Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Τι συζητούν για τα ΜΟΕ με τους Τούρκους που ήρθαν στην Αθήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ


Μια μια εξαιρετικά λακωνική ανακοίνωση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη συζητήσεων με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ώρα που στο Αιγαίο η Τουρκία επιχειρεί να φερθεί ως «σερίφης».

Οι  διπλωματικοί δίαυλοι ωστόσο παραμένουν ανοιχτοί και οι δυο χώρες μπαίνουν όπως φαίνεται στο τραπέζι των συζητήσεων:

«Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, τουρκική αντιπροσωπεία θα αφιχθεί στην Αθήνα για συζητήσεις, με αντίστοιχη ελληνική, με σκοπό τη διερεύνηση δραστηριοτήτων ενεργειών στο πλαίσιο υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία δεν είναι καθόλου διαφωτιστική για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Ελάχιστα πιο διαφωτιστικός ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης όταν στο περιθώριο της Συνόδου Άμυνας του ΝΑΤΟ είχε συναντηθεί με τον Τούρκο Ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ.

Realshave.gr

Σύμφωνα με όσα είχε πει τότε, συμφώνησαν «να προγραμματιστεί στο προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Σε σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του στο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD  ο κ. Αποστολάκης είχε δηλώσει σχετικά:

«Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε μια προσπάθεια εξομάλυνσης.

Στη λογική αυτή,προγραμματίζεται το προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). 

Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέληγε η σχετική αναφορά στην ομιλία του υπουργού.