνόμενος στο προσωπικό, υπογράμμισε πως πολλές φορές η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και πως ειδικά στην περιοχή του Έβρου, ο ελληνικός στρατός είναι άρτια εκπαιδευμένος και μπορεί να εκτελέσει αποβατικές ενέργειες όποτε αυτό απαιτηθεί.

Το μήνυμα αυτό θα πρέπει να φθάσε σε όλους όσοι επιβουλεύονται ελληνικά εδάφη.

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΠοταμός Έβρος: Τι έψαχναν οι Αμερικάνοι στην αποβατική άσκηση
Επόμενο άρθροΔΕΗ ρύθμιση οφειλών 2019: Διακανονισμός ΔΕΗ 2019 – Δόσεις
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).