Στρατός Ξηράς: Γιορτάζει τον προστάτη Άγιο Γεώργιο - Χρόνια Πολλά Αγίου Γεωργίου 2019: Πώς γιορτάζει ο Στρατός Ξηράς σε όλη την Ελλάδα

Στρατός Ξηράς: Γιορτάζει τον προστάτη Άγιο Γεώργιο – Χρόνια Πολλά – δείτε τους εορτασμούς που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα

Στρατός Ξηράς Γιορτάζει τον προστάτη Άγιο Γεώργιο

Ο κεντρικός εορτασμός του Αγίου Γεωργίου 2019, προστάτη του Στρατού Ξηράς (πλην πυροβολικού) θα γίνει την Παρασκευή 3 Μαίου στις 11 το πρωί στην Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα.

Στην Λάρισα  η μνήμη του προστάτη του Στρατού Ξηράς, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, θα εορταστεί στην έδρα της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ (Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ»).

Η εορτή θα γίνει στις 03 Μαΐου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:30.

Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει ∆οξολογία στον χώρο του Ηρώου του Στρατοπέδου, ανάγνωση της Ημερήσιας ∆ιαταγής του κ. Αρχηγού ΓΕΣ και κατάθεση στεφάνου από τον ∆ιοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στον εορτασμό έχουν προσκληθεί να παραστούν οι Θρησκευτικές, Πολιτικές και Τοπικές Αρχές της Λάρισας.

Άγιος Γεώργιος: Πώς έγινε ο τροπαιοφόρος προστάτης του Στρατού

Θεσσαλονίκη Γ’ Σώμα Στρατού

Στο Γ’ Σώμα Στρατού η γιορτή θα γίνει στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού την Παρασκευή 3 Μαϊου στις 11 το πρωί.

Ξάνθη – Δ’ Σώμα Στρατού

Την Παρασκευή 03 Μαΐου 2019 και ώρα 11:30, στο Στρατόπεδο «ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ», στο Πετροχώρι Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί θρησκευτικές, πολιτικές, τοπικές αρχές, φορείς της πόλης και του Νομού Ξάνθης, καθώς επίσης και αριθμός μαθητών από σχολεία της περιοχής.

Η παρουσία των κατοίκων της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής στην θα αποτελούσε τιμή για το Δ’ Σώμα Στρατού.

Στρατός Ξηράς: Γιορτάζει τον προστάτη Άγιο Γεώργιο – Χρόνια Πολλά

Βόλος – 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών

Την Παρασκευή 3 Μαΐου από τις 7.30 έως τις 10.30 το πρωί, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία – Δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου,

στο Στρατόπεδο «ΣΧΗ (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ Ν.» (Στρατηγείο 32 ΤΑΞ ΠΖΝ), στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη του Στρατού Ξηράς, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου.

Με το τέλος της δοξολογίας, θα παρουσιασθεί έκθεση οπλικών συστημάτων της Ταξιαρχίας.

Κομοτηνή

Τον προστάτη του Άγιο Γεώργιο θα γιορτάσει την Παρασκευή 3 Μαΐου ο Στρατός Ξηράς σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Στρατόπεδο «Παράσχου»στην Κομοτηνή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

  • 11:30 – Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων αντιπροσωπειών και επισκεπτών
  • 11:40 – Δοξολογία
  • 11:50 – Ανάγνωση Ημερησίας Διαταγής Αρχηγού ΓΕΣ
  • 11:55 – Κατάθεση στεφάνου από Ανώτερο Διοικητή Φρουράς
  • 12:05 Παρουσίαση έκθεσης οπλικών συστημάτων και μέσων του Στρατού Ξηράς.

Η είσοδος στο στρατόπεδο θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Καβάλα – XX Τεθωρακισμένη Μεραρχία

Από την XX Τεθωρακισμένη Μεραρχία ανακοινώνεται ότι, τη Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 και ώρα 10:45, στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΖ) ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ», στην Καβάλα, θα πραγματοποιηθεί εορτασμός για τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς.

Στην εορτή έχουν προσκληθεί οι θρησκευτικές και πολιτειακές αρχές, καθώς και φορείς της πόλης και του Νομού Καβάλας.
Θα είναι ιδιαίτερη τιμή η παρουσία των κατοίκων της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής στην εκδήλωση.

Στρατός Ξηράς: Γιορτάζει τον προστάτη Άγιο Γεώργιο – Χρόνια Πολλά

Αλεξανδρούπολη 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία

Η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο του Εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς,

θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Στρατόπεδο «ΠΑΤΣΟΥΚΑ», τη Παρασκευή 03 Μαΐου 2018 και ώρα 11:00.

Θα ακολουθήσει επίδειξη οπλικών συστημάτων και μέσων της Μεραρχίας.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διδυμότειχο 16η Μεραρχία

Στις 03 Μαίου 2019 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς,

στο Στρατόπεδο «ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ» στον οικισμό ΛΑΓΟΥ, του Δήμου ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ.

Στo πλαίσιo του εορτασμού, θα πραγματοποιηθεί έκθεση οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών οχημάτων διαφόρων τύπων.

Καβησός – Έβρος 3η Ταξιαρχία

Την Παρασκευή 03 Μαΐου 2019 και ώρα 10:30, θα λάβει χώρα, τελετή εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο Στρατόπεδο «ΒΟΓΙΑΤΖΗ», πλησίον του χωριού Καβησού.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και η παρουσία των αρχών, του κλήρου και των κατοίκων της περιοχής θα είναι τιμή για την Ταξιαρχία.

Πλάτη Ορεστιάδας 16η Μεραρχία

Ανακοινώνεται ότι στις 03 Μαίου 2019 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00, θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς,

στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΠΖ) ΚΑΡΥΔΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ» στο χ. Πλάτη, του Δήμου Ορεστιάδος.

Στo πλαίσιo του εορτασμού, θα πραγματοποιηθεί έκθεση οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών οχημάτων διαφόρων τύπων.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κιλκίς 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία

Την Παρασκευή 3 Μαίου 2019 και ώρα 12:00 θα εορτασθεί η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, στην Ν. Σάντα Κιλκίς. (Στρατηγείο 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας).

Με το πέρας της δοξολογίας, θα παρουσιασθεί έκθεση οπλικών συστημάτων της Ταξιαρχίας.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Στρατός Ξηράς: Γιορτάζει τον προστάτη Άγιο Γεώργιο – Χρόνια Πολλά

Σάμος 79 ΑΔΤΕ

Την Παρασκευή, 3 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός της 79 ΑΔΤΕ για τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, Μεγαλομάρτυρα

και Προστάτη του Στρατού Ξηράς στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΠΖ) ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΠΟΥΛΜΑΝ», στην περιοχή Μαλαγάρι.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την επίδειξη – παρουσίαση επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ταξιαρχίας στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής της

Χίος 96 ΑΔΤΕ

Την Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019 και ώρα 11:00 θα τελεσθεί στο Στρατόπεδο «ΓΚΙΑΛΑ», ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς.

Τρίπολη 4η Μεραρχία

Η ΔΙΚΕ (IV ΜΠ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»), θα εορτάσει τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 και ώρα 10:00.

Ο εν λόγω εορτασμός θα περιλαμβάνει Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από 07:30 έως 09:30 και τελετή στο Στρατόπεδο «ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ» (11o ΣΠ) την 10:00,

στην οποία θα πραγματοποιηθεί επίδειξη Oπλικών συστημάτων – Oχημάτων και μέσων του Στρατού Ξηράς.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κοζάνη

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαΐου και ώρα 10.45 στο στρατόπεδο «Μακεδονομάχων». Η προσέλευση για το κοινό είναι ελεύθερη

Βέροια 1η Μεραρχία

Στην Βέροια, θα πραγματοποιηθεί εσπερινός την παραμονή, 2 Μαίου 2019 στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο στρατόπεδο «Μακεδονομάχου Καπετάν Αμύντα» (στρατηγείο 1ης Μεραρχίας Πεζικού).

Την Παρασκευή 3 Μαϊου και ώρα 7:30 έως 10:30 θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο ναό. Με το πέρας της δοξολογίας θα παρουσιαστεί έκθεση οπλικών συστημάτων. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Στρατός Ξηράς: Γιορτάζει τον προστάτη Άγιο Γεώργιο – Χρόνια Πολλά

Ο Άγιος Γεώργιος και ο Στρατός Ξηράς

Ο άγιος Γεώργιος είναι ο κατεξοχήν στρατιωτικός άγιος. Φέρει τα επώνυμα Μεγαλομάρτυς, Ταξιάρχης, Καλλίνικος και Τροπαιοφόρος.

Η εικόνα του έφιππου αγίου συνόδευε τις εκστρατείες του Βυζαντινού στρατού ξέχωρα από των άλλων στρατιωτικών μαρτύρων, Δημητρίου, Προκοπίου και των δύο Θεοδώρων.

Με καταγωγή από την Καππαδοκία και την Παλαιστίνη, προερχόμενος από οικογένεια που υπηρετούσε στη ρωμαϊκή στρατιωτική ιεραρχία, δεν άργησε να προσέλθει στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού και να ανέλθει στην ιεραρχία του.

Ο τρίτος χριστιανικός αιώνας ήταν μια περίοδος ειρήνης σε γενικές γραμμές για την Εκκλησία και έτσι ο αριθμός των χριστιανών αυξήθηκε ταχύτατα, ώστε να καταστούν τελικά η πλειονοψηφία των υπηκόων της αυτοκρατορίας.

Οι πιστοί της χριστιανικής πίστης τότε αυξήθηκαν ιδιαιτέρως ανάμεσα στα μέλη της ρωμαϊκής πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας, καταλαμβάνοντας εξέχουσες θέσεις! Η άνοδος στο θρόνο του Διοκλητιανού (884-305) συνδυάστηκε με μια απόπειρα αποκατάστασης των ρωμαϊκών αξιών, όπως της πίστης στην ρωμαϊκή θρησκεία.

Η προσπάθειά του αυτή οδήγησε πολλούς χριστιανούς στο μαρτύριο και στη φυλακή.

Ανάμεσά στους μάρτυρες που διακρίθηκαν ήταν και ο Γεώργιος, προβεβλημένο μέλος της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Η συναξαριστική παράδοση αποδίδει πλήθος μαρτυρίων που υπέστη ο άγιος προκειμένου να αλλάξει την πίστη του.

Έμεινε εδραίος και στο τέλος ακολούθησε ο θάνατος διά αποκεφαλισμού, όπως προβλεπόταν για τους Ρωμαίους πολίτες.

Το λείψανο το δικό του και της μητέρας του, που φαίνεται να μαρτύρησε μαζί του την ίδια ή την επομένη ημέρα, μεταφέρθηκαν από τον ακόλουθό του Πασικράτη,

στη Λύδδα της Παλαιστίνης, όπου η τιμή του διαδόθηκε ευρύτατα και ανεγέρθηκε ναός του αγίου που συγκέντρωνε πλήθος προσκυνητών.

Η εικόνα του αγίου που είχε επικρατήσει, ήταν αυτή με την εμφάνιση Ρωμαίου αξιωματούχου, αν και η απεικόνιση του ως πολεμιστή μετά την εικονομαχική έριδα διαδόθηκε κυρίως στην Καππαδοκία, όπου οι στρατιωτικοί άγιοι έχαιραν μιας ιδιαίτερης τιμής.

Έτσι, ο Άγιος Γεώργιος απεικονίζεται είτε ως προστάτης των στρατιωτών είτε και ως ο κατεξοχήν διώκτης του κακού.