Κοινωνικό μέρισμα, 13η σύνταξη, Μείωση ΦΠΑ, Εισφορά Αλληλεγγύης

Κοινωνικό μέρισμα, 13η σύνταξη, Μείωση ΦΠΑ, Εισφορά Αλληλεγγύης – Τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες από το Ζάππειο

Το Κοινωνικό μέρισμα δεν περιλήφθηκε τελικά χθες στις κυβερνητικές εξαγγελίες, παρά τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει ευρέως για την επικείμενη παροχή του.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα κι έτσι δεν θα δώσει εκτάκτως κοινωνικό μέρισμα όπως αρχικά είχε αφήσει να διαρρεύσει.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο έχουν χρονικό ορίζοντα εφαρμογής δυο χρόνια.

Το πρώτο μέρις είναι αυτά που αφορούν το 2019 και θα νομοθετηθούν άμεσα, και το δεύτερο, αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020.

Πιο αναλυτικά,  το 2019 η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα εξής μέτρα :

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ) και μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης στον συντελεστή του 13% (από 24%) με συνολικό κόστος περίπου 260 εκατομμύρια.

Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.

13η σύνταξη, κλιμακωτά, συνολικού κόστους 800 εκατ. ευρώ ως εξής:

* για συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, αυτή θα ανέλθει στο 100% της σύνταξης,
*για συντάξεις από 501-600 ευρώ, στο 70%,
*για συντάξεις από 601-1000 ευρώ στο 50%
*Και για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα αφορά το 30% της σύνταξης

Τα μέτρα για το 2020:

Μείωση στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση συντελεστών εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ, μέτρο σημαντικής μείωσης φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών..

Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25% εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11%

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

Συνεταιρισμένοι αγρότες

Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Πετρέλαιο θέρμανσης ορεινών περιοχών

– Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων