P-3 Orion: H Lockheed Martin παρέδωσε με 20 μήνες καθυστέρηση! Πανηγύρια στο ΠΝ που κατάφεραν να έχουν το πρώτο! 

Πανηγυρική εκδήλωση για την παραλαβή του πρώτου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B (αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης) έγινε σήμερα στην Τανάγρα, από το Πολεμικό Ναυτικό, την ΕΑΒ και την Lockheed Martin.

Όλοι μαζί γιόρτασαν που κατάφεραν να έχουν το πρώτο αεροσκάφος το οποίο σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, επρόκειτο να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2017.

Έκτοτε έλαβε πολλές αναβολές για να καταφέρουν να παραδώσουν σήμερα το πρώτο αεροσκάφος.

Το απίστευτο είναι όμως ότι αν και η συμφωνία έχει οροφή τα 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι  το τέλος του 2018 είχαν καταβληθεί στην ΕΑΒ τα 377 εκ ευρώ, χωρίς καν να έχει παραληθφεί κανένα αεροσκάφος!

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που είχε δώσει στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης.

Η παράδοση είχε εξαγγελθεί από πολλούς για διαφορετικές ημερομηνίες από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και πρόσφατα, που υποστηριζαν ότι θα πετάξει το πρώτο αεροσκάφος μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Τελικά η παραλαβή έγινε σήμερα, Μέσα Μαϊου 2019.

Η ανακοίνωση της Lockheed Martin

Στην ανακοίνωσή της πάντως η Lockheed Martin δεν κάνει καμία αναφορά στην καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρει:

Το Πολεμικό Ναυτικό, η Lockheed Martin και η ΕΑΒ διοργάνωσαν σήμερα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Ταναγρα Βοιωτίας,

εκδήλωση με αφορμή την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B (αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης), που αποτελεί μέρος του προγράμματος αναβάθμισης και ανακατασκευής των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του Πολεμικού Ναυτκού

και της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωποι της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, της Lockheed Martin και της ΕΑΒ, καθώς και στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η διακρατική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, που ανακοινώθηκε το 2015, περιλάμβανε την επανενεργοποίηση ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), P-3B Orion, το οποίο παραδόθηκε σήμερα.

Η διακρατική συμφωνία συμπεριλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων αεροσκαφών P-3B του ΠΝ μέσω του προγράμματος εκσυγχρονισμού και ανακατασκευής μέσης ζωής των αεροσκαφών (Mid-Life Upgrade – MLU).

Το πρόγραμμα MLU παρατείνει τη λειτουργική ζωή του αεροσκάφους κατά 15.000 ώρες πτήσης, ενώ στη σύμβαση προβλέπεται και βαριά συντήρηση,

που συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα συστήματα αποστολών και διαχείρισης για τις ανάγκες τις Ελλάδας, νέα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους και άλλα επικουρικά λειτουργικά συστήματα και υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραλαβή του πρώτου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας P-3B ενδιάμεσης λύσης

του Πολεμικού Ναυτικού και σημείωσε το επιχειρησιακό όφελος από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εν λόγω αεροσκαφών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι το εν λόγω πρόγραμμα αποτέλεσε την πλέον συμφέρουσα οικονομοτεχνική λύση, επισημαίνοντας παράλληλα τη συμβολή του στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το P-3 Orion αποτελεί πρότυπο αεροσκάφος σε θέματα ναυτικής επιτήρησης και αναγνώρισης και χρησιμοποιείται για θέματα εθνικής ασφάλειας,

σε επιχειρήσεις κατά πειρατείας, για ανθρωπιστική βοήθεια, για έρευνα και διάσωση, για συλλογή πληροφοριών,

σε ανθυποβρυχιακές πολεμικές επιχειρήσεις ενώ, πρόσφατα, χρησιμοποιήθηκε για έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Το ΠΝ χρησιμοποιεί τον στόλο των P-3 εδώ και 15 χρόνια.

«Το Πολεμικό Ναυτικό είχε ανάγκη βελτίωσης και ενίσχυσης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.

Η παράδοση αυτού του πρώτου αεροσκάφους θα καλύψει, αρχικά, μια εξαιρετικής σημασίας επιχειρησιακή απαίτηση,

ενώ ταυτόχρονα το ΠΝ προετοιμάζεται για την απόκτηση των πλήρως εκσυγχρονισμένων P-3 μέσα στα επόμενα έτη» δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Οι εργασίες εκσυγχρονισμού των P-3 του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, στην Τανάγρα και στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin

στη Marietta (Γεωργία-ΗΠΑ) και στο Greenville (Νότια Καρολίνα-ΗΠΑ). Η Lockheed Martin είναι ο κύριος κατασκευαστής των P-3 Orion.

«Είμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι σήμερα για την παράδοση αυτού του πρώτου αεροσκάφους, καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της δυνατότητας ναυτικής επιτήρησης της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της μέσης ζωής αεροσκαφών και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων δίδει ένα μοναδικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο Πολεμικό Ναυτικό,

που πλέον θα μπορεί όχι μόνο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των υπαρχουσών αποστολών, αλλά και σε μελλοντικές απαιτήσεις» δήλωσε η Karmyn Norwood, Αντιπρόεδρος Διεθνών Προγραμμάτων Ναυτικών Αποστολών της Lockheed Martin.

«Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί υπόδειγμα για το εύρος της συνεργασίας, από την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της Ελλάδας, και την εξαιρετική εργασία της ΕΑΒ. Μαζί παρέχουμε τα βέλτιστα μέσα που αναβαθμίζουν την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας».

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία παρέχει το 30% της συνολικής αξίας του προγράμματος, παρέχοντας σημαντικά βιομηχανικά, οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη για την αυτόνομη λειτουργία και υποστήριξη των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

«Μέσω του προγράμματος αυτού, η ΕΑΒ είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα υψίστης τεχνικής και επιχειρησιακής αξίας» τόνισε ο Ζαχαρίας Γκίκας, Πρόεδρος της ΕΑΒ.

«Η ΕΑΒ χαιρετίζει την παράδοση αυτού του πρώτου αεροσκάφους, που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στην προσπάθεια για μια επιτυχημένη ένταξη του προγράμματος.

Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί αποτελεσματικά ώστε να παραδίδουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην Ελληνική κυβέρνηση και το Πολεμικό Ναυτικό».

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία