Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Έρχεται νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ – Τι αλλάζει στο σύστημα των προσλήψεων και στο καθεστώς που θα έχουν οι Επαγγελματίες Οπλίτες

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Μεγάλες αλλαγές στον θεσμό των ΕΠΟΠ ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργεί σήμερα ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών.

Την πρόθεση να προχωρήσουν τις αλλαγές είχε υπονοήσει ο αναπληρωτής υπουργός Παναγιώτης Ρήγας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα στην Βουλή.

Μάλισα ο αναπληρωτής υπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αλλάξει ακόμα και η ονομασία, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει.

Τα Γενικά Επιτελεία έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα και γίνεται ήδη μιας μορφής διαβούλευση για την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

Πρόκειται για ΕΠΟΠ «νέου τύπου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι πληροφορίες που φθάνουν στο Armyvoice.gr.

Κοινός παρονομαστής στις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων είναι η μονιμότητα. Οι ΕΠΟΠ μετά από ένα ορισμένοι διάστημα θα μονιμοποιούνται, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν στον προηγούμενο νόμο με αποτέλεσμα την διαρκή ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Η πρόταση που έχει συντάξει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο οποίο υπηρετεί η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΠΟΠ, είναι και η βάση της συζήτησης. Ωστόσο καινοτόμες προτάσεις έχουν καταθέσει επίσης και τα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού και Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταφέραμε να συλλέξουμε, όσοι θα προσλαμβάνονται ως ΕΠΟΠ δεν θα έχουν το άγχος ότι θα απολυθούν μετά από συγκεκριμένα χρόνια.

Βέβαια, θα υπάρχει αυστηρή αξιολόγηση και εξετάσεις, τις οποίες θα πρέπει να περνούν για να μπορούν να συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμά τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσλαμβάνονται αρχικά για μια μακριά δοκιμαστική περίοδο μερικών χρόνων και στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να μονιμοποιηθούν.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζουν σκοπεύει να διορθώσει τις αδυναμίες που είχαν εντοπιστεί από το ισχύον σύστημα.

Οι προτάσεις καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:

  • Τι ΕΠΟΠ θέλουμε τώρα
  • Τι ειδικότητες θα έχουν
  • Πώς θα παίρνουν τις ειδικότητες
  • Θα απονέμεται και δεύτερη ειδικότητα ή και τρίτη;
  • Ποια διαδικασία θα πρέπει να τηρείται για την μονιμοποίηση;

Ανάμεσα στις προτάσεις επίσης είναι να μοριοδοτηθούν και οι ΟΒΑ για να ενταχθούν και αυτοί στους μελλοντικούς ΕΠΟΠ, καθώς θεωρείται ότι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι.

«Βρίσκονται ουσιαστικά στον προθάλαμο των στελεχών», ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή στο Armyvoice.gr.

Όσον αφορά τέλος τον χρόνο που θα είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ, φαίνεται ότι έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα…..Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com