Κτηματολόγιο 2019 παράταση:Αναλυτικά στοιχεία για τις ημερομηνίες που ισχύουν ανά περιοχή Τι χαρτιά χρειάζονται για την υποβολή της δήλωσης 

 Κτηματολόγιο 2019 προθεσμία: Παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων σε οκτώ περιφερειακές ενότητες ανακοίνωσε η εταιρία «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Πρόκειται για τις περιοχές Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Πιερίας και Λασιθίου, για τις οποίες δίνεται παράταση για δεύτερη και τελευταία φορά έως τις 18 Ιουνίου, και την Ηλεία, που παίρνει πρώτη παράταση έως τις 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η διαδικασία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας μπορεί να λάβει έως και δύο παρατάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κτηματολόγιο: Εκπρόθεσμη δήλωση και πρόστιμα – Πώς υπολογίζονται

Η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

 • Στις 20 Μαϊου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου – Καρπάθου – Κω – Ρόδου (2η παράταση).
 • Στις 24 Μαϊου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (1η παράταση) και στο Αγρίνιο (1η παράταση).
 • Στις 27 Μαϊου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου (1η παράταση), Μεσσηνίας (αρχική προθεσμία).
 • Στις 28 Μαϊου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας – Φωκίδας (αρχική προθεσμία).
 • Στις 30 Μαϊου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Δράμας – Ξάνθης (1η παράταση), Χαλκιδικής (1η παράταση), Καστοριάς – Φλώρινας (1η παράταση), Σάμου – Χίου – Ικαρίας (1η παράταση).
 • Στις 7 Ιουνίου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (1η παράταση) και Εύβοιας (1η παράταση).
 • Στις 10 Ιουνίου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Αρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας (2η παράταση), Ιωαννίνων (2η παράταση), Αιτωλοακαρνανίας (2η παράταση), Ροδόπης – Θάσου (2η παράταση), Λάρισας (2η παράταση), Θεσσαλονίκης (2η παράταση), Γρεβενών (2η παράταση) και Δυτικής Αττικής (2η παράταση).
 • Στις 12 Ιουνίου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας (αρχική προθεσμία), Ηλείας (1η παράταση).
 • Στις 18 Ιουνίου λήγει η συλλογή δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Πιερίας (2η παράταση), Ευρυτανίας – Φθιώτιδας (2η παράταση), Αρκαδίας (2η παράταση), Αργολίδας – Κορινθίας (2η παράταση), Λασιθίου (2η παράταση).
 • Στις 8 Ιουλίου λήγει η συλλογή δηλώσεων στο Αίγιο (αρχική προθεσμία).

Επίσης, η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τις 31 Μαϊου η διάρκεια της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

Η ανάρτηση αφορά ολόκληρους τους δήμους Βοΐου και Σερβίων-Βελβεντού, καθώς και το υπόλοιπο των δήμων Κοζάνης και Εορδαίας.

Για τους κατοίκους αλλοδαπής και το Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι η 25η Ιουνίου, ενώ για τη διόρθωση πρόδηλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι έως τις 10 Μαρτίου 2020.

Κτηματολόγιο 2019: Τι χαρτιά χρειάζονται

Στη σελίδα www.ktimatologio.gr επιλέγετε τον σύνδεσμο για το e-κτηματολόγιο.

Πραγματοποιείτε είσοδο με τους κωδικούς TAXISnet, και στη συνέχεια εμφανίζεται η αρχική σελίδα που έχει τις εξής επιλογές:

Α) για την υποβολή της νέας δήλωσης 
Β) για τις εκκρεμείς δηλώσεις 
Γ) για τις υποβληθείσες δηλώσεις 
Δ) για να τροποποιήσετε τα στοιχεία του δικαιούχου

Στην πρώτη φάση θα πρέπει να επιλέξετε νομό και τον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στη συνέχεια να ελέγξεται τα στοιχεία σας και να επιλέξετε τον τύπο ακινήτου.

Στη συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός ακινήτου:

 • Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, εφόσον υπάρχει
 • Μέσω του αριθμού του αγροτεμαχίου διανομής / αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
 • Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF)
 • Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου
 • Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολυγώνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχουν προκαταρκτικό διάγραμμα
 • Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη

Αφού έχετε ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, πρέπει να επισυνάψετε τα δικαιολογητικά:

 • Έντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν. 2308/95) από τα γραφεία κτηματογράφησης ή από την επίσημη ιστοσελίδα
 • Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μετεγγραφής
 • Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου
 • Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
 • Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (πχ απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ)

Για την περίπτωση χρησικτησίας χρειάζονται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια, αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κλπ, ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

Εναλλακτικά, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς χρειάζονται:

 • Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)
 • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
 • Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)
 • Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
 • Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη)
 • Εmail, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας)

Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται και η πληρωμή ποσού 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους,

ενώ στις αγροτικές περιοχές αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώσει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο».

 

Κτηματολόγιο 2019 προθεσμία: Πληρωμή και ωράριο συναλλαγών

Όπως ξεκαθαρίζουν από το Κτηματολόγιο, «δεν θα γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών». Πλέον οι συναλλαγές στα ταμεία των περιφερειακών υπηρεσιών θα πραγματοποιούνται ως εξής:

 • Με τη χρήση κάρτας μέσω POS ή επιταγές για ποσά μεγαλύτερα των 200 ευρώ, σε ό, τι αφορά το Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών.
 • Με τη χρήση κάρτας μέσω POS ή μέσω τραπεζών σε ό, τι αφορά το Εθνικό Κτηματολόγιο

Την ίδια ώρα το ωράριο συναλλαγών και εξυπηρέτησης κοινού στα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο διαμορφώνεται ως εξής:

 • Κατάθεση και παραλαβή αιτήσεων για καταχώρηση/ εγγραφή πράξεων και έκδοση πιστοποιητικών, αντιγράφων και διαγραμμάτων από τις 8.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.
 • Παράδοση και παραλαβή πιστοποιητικών, αντιγράφων και διαγραμμάτων από τις 8.30 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Κτηματολόγιο 2019 παράταση: Πώς θα διορθώσετε τυχόν λάθη

Η διαδικασία της προανάρτησης ξεκίνησε από τη Μ. Δευτέρα. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στο Διαδίκτυο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία που τους αφορούν και να προβούν σε διορθώσεις.

Οι αλλαγές στη διεύθυνση κατοικίας, στην ταυτότητα ή το διαβατήριο αλλά και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι μέχρι στιγμής τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας.

Ακολουθούν η λάθος καταγραφή των δικαιωμάτων αλλά και η μη καταχώριση – σε ορισμένες περιπτώσεις – αρκετών δικαιωμάτων που… χάθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους!

Αυτήν τη στιγμή, 544.682 ιδιοκτήτες και 7.645 νομικά πρόσωπα (Δημόσιο, εταιρείες κ.ά) που έχουν 726.951 ακίνητα και 65.377 γεωτεμάχια στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας τα οποία δήλωσαν στο Κτηματολόγιο το 2008 (πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα)

θα πρέπει έως τις 24 Ιουνίου να διορθώσουν – σε περίπτωση λάθους – τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων δεν απαιτείται οι πολίτες να μεταβούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης που πλέον μετακόμισε από την Πατησίων στο Γαλάτσι στα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Η διαδικασία εξασφαλίζει την αποφυγή της ταλαιπωρίας από πολύωρες ουρές. Ηδη, από την ημέρα που ξεκίνησε η προανάρτηση έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 700 αιτήσεις για επανεξέταση στοιχείων.

Ωστόσο, είναι και αυτοί που δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο και προτιμούν την επιτόπια επίσκεψη στο Κτηματολογικό Γραφείο.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου της κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργο Δημητρίου «κατά μέσο όρο επισκέπτονται το Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι 300 έως 500 ιδιοκτήτες ακινήτων».

Οπως λέει «η προσέλευση είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε όταν το Γραφείο Κτηματογράφησης για τον Δήμο της Αθήνας λειτουργούσε στην Πατησίων».

Κατά τον Γιώργο Δημητρίου, ήδη «το 50% των ενδιαφερομένων έχει ενημερωθεί για τη διαδικασία από το Κτηματολόγιο είτε μέσω αποστολής sms είτε μεσω email». Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει, «είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστά τα στοιχεία επικοινωνίας».

Οπως προαναφέρθηκε, όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr και στη συνέχεια μέσα από την εφαρμογή  «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – e Κτηματολόγιο» με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών του taxisnet,

να δουν τα στοιχεία της προανάρτησης που τους αφορούν ώστε να επαληθεύσουν την ορθότητά τους.

 Κτηματολόγιο 2019: Προσοχή στους κωδικούς

Οπως προαναφέρθηκε, ο ενδιαφερόμενος για να μπει στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου πρέπει σε πρώτη φάση να χρησιμοποιήσει τους προσωπικούς του κωδικούς του taxisnet.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Γιώργος Δημητρίου, αν βάλει ένα στοιχείο (από αυτά που του ζητούνται στη συνέχεια) λάθος, τότε το σύστημα «μπλοκάρει» και τον πετάει έξω. «Αυτός είναι ο λόγος που οι χρήστες πρέπει να επιμένουν», συμπληρώνει.

Κτηματολόγιο 2019: Επανεξέταση στοιχείων

Ενας ιδιοκτήτης μπορεί να καταθέσει αίτηση επανεξέτασης των στοιχείων στέλνοντας απλά τη συμπληρωμένη αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα στο email: [email protected]

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχει περίπτωση ένας ιδιοκτήτης να μη βλέπει στην ηλεκτρονική προανάρτηση τα δικαιώματά του ενώ είχε υποβάλει δήλωση το 2008

Η εξήγηση που δίνει ο Γιώργος Δημητρίου είναι ότι – στην πλειονότητα των περιπτώσεων – είτε τα δικαιώματά τους δεν εντοπίστηκαν είτε τα στοιχεία που προσκόμισαν δεν κρίθηκαν επαρκή είτε δεν έχουν καταβάλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος των 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Σημειώνεται ότι όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν υποβάλει δήλωση έχουν ακόμη τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση και μετά την προανάρτηση και έως την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

«Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τσεκάρουν τα πάντα για μη βρεθούν προ εκπλήξεως όταν πάνε να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά τους ή να πουλήσουν»,

επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης διαπιστώσει ότι δεν έχουν δηλωθεί όλα τα δικαιώματα που ο ίδιος δήλωσε το 2008, τότε θα πρέπει να υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση άσχετα αν φταίει ή όχι ο ίδιος για το πρόβλημα.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί σφάλμα στο ποσοστό συγκυριότητας της ιδιοκτησίας λόγω τροποποίησης της σύστασης με συνέπεια να αλλάξουν τα ποσοστά συγκυριότητας της

διηρημένης ιδιοκτησίας, τότε ο ενδιαφερόμενος μαζί με το έντυπο της αίτησης επανεξέτασης των στοιχείων

στο οποίο θα πρέπει να περιγράψει την αιτούμενη διόρθωση, θα πρέπει να επισυνάψει αντίγραφο της τροποποίησης της σύστασης.

Κτηματολόγιο 2019: Οι ιδιοκτήτες

Η συμμετοχή των ιδιοκτητών ακινήτων στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας σε αυτή τη διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική,

καθώς με αυτήν εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα που δηλώθηκαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές «ως Αγνώστου Ιδιοκτήτη»

και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 170.000 ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου.