Αγίου Γεωργίου Χαλκίδα

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα – Η Ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς, που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ,

ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

Λάρισα: Η 1η Στρατιά τίμησε τον Άγιο Γεώργιο VIDEO – ΦΩΤΟ

Επίσης παρευρέθηκαν μέλη του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επίτιμοι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων και Απόστρατοι, αντιπροσωπείες στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και πλήθος κόσμου.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Σχολή Πεζικού, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης,

μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για να εορτάσουμε τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου.

Η ιερή μορφή του προστάτη του Στρατού μας, κοσμεί τις Πολεμικές Σημαίες των Σχηματισμών και Μονάδων μας.

Η ανδρεία, η καρτερία και η αυταπάρνηση που επέδειξε κατά τη διάρκεια του βίου του, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα αφοσίωσης σε υψηλές ιδέες και ιδανικά. Αποτελούν ένα παράδειγμα που φθάνει μέχρι την αυτοθυσία.

Ατενίζοντας τις Σημαίες μας, αισθανόμαστε υπερηφάνεια και δέος. Ταυτόχρονα έχουμε συναίσθηση και της τεράστιας ευθύνης που συνεπάγεται η υπεράσπισή τους.

Ιδιαίτερα, σε μία περίοδο που έχουν διαμορφωθεί εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο της Ελλάδας.

Στόχος είναι η χώρα μας, να συνεχίσει να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας, οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και ειρήνης.

Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία.

Όμως, οι Ένοπλες Δυνάμεις, να γνωρίζουν όλοι, αποτελούν εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Παράλληλα εμείς βέβαια, αυξάνουμε συνεχώς την εξωστρέφειά μας και καλλιεργούμε το διάλογο και τη συνεργασία με το γεωπολιτικό μας περίγυρο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεργατικής ασφάλειας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν στην επιτυχή προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει έναν ισχυρό άξονα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος.

Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή αμυντική διπλωματία και τιμούμε τις δεσμεύσεις της χώρας.

Έχουμε αναλάβει με ευθύνη και αποφασιστικότητα ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας, λειτουργώντας ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ των χωρών στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συντελούμε έτσι στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας, και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.

Κυρίες και Κύριοι,

Προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας, του Στρατού μας, αλλά και η διαμόρφωση της δυναμικής που θα επιτρέψει τη μετεξέλιξή του, σε διακλαδικό πλαίσιο, ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις.

Αναγνωρίζοντας την άμεση συσχέτιση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με την αξιοπιστία και τη διαθεσιμότητα του υλικού,

και βέβαια πάντα με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, προωθούμε την υλοποίηση των άκρως απαραίτητων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Λειτουργούμε έτσι ενισχυτικά και για την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Εργαζόμαστε πάντα με γνώμονα και συνεχή επιδίωξη την προαγωγή της καλώς εννοούμενης διακλαδικότητας και συνέργειας.

Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες των Αρχηγών του ΓΕΕΘΑ και των τριών κλάδων και υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας λειτουργούμε σαν μια ομάδα.

Σκοπός μας είναι η επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού βαθμού αλληλόδρασης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε, Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, συλλογικά, να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ και στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών και στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτύξει οι Ένοπλες Δυνάμεις με την Ελληνική κοινωνία.

Είμαστε πάντα δίπλα τους και απολαμβάνουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με την κοινωνία. Το βλέπουμε κάθε μέρα. Το βλέπουμε και σήμερα που πλήθος συμπολιτών μας είναι εδώ.

Αυτή η σχέση είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς και την προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Αποτελεί ένα βασικό πλεονέκτημα, αλλά και ταυτόχρονα ένα ισχυρό κίνητρο και πηγή έμπνευσης για να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις.

Όλα τα ανωτέρω βέβαια, δεν θα ήταν εφικτά δίχως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, την κινητήριο δύναμή μας, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βασιζόμαστε στα στελέχη μας. Σε όλη μας την προσπάθεια, αποτελούν έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος, βαδίζοντας στο δρόμο της ευθύνης, με σθένος και με το κεφάλι ψηλά.

Όσα χρήματα και εάν δαπανήσουμε για νέα μέσα, θα είναι άχρηστα αν δεν υπάρχουν ο υψηλός επαγγελματισμός και το ηθικό του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ψυχή του και ο πατριωτισμός του Έλληνα στρατιώτη. Του Έλληνα Αξιωματικού και Υπαξιωματικού. Αυτό είναι το κεφαλαιώδους σημασίας εξοπλιστικό προσόν που διαθέτουμε.

Covid19: Έχει ατομική ευθύνη ο ΥΕΘΑ ή ...YOLO; click

Κυρίες και Κύριοι,

Βασιζόμενοι στο προσωπικό μας και στις αμυντικές μας δυνατότητες, προβάλλουμε την αξιόπιστη αποτρεπτική μας ικανότητα και προάγουμε τη διεθνή εμπέδωση του ρόλου σταθερότητας της Ελλάδας.

Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα στελέχη του Στρατού Ξηράς και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την άψογη ανταπόκριση στα καθήκοντά σας και να αναγνωρίσω το υψηλό ηθικό και την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεστε.

Συνεχίστε, καθοδηγούμενοι από το φωτεινό παράδειγμα του Προστάτη μας Αγίου Γεωργίου, να παραμένετε προσηλωμένοι στο στρατιωτικό σας καθήκον.

Εύχομαι ο Άγιος Γεώργιος να βρίσκεται πάντα δίπλα σας.

Δίπλα στον Ελληνικό Στρατό.

Δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Χρόνια πολλά στο Στρατό μας.

Χρόνια πολλά σε όλους».