ΟΒΑ Ειδικών Δυνάμεων Προκήρυξη ΟΒΑ 2019: Αλλαγή στα προσόντα Δικαιολογητικά προϋποθέσεις για 1200 προσλήψεις Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ υπουργική απόφαση Προκήρυξη ΟΒΑ: Τελευταία νέα για προσλήψεις στο Στρατό 1200 οπλιτών Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Οι ΟΒΑ είναι οι νέοι ΕΠΟΠ; - Προκήρυξη Στρατού Παρμενίων 2018 ΕΠΟΠ Προκήρυξη 2019 πότε βγαίνει

Προκήρυξη ΟΒΑ: Τελευταία νέα για προσλήψεις στο Στρατό 1200 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης – Πού έχει «σκαλώσει» η προκήρυξη

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Σε εκκρεμότητα είναι η προκήρυξη ΟΒΑ για την κάλυψη 1200 θέσεων ΟΒΑ για τις ανάγκες στον Στρατό Ξηράς. Πρόκειται για 600 ΟΒΑ που θα προσληφθούν για τις Ειδικές Δυνάμεις και άλλους τόσους σε διάφορες άλλες ειδικότητες.

Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων και απαιτείται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη.

Ωστόσο παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται.

Το θέμα δείχνει να έχει «σκαλώσει» και πάλι στον υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τις προσλήψεις. Το πότε θα ανταποκριθεί σε αυτό παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κάποιων αισιόδοξων, ενδέχεται η ΚΥΑ να υπογραφεί και να προχωρήσει η προκήρυξη πριν τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο.

Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι η προκήρυξη θα γίνει από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές.

Οι ανάγκες στον Στρατό Ξηράς πάντως είναι υπαρκτές και προς το παρόν καλύπτονται από τους υπάρχοντες ΟΒΑ, στους οποίους δόθηκε το δικαίωμα να επεκτείνουν την παραμονή τους στο στράτευμα για τρία ακόμα χρόνια, με αίτησή τους.

Με την ρύθμιση που περιλήφθηκε στον νόμο 4609/19, επιχειρείται η στελέχωση των μονάδων για τρία ακόμα χρόνια με αριθμητικά επαρκές και ειδικά εκπαιδευμένο κατώτερο στρατιωτικό προσωπικό αυξημένων

επαγγελματικών προσόντων για την πλήρωση του υφιστάμενου ελλείμματος των Μονάδων σε ανθρώπινο δυναμικό, τονίζει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση,

Η δαπάνη που αναμένεται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 1,9 εκ. το 2019, 6,9 εκ ευρώ το 2020, 14 εκ ευρώ το 2021 και 14,2 εκ ευρώ το 2022, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.