Κυπριακή ΑΟΖ: Τι μπορεί να κάνει η Λευκωσία απέναντι στην Τουρκία – Πολιτικά και οικονομικά μέτρα απέναντι στους τουρκικούς σχεδιασμούς λέει αντιστράτηγος


Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Offsite ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς, ανέφερε πως μόνο πολιτικά και οικονομικά μέτρα μπορεί να λάβει η Κυβέρνηση για αποτροπή των τούρκικων σχεδιασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά, είναι σημαντικό να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη στο Άτυπο Συμβούλιο της Ευρώπης στη Ρουμανία.

Όπως επεσήμανε, δεν πρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ να περιοριστούν για ακόμη μία φορά σε δηλώσεις, αλλά να αποφασιστούν πρακτικά μέτρα όπως οικονομικές κυρώσεις.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ μπορεί να πιέσει την Τουρκία σε ζητήματα που είναι ανοιχτά, όπως η προενταξιακή χρηματοδότηση, η τελωνειακή ένωση μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και η χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πενταρά, είναι δύσκολο o ΠτΔ να αποκομίσει κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς η ΕΕ αλλά και ορισμένα κράτη μέλη της Ένωσης, έχουν τα δικά τους συμφέροντα με την Τουρκία και δεν θα τα διακινδυνεύσουν τόσο εύκολα.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι οικονομικές κυρώσεις μπορούν να εμποδίσουν τους τούρκικους σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Πενταράς ανέφερε πως οι κυρώσεις δεν οδηγούν πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επί τούτου, έδωσε ως παράδειγμα τις κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ εναντιον της Ρωσίας για την Κριμαία, αλλά η Μόσχα δεν έδειξε να θορυβείται.

Το ίδιο συνέβηκε και με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, οι οποίες δεν απέτρεψαν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ακόμη και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Βενεζουέλα για ανατροπή του Μαδούρο, δεν φαίνεται για την ώρα να έχουν αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Πενταρά οι οικονομικές κυρώσεις είναι ένα τιμωρητικό μέτρο που μπορεί να βάλει την Τουρκία σε δεύτερες σκέψεις λόγω και της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Αναφορικά με την πρόθεση της Τουρκίας να αποστείλει γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Πενταράς επεσήμανε πως

οι ενέργειες της Τουρκίας είναι πολύ μελετημένες, και αν αποφασίσει να στείλει και το δεύτερο γεωτρύπανο θα το πράξει παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Στο μεταξύ, η Λευκωσία μετά την πρώτη αντίδραση της ΕΕ, του ΟΗΕ και τρίτων χωρών, πλέον αναμένει πως θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και όσους συνεργάζονται με τις παράνομες ενέργειες του «Πορθητή».