Βόρεια Κορέα: Κατάληψη πλοίου από αμερικανικό πολεμικό – Στο κόκκινο οι σχέσεις των δυο χωρών – Μεταφέρει άνθρακα λένε οι ΗΠΑ

Μπαρούτι μυρίζουν οι σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ η Ουάσινγκτον, καθώς το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέλαβε βορειοκορεατικό πλοίο.

Σύμφωνα με όσα τονίζουν αμερικανικές πηγές, το πλοίο που κατελήφθη μεταφέρει άνθρακα, και παραβίασε τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης το πλοίοWise Honest, που κατελήφθη μεταφέρει άνθρακα, και παραβίασε τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας.

«Το πλοίο που παραβίασε τις κυρώσεις έχει τεθεί εκτός υπηρεσίας» είπε ο επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας του υπουργείου, John C. Demers».

Το πλοίο των 17.061 τόνων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία της χώρας.

Κατασχέθηκε για πρώτη φορά από άλλες ναυτιλιακές αρχές στην Ινδονησία τον Απρίλιο του 2018, τώρα βρίσκεται στην κατοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και προσεγγίζει σήμερα τα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο για παραβίαση κυρώσεων.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΗΕ, το πλοίο Wise Honest τον Απρίλιο του 2018 μετέφερε 25.500 τόνους άνθρακα, ο οποίος είχε κατασχεθεί από τις αρχές τις Ινδονησίας.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ η αξία του φορτίου άνθρακα του πλοίου ήταν περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»