Νόμος 4609/19: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ Βόρεια Μακεδονία Βουλή: Στις 12 η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Συμφωνία των Πρεσπών

Νόμος 4609/19: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ που ψηφίστηκε λίγο πριν το Πάσχα από την Ολομέλεια της Βουλής

Νόμος 4609/19: Ο τίτλος του είναι «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η τροπολογία που κατέθεσαν για τους ΟΒΑ, καθώς είχε αποσυρθεί ησ χετική διάταξη στο νομοσχέδιο και επανήλθε μετά απο διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ομιλία του λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου μας είναι η μέριμνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, όλων των κατηγοριών, κάθε βαθμού και προέλευσης.

Σκοπός μας είναι να συμπαρασταθούμε όσο γίνεται περισσότερο στους ανθρώπους μας, στα προσωπικά και οικογενειακά τους ζητήματα, να τους δώσουμε λύσεις, να άρουμε εμπόδια, να τους δείξουμε ότι είναι μέλη ενός οργανισμού που τους σέβεται έμπρακτα και ουσιαστικά.

Οι διατάξεις που έχουμε συμπεριλάβει έχουν διαμορφωθεί μετά από σοβαρή επιτελική εργασία, με διάλογο, διαβούλευση και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία.

Και επιδιώκουμε να νομοθετήσουμε τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις, με ανθρώπινη προσέγγιση, με αίσθημα δικαίου και οπωσδήποτε με προσήλωση στην προστασία και στην επαύξηση της μαχητικής μας ικανότητας.

Φυσικά, θα ήταν ευχής έργο να είχαμε την οικονομική άνεση να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εργαζόμαστε, όμως, και για τον σκοπό αυτό, στο μέρος που μας αναλογεί, γιατί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι σκοπός εθνικός.

Έχουμε λάβει, λοιπόν, υπόψη μας την ανάγκη ελαχιστοποίησης του κόστους που προκαλείται στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θέλω να πιστεύω ότι προτείνουμε λύσεις με

τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς και χωρίς εκπτώσεις σε θέματα που αφορούν ευπαθείς ομάδες, προβλήματα υγείας και ανθρώπινα δικαιώματα.

Πέραν, όμως, της δημοσιονομικής κατάστασης, η παρούσα συγκυρία είναι ευαίσθητη και για άλλους λόγους.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν εγγυητικά όχι μόνο για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, αλλά αποτελούν παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η διατήρηση της ειρήνης ξεκινά από το διεθνές πολιτικό και στρατιωτικό περιβάλλον, τόσο για την ευρύτερη περιοχή των ελληνικών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων, όσο και παγκοσμίως.

Η εικόνα, επομένως, που πρέπει να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας στρατιωτικά αξιόπιστης και ισχυρής, με διεθνή λόγο και ρόλο, πρέπει να είναι μια εικόνα αποφασιστικότητας και συνοχής.

Και σε ακριβώς αυτήν τη συνοχή αποσκοπεί η διαρκής μέριμνα του προσωπικού, η διατήρηση του αισθήματος δικαιοσύνης, η επιβράβευση της προσφοράς, το πνεύμα

κατανόησης, η παροχή κινήτρων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων, η συνδρομή στις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα μόνιμα στελέχη μέχρι τα παιδιά που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι στην πρώτη γραμμή του εθνικού καθήκοντος,

και ξέρουμε ότι το κάνουν με επίγνωση της αποστολής τους και με πραγματικό αίσθημα προσφοράς.

Γι’ αυτό, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρεί ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας είναι πρωτίστως ζήτημα ηθικού.

Το ηθικό είναι αυτό που έχει επαυξήσει το αξιόμαχο και το στρατιωτικό μας κύρος σε περιφερειακό και συμμαχικό επίπεδο, παρά την κρίση, παρά τις περικοπές, παρά τη διεθνή ρευστότητα και τις ασύμμετρες απειλές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Η ρύθμιση για τους ΟΒΑ

Θέλω να πω λίγα λόγια σχετικά μια τροπολογία που έχει κατατεθεί για την εισαγωγή μιας ρύθμισης, η οποία είναι σημαντική και αφορά στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης- ΟΒΑ.

Με το σημερινό πλαίσιο, οι οπλίτες που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία μπορούν να ανακατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ως έμμισθοι, για χρονικό διάστημα έως 3 ετών. (ΟΒΑ)

Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα να παραμένουν αυτοί οι οπλίτες (ΟΒΑ) στις Ένοπλες Δυνάμεις, παρότι αρκετοί το επιθυμούν, ώστε να μετριάζεται και το έλλειμμα

πληρότητας που έχουν κάποιες Μονάδες και να διατηρείται στο επιθυμητό επίπεδο ο βαθμός της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας και της μαχητικής τους ικανότητος.

Επειδή, λοιπόν, πρόκειται για οπλίτες που έχουν ήδη κάποια εμπειρία και εξειδίκευση και εργάζονται ομαλά στο στρατιωτικό περιβάλλον, θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να τους

Covid19: Έχει ατομική ευθύνη ο ΥΕΘΑ ή ...YOLO; click

παρέχουμε περισσότερη και αρτιότερη εκπαίδευση, ώστε να τους αξιοποιούμε στη συνέχεια και επιχειρησιακά, είτε υπηρετούν στις μονάδες τους, είτε στις Ειδικές Δυνάμεις.

Επίσης είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνουν οι ΟΒΑ αυτήν την επιλογή.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την εισαγωγή της ρύθμισης αυτής, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στους ήδη υπηρετούντες Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) , εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν, να παραμείνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις για μία επιπλέον 3ετία.

Έγιναν αρκετές αλλαγές, αφού λάβαμε υπόψη τις θέσεις των κυρίων Βουλευτών και των μελών της Επιτροπής, και προσπαθήσαμε να υπάρχει μία εποικοδομητική συνεργασία στην τελική κατάληξη του νομοσχεδίου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το άρθρο 36 που αφορά την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων αποσύρεται,

γιατί προβλέπονται κάποιες ρυθμίσεις να γίνουν στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

PDF Embedder requires a url attribute