Άσκηση Παρμενίων 2019: NH-90 & Kiowa warrior σήμερα η 16η Μεραρχία Kiowa warrior ΓΕΣ

Kiowa Warrior: Η πρώτη πτήση των νέων ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς από τον Βόλο στο Στεφανοβίκειο, έγινε χθες παρόντος του Αρχηγού ΓΕΣ

Την παραλαβή ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ Συνταγματάρχης (ΑΣ) Ιωάννης Χειμαριός, γράφοντας:

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε η εκφόρτωση Ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior και CH – 47 Chinook προερχομένων από ΗΠΑ.

Κατά την διαδικασία επισκέφθηκε τον χώρο ο Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού
Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού Υποστράτηγο Χρήστο Ηλιόπουλο.

Τα ελικόπτερα πέταξαν με μικτά πληρώματα αποτελούμενα από Έλληνες και Αμερικανούς χειριστές.

Το ανωτέρω υλικό έχει κριθεί άμεσα επιχειρησιακό και αναμένεται σύντομα η πλήρης αξιοποίησή του.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας απέκτησε από τον αμερικανικό στρατό 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior,

έναντι 44,15 εκατ. δολαρίων, από τα οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- τα 36 θα είναι επιχειρησιακά, τα 24 εκπαιδευτικά, και άλλα 10 για ανταλλακτικά.

Τα ελικόπτερα αναμένεται να ενισχύσουν την άμυνα του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα στην τουρκική προκλητικότητα.

Aπό αυτά ένας αριθμός βρίσκεται σε πτητική κατάσταση και τα υπόλοιπα θα πρέπει να «υποστούν» ReGeneration (αλλαγή λαδιών από μακράς χρήσης σε «λειτουργικά» κ.α.).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, η τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων αναμένεται στα μέσα Ιουνίου με την παρουσία της ηγεσίας των Ε.Δ. καθώς και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα.