Το Ιράν αποχωρεί από τη συμφωνία για τα πυρηνικά Πετρέλαιο από την Αλγερία παίρνει η Ελλάδα λόγω κυρώσεων στο Ιράν

Πετρέλαιο από την Αλγερία παίρνει η Ελλάδα λόγω κυρώσεων στο Ιράν – Τι αλλαγές φέρνουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο

Γράφει η Γράφει η Εύα Ι. Κουλουριώτη
Πολιτική αναλύτρια ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής

Πλησιάζοντας προς το τέλος του πρώτου έτους από την κατάργηση της πυρηνικής συμφωνίας από μέρους της Ουάσιγκτον με την ιρανική κυβέρνηση,

μπορούμε να πούμε ότι δεν είχε τον αντίκτυπο που περίμεναν οι περισσότεροι παρατηρητές, ούτε ήταν ανάλογος με το μέγεθος των προειδοποιήσεων των Αμερικανών αξιωματούχων και κυρίως του Τραμπ.

Οι οικονομικές κυρώσεις που επεβλήθησαν στις 4 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, αναμενόταν να οδηγήσουν σε ραγδαία πτώση της οικονομικής δομής του ιρανικού καθεστώτος,

εμποδίζοντας ταυτόχρονα την Τεχεράνη να εξάγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο και να οδηγηθεί σε λαϊκή εξέγερση που θα ανέτρεπε το καθεστώς εκ των έσω.

Όμως έγινε η έκπληξη που επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει την εξαγωγή πετρελαίου σε οκτώ χώρες, κάτι που κατήργησε το αληθινό νόημα αυτών των κυρώσεων.

Παρά την πίεση των ΗΠΑ και την κάτω από το τραπέζι ευρωπαϊκή πίεση, η Τεχεράνη συνέχισε την στρατιωτική της τακτική εσωτερικά και περιφερειακά μέσω των πολιτοφυλακών της.

Το βαλλιστικό της πρόγραμμα μετατοπίστηκε από εσωτερικό σε περιφερειακό, όπως επιβεβαίωσαν πολλές εκθέσεις ισραηλινών ΜΜΕ,

οι οποίες αναφέρονται στην ανάπτυξη από το ιρανικό καθεστώς πολλών στρατιωτικών εργαστηρίων που ανήκουν στους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC).

Αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για την αμερικανική παρουσία στην περιοχή και τον στρατηγικό της σύμμαχο, το Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λεπτομέρειες του οποίου δημοσιοποίησε το Τελ Αβίβ πέρυσι, απέχει πολύ από τα μάτια των διεθνών παρατηρητών, καθώς η Τεχεράνη εξακολουθεί να αρνείται την ύπαρξή του.

Εν τω μεταξύ συνεχίζει το έργο της στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ στη Συρία και την λιβανέζικη πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ στρατιωτικά και στέλνοντας πυρομαχικά στην πολιτοφυλακή των Χούτι στην Υεμένη.

Αυτό το σκηνικό οδηγεί όλους εμάς που παρακολουθούμε στενά την Μέση Ανατολή να αναρωτηθούμε ποιο είναι το επόμενο βήμα των ΗΠΑ;

Στα μέσα Απριλίου, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε το επόμενο βήμα της, με την ένταξη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και όλων των ταξιαρχιών τους στην αμερικανική λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης αντιπροσωπεύουν την αιχμή του δόρατος του ιρανικού καθεστώτος στη Μέση Ανατολή και πρόσφατα στην Αφρική.

Η κίνηση αυτή είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει πολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Μέσω αυτής της απόφασης, η Ουάσιγκτον θα είναι σε θέση να αποτρέψει εντελώς οποιαδήποτε χώρα ή εταιρεία από την πώληση όπλων στην Τεχεράνη.

Επίσης, της δίνει το δικαίωμα να στοχεύσει αυτήν την πολιτοφυλακή οπουδήποτε και εάν βρίσκεται, είτε στο εσωτερικό του Ιράν ή εκτός.

Είναι, επίσης, πιθανό ότι η Ουάσιγκτον θα δημοσιεύσει τις προσεχείς ημέρες περισσότερες λεπτομέρειες για το πως θα χειριστεί τις εμπορικές συναλλαγές όπλων των πολιτοφυλακών στην περιοχή.

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης δεν είναι απλώς μια ένοπλη πολιτοφυλακή, αλλά ένας ολοκληρωμένος οργανισμός που διαθέτει τράπεζες, γεωργικές, εμπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες.

Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλει οικονομικό εμπάργκο εμποδίζοντας κάθε είδους συναλλαγή με αυτές τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα με αυτό το βήμα, το Πεντάγωνο εξέδωσε προειδοποιητική επιστολή προς όλες τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής γενικότερα,

στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν ή το Λίβανο, με τρόπο που υποδηλώνει την πιθανότητα να εξελιχθούν τα πράγματα προς άμεσο πόλεμο,

παρά τις συνεχιζόμενες διαψεύσεις των Αμερικανών αξιωματούχων.

Από οικονομική άποψη, το πρωί της 22ας αυτού του μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάϊκ Πομπέο

ανακοίνωσε την ακύρωση της απαλλαγής που χορήγησε η Ουάσιγκτον σε οκτώ χώρες σχετικά με την απαγόρευση πώλησης ιρανικού πετρελαίου

και τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εργαστεί ώστε να φθάσουν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο μηδέν.

Ήδη σε επαφή μου με έναν ανώτερο Έλληνα αξιωματούχο με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, μία από τις οκτώ χώρες που εξαιρούνται, έχει λάβει επιστολή από την Ουάσιγκτον

στην οποία απαιτείται να διακόψει την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου, κάτι που ξεκίνησε να εφαρμόζεται νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Αθήνα αγοράζει εναλλακτικά πετρέλαιο από την Αλγερία.

Μέσα από την συνέντευξη τύπου του Πομπέο διαπιστώνουμε ότι η Ουάσιγκτον είχε επικοινωνήσει με τις οκτώ χώρες εκ των προτέρων για το θέμα αυτό.

Για να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα αυτού του βήματος, πρέπει να ανατρέξουμε στις δηλώσεις μιας σειράς Ιρανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον Χαμενεΐ,

ο οποίος τόνισε ότι η παρεμπόδιση του Ιράν από την πώληση του πετρελαίου ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στο evakoulourioti.com