S-400: Ετοιμάζει βόμβα υπαναχώρησης ο Ερντογάν; Τι τρέχει με τις ΗΠΑ – Καταγράφεται η προσπάθεια συνεννόησης της Τουρκίας και της Αμερικής.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία και η βοήθεια που προσφέρουν οι Τούρκοι στους αντιπάλους του προέδρου Άσαντ,

ο οποίος ενισχύεται παντοιοτρόπως από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, μπορεί να δώσoυν τη δικαιολογία που αναζητεί ο Ταγίπ Ερντογάν

για να ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 και να επιστρέψει στη Δύση.

Το σενάριο είναι πραγματικό, καθώς χθες αποκαλύφθηκε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας προς τους αντιπάλους του κ. Άσαντ έγινε και με τη συναίνεση της Αμερικής,

καθώς η ισλαμική χώρα χρησιμοποιεί οπλισμό που έχει αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υποτίθεται ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε πορεία ολικής σύγκρουσης και ότι η Άγκυρα και η Μόσχα είναι πλέον στρατηγικοί εταίροι.

Ο καθένας θα μπορούσε να κάνει τις υποθέσεις του. Οι «ψεκασμένοι», βεβαίως, θα αρχίσουν να βλέπουν πάλι …φαντάσματα και να υποστηρίζουν ότι ο «ξανθός ηγέτης» Πούτιν

θα καταστρέψει τους αλλόθρησκους Τούρκους, επειδή το είπε κάποιος εκ των μοναχών που ζουν απομονωμένοι στα βουνά του Αγίου Όρους.

Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Ο Ρώσος πρόεδρος τηρεί τα συμφωνηθέντα με τον κ. Ερντογάν και το λιγότερο που αναμένει είναι ότι δεν θα τα παραβιάσει ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας.

Όμως, ο κ. Ερντογάν είναι ένας πρόεδρος που βρίσκεται σε συνεχή εκβιασμό, και από τους Ρώσους και από τους Αμερικάνους και αυτή τη στιγμή ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά για να λάβει την τελική απόφαση:

Ο Τούρκος πρόεδρος, είτε θα εγκαταστήσει τους S-400 στο τουρκικό έδαφος είτε θα τους χρησιμοποιήσει για να κερδίσει μία καλύτερη συμφωνία με τους Αμερικανούς,

οι οποίοι έχουν «παγιδευτεί» σε μία συνεχή κρίση με την Τουρκία, ενώ στην πραγματικότητα, εάν αλλάξει στάση ο κ. Ερντογάν,

θα τη δεχθούν μετά βαϊων και κλάδων, χωρίς να ακυρώσουν τις συμμαχίες τους με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί κάποια γεγονότα που δεν είναι τυχαία:

Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει τους S-400 στο τουρκικό έδαφος και θα συμμετέχει στην συμπαραγωγή των S-500.

Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί θα αναγκαστούν να του δώσουν και τα μαχητικά F-35.

Το Κογκρέσο, σε συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο και τα αρμόδια υπουργεία έχουν «παγώσει» την αγορά των F-35 εκτός εάν ακυρωθεί η εγκατάσταση των S-400.

Εδώ δεν γίνεται κανένας συμβιβασμός. Είτε οι S-400 είτε τα F-35 μαζί με τους Patriots.

Ο γαμπρός του κ. Ερντογάν έχει διαβεβαιώσει τον γαμπρό του κ. Τραμπ ότι αν συναντηθούν οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν. Και αναρωτιέται ο κάθε καλόπιστος αναλυτής:

Ποιος λέει την αλήθεια; Ο κ. Ερντογάν ή ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος έχει φλομώσει στο ψέμα τους Αμερικανούς, οι οποίοι δυστυχώς τον πιστεύουν.

Πάντως, η απομάκρυνση της Τουρκίας από τις θέσεις της Ρωσίας στο θέμα της Συρίας είναι ένα γεγονός.

Όπως και η προσπάθεια συνεννόησης της Τουρκίας και της Αμερικής. Όπως και η συνεχιζόμενη ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας από τους Αμερικανούς. Είναι ένας μύλος…

Ο κ. Ερντογάν έχει συνειδητοποιήσει ότι οι Αμερικανοί θα του επιβάλουν βαρύτατες κυρώσεις και ότι δεν μπλοφάρουν.

Και αυτή η πραγματικότητα έπρεπε ήδη να τον «βοηθήσει» να υποχωρήσει.

Όμως είναι και ένας ξεροκέφαλος άνθρωπος, και την τελευταία στιγμή θα μπορούσε -με την ίδια ευκολία- να προδώσει τους Ρώσους, και να εγκολπωθεί την Ουάσιγκτον.

Οι κινήσεις του, πάντως, το τελευταίο διάστημα δείχνουν τον «δρόμο του φιδιού»…