Εξοπλιστικά: Νέες φρεγάτες και Κυβερνοάμυνα προτεραιότητες του ΥΕΘΑ

Εξοπλιστικά: Νέες φρεγάτες και Κυβερνοάμυνα προτεραιότητες του ΥΕΘΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στοετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019.

Από το βήμα οτυ συνεδρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφερόμενος στην πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε χαρακτηριστικά:

Δρομολογούμε ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, προωθώντας την υλοποίηση των απαραίτητων μόνο εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η εν λόγω μεθόδευση, πέραν του άμεσου και προφανούς οφέλους για την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργεί ενισχυτικά και για την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι, η ικανοποίηση των αναγκών μας μέσω της εγχώριας αμυντικής παραγωγής έχει προστιθέμενη αξία που αποκτά στρατηγική σημασία.

Έχει στρατηγική σημασία γιατί προωθεί την έρευνα, ενισχύει την οικονομία και τη δυνατότητα ανάπτυξης εγχώριας τεχνολογίας, και δημιουργεί συνθήκες για τη συγκράτηση στη χώρα του υψηλής εξειδίκευσης τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά παραθέτω, ότι ολοκληρώσαμε στην Ελλάδα το πρόγραμμα ναυπήγησης των Υποβρυχίων τύπου 214 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,

που μας έχει δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης ενός στόλου με τα πλέον σύγχρονα συμβατικά Υποβρύχια παγκοσμίως.

Επίσης, ολοκληρώνουμε ένα άλλο πρόγραμμα ναυπήγησης, αυτό των νέων Πυραυλακάτων, από ελληνικά χέρια στην Ελευσίνα.

Παράλληλα, έχει αρχίσει η παραλαβή ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, δρομολογείται η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, ενώ γίνονται και οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την ενίσχυση του Στόλου με νέες Φρεγάτες, την υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης.

Όλες αυτές οι ενέργειες, εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουμε στην πρόοδο των εταιρειών, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά , της Ελευσίνας, της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι η διοργάνωση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της 1ης Έκθεσης Defence Exhibition Athens, τον Ιούνιο του 2020, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι και πάλι παρούσα στο προσκήνιο της τεχνολογίας και της συνεργασίας.

Βέβαια, η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη και ανάπτυξη στους τομείς της κυβερνοάμυνας και του διαστήματος, δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές.

Θέλω να τονίσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η χρήση και εκμετάλλευση των πεδίων του διαστήματος και της κυβερνοάμυνας, αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα και είναι ζωτικής σημασίας για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια της Χώρας.

Είμαστε λοιπόν αρωγοί και στηρίζουμε με σθένος κάθε εθνική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση

και αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από την πρόσφατη επικύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Αποστολάκης: Συζητάμε τα ΜΟΕ με την Τουρκία – επιζητούμε ειρήνη