Γιορτή του πατέρα 2019: Χρόνια πολλά στους μπαμπάδες με στολή ΟΠΕΚΑ Α21: Γιατί χάνουν οι στρατιωτικοί το επίδομα παιδιού 2019 επιδόματα ΠΟΕΣ στρατιωτικοί κοινωνικό μέρισμα, όροι, προϋποθέσεις, δικαιούχοι

ΟΠΕΚΑ Α21: Γιατί χάνουν οι στρατιωτικοί το επίδομα παιδιού 2019 – Θα έχουμε επανάληψη του νόμου για τη νυχτερινή αποζημίωση; Θα υπάρχει αλλά δεν θα εφαρμόζεται;

Ιδιαίτερα απογοητευμένοι δηλώνουν οι στρατιωτικοί που χάρηκαν όταν άκουσαν ότι τα αναδρομικά δεν θα προσμετρηθούν στο εισόδημα του 2018.

Αυτό για πολλούς σημαίνει πρακτικά ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα επιδόματα που δίνει το κράτος, όπως το ΟΠΕΚΑ Α21 – επίδομα παιδιού 2019.

Ωστόσο έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική εγκύκλιος, σε αντίθεση με τον νόμο για την 13η σύνταξη που ψηφίστηκε τις τελευταίες ημέρες και θα λάβουν τα χρήματα την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαϊου οι δικαιούχοι.

Αυτό ακριβώς κάνει τους στρατιωτικούς να ανησυχούν, καθώς το ίδιο έχει συμβεί και με την αποζημίωτη νυχτερινής απασχόλησης. Ψηφίστηκε το 2017 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο νόμος υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται γιατί δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ! Δηλαδή για καθαρά τυπικούς λόγους.

ΟΠΕΚΑ Α21: Έτσι χάνουν το επίδομα παιδιού 2019 οι στρατιωτικοί

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 47 του νόμου 4609/2019 : Ειδικά για την καταβολή πάσης φύσεως κοινωνικών επιδοµάτων, παροχών ή οικονοµικών ενισχύσεων και

την εφαρµογή λοιπών προγραµµάτων και δράσεων κοινωνικής ή προνοιακής πολιτικής από τους φορείς του δηµόσιου τοµέα, τα εφάπαξ χρηµατικά ποσά που καταβλήθηκαν στους

δικαιούχους των άρθρων 10 έως 15 του ν. 4575/2018 (Α΄ 192) δεν συνυπολογίζονται στο εισόδηµα του φορολογικού έτους 2018, εφόσον το ύψος του αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση ή την εφαρµογή του.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει βγεί ερμηνευτική εγκύκλιος με αποτέλεσμα όσοι υπέβαλαν φορολογική δήλωση με τα διορθωμένα αναδρομικά πλέον,

να διαπιστώνουν ότι κατά την νέα εκκαθάριση του Α21 που αφορά το οικογενειακό επίδομα που πληρώνεται την άλλη βδομάδα, να φαίνονται κανονικά τα αναδρομικά στο συνολικό εισόδημα του 2018.

Αποτελέσματα έχει να τους καταβληθεί είτε μειωμένο το επίδομα είτε να μην πάρουν τίποτα απολύτως γιατί η δεύτερη δόση που θα είναι μικρότερη θα συμψηφιστει με την πρώτη δόση που ήδη πληρώθηκε τον Μάρτιο.

Έπρεπε άμεσα να βγεί η ερμηνευτική εγκύκλιος όπως έγινε για τα αναδρομικά και την εισφορά αλληλεγγύης

Παράδειγμα:

Στρατιωτικός παίρνει το Μάρτιο την πρώτη δόση επιδόματα δυο μηνών 48€ για κάθε μήνα.

Τώρα κάνει τη φορολογική δήλωση και βλέπει στο Α21 ότι τροποποιήθηκε το μηνιαίο επίδομα στα 28€ καθώς στο συνολικό εισόδημα του 2018 προστίθενται και τα αναδρομικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχει ακόμα εκδοθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος.

Το πρόβλημα εντείνεται για όσους πρόκειται να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η φορολογική δήλωση 2018 και δεν έχουν περιθώριο να καθυστερήσουν την υποβολή της δήλωσης μέχρι να βγει η εγκύκλιος.

Αν δεν βρει η εγκύκλιος μέχρι την άλλη βδομάδα τότε όσοι κάναν φορολογική δήλωση θα τους γίνει λογικά συμψηφισμός με την τρίτη δόση τον Ιούλιο, εφόσον φυσικά εκδοθεί η εγκύκλιος και δεν γίνει ό,τι έγινε με τη νυχτερινή αποζημίωση.