Άσκηση Θαλασσόλυκος: Η Τουρκία «παίζει» σενάρια έντασης στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασα μέχρι τις 25 Μαϊου

Ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου η νέα μεγάλη ναυτική άσκηση της Τουρκίας ο ‘Θαλασσόλυκος’, η οποία θα διεξαχθεί παράλληλα σε τρεις θάλασσες: Αιγαίο, ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Η άσκηση Denizkurdu-2019 (Θαλασσόλυκος) στην οποία παίρνουν μέρος 131 πλοία, 57 αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα πραγματοποιείται στις τρεις θάλασσες που βρέχουν την Ανατολία (Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα).

Για πρώτη φορά η άσκηση που σχεδιάζει το Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος Γυμνασίων του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και διεξαγάγει η Διοίκηση Κέντρου Ναυτικού Πολέμου πραγματοποιείται ταυτόχρονα στις τρεις θάλασσες.

Το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες σε επιχειρησιακό επίπεδο με την άσκηση Mavi Vatan 2019 (Γαλάζια Πατρίδα), πραγματοποιεί με μεγαλύτερη συμμετοχή την στρατηγική και επιχειρησιακή άσκηση Deniz Kurdu που περιλαμβάνει πιο προηγμένα σενάρια κρίσης-εντάσεων και εμπόλεμης περιόδου.

Η άσκηση αποσκοπεί στην αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των μονάδων, πλοίων και αεροπορικών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το σκέλος στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιείται με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής πλοίων, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ελικοπτέρων τα οποία σπανίζουν ακόμα και στα πιο ανεπτυγμένα πολεμικά ναυτικά.

Στην άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθούν βολές από τη ξηρά καθώς και αντιαεροπορικές βολές και θαλάσσιες βολές εναντίον μη επανδρωμένων εναέριων στόχων μεγάλης ταχύτητας «şimşek» (αστραπή) και στόχων επιφάνειας «albatros».

This post was published on 13 Μαΐου, 2019 11:28 ΠΜ