Αναστασιάδης: Ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο οι τουρκικές αμφισβητήσεις Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον Κύπριο πρόεδρο

Αν έμεναν οι Τουκοκύπριοι μακράν των επιρροών της Άγκυρας είναι βέβαιο ότι οι Κύπριοι μεταξύ μας θα μπορούσαμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Focus», ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην παρούσα φάση του Κυπριακού. Ερωτηθείς αν θεωρεί ουτοπία την επανέναρξη των συνομιλιών είπε ότι δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

Αρκεί, πρόσθεσε, να υπάρχει η βούληση από πλευράς Τουρκίας και κατ’ επέκταση των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, είπε μπορεί να ήθελαν επανέναρξη των συνομιλιών αλλά επηρεάζονται από την Τουρκία.

Αυτή την ώρα, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να εμπλακεί σε ένα διάλογο.

Διεμήνυσε, είπε, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί πραγματικά σε ένα διάλογο ο οποίος θα οδηγήσει σε διερεύνηση των συνθηκών και προετοιμασία, ώστε, είπε να μην συμβεί ότι στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και σε αξίωση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας να ελέγχει εν τη ουσία όλο το νησί, με την απαίτηση να έχει μία τουλάχιστον θετική ψήφο για

κάθε απόφαση, είτε του υπουργικού συμβουλίου, είτε θεσμικού οργάνου της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό, πρόσθεσε, οδηγεί σε μια δυσλειτουργία ή σε ένα έλεγχο της Κύπρου.

Με την επιμονή της Τουρκίας μάλιστα, πρόσθεσε, να συνεχίσει τις εγγυήσεις και τη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού ες αεί στην Κύπρο.Κάτι τέτοιο, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κινδυνεύει να μετατρέψει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της Άγκυρας.​

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε, παράλληλα, ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, κάτι όμως που δεν μπορεί να αποκλειστεί για το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Αναστασιάδης συμπλήρωσε ότι ορισμένες από τις εταιρίες που είχαν συνάψει συμφωνίες με την Τουρκία αποχώρησαν λόγω των κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας

αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η αρχική ενημέρωση που είχαν ήταν ότι θα συμμετείχαν σε γεωτρήσεις εντός της τουρκικής ΑΟΖ.

Αναφορικά με την αξίωση που προβάλλει η Άγκυρα η μεταφορά του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου να γίνεται διά αγωγού που θα περνά μέσω Τουρκίας,

ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί υπό την προϋπόθεση ότι η μελέτη της ΕΕ καταδείξει τον Eastmed ως μη υλοποιήσιμο και αν αποδειχθεί ότι ο αγωγός μέσω Τουρκίας είναι πράγματι μια βιώσιμη προοπτική.

“Η δική μας θέση είναι ότι ο Eastmed είναι ένα σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια και πολιτική της ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τις διακρατικές συμφωνίες αν οι μελέτες συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση”, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Άγκυρα επιχειρεί μια εξαγωγή της εσωτερικής της κρίσης προκειμένου να δημιουργήσει αποπροσανατολισμό στην κοινή γνώμη, κάτι, όμως, που υποστήριξε ότι δεν φαίνεται να πετυχαίνει καθώς η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας κρίνεται, αυτή τη στιγμή από κακή ως κάκιστη.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πόσο ικανοποιημένος είναι από την στήριξη που παρείχε ο διεθνής παράγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών υπήρξε έντονη και ισχυρή.

“Το άτυπο συμβούλιο του Σίμπιου δεν είχε αρμοδιότητα απόφασης. Επομένως αυτό που αναμέναμε ήταν μια σαφής δήλωση.

Την ίδια ώρα η αμερικάνικη Κυβέρνηση έλαβε σαφή θέση.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι προχωρά κανονικά και απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο προβληματισμός της Τουρκίας αν έχει την πολυτέλεια να έρθει σε σύγκρουση με εταιρίες και Κυβερνήσεις που τον στηρίζουν.

Εδώ μιλάμε για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Όσον αφορά τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε

ότι αυτές διασφαλίζουν τα κοινά συμφέροντα στην περιοχή ενώ ειδικά το Ισραήλ μπορεί, όπως είπε, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο λόγω και των ιδιαίτερων σχέσεων που διατηρεί με τις ΗΠΑ λόγω της σύμπλευσης των συμφερόντων τους.

Αναφορικά με τις συζητήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι το Παρίσι θα παρέχει κάθε στήριξη στη συμμετοχή της Total

στις αδειοδοτημένες περιοχές και συμπλήρωσε ότι οι δύο Κυβερνήσεις επιχειρούν να ενισχύσουν την στρατιωτική τους συνεργασία μέσω δικαιωμάτων χρήσης της αεροπορικής

βάσης “Ανδρέας Παπανδρέου”, των λιμανιών Λάρνακας και Λεμεσού και ενδεχομένως μέσω παροχής υπηρεσιών σε στρατιωτικά πλοία της Γαλλίας.

“Επιχειρούμε να ενισχύσουμε την αμυντική στρατιωτική μας συνεργασία με το Παρίσι και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας”, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Απαντώντας σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και την διορία που έδωσε η Ουάσιγκτον προκειμένου η Άγκυρα να αποφασίσει σχετικά με την αγορά ή όχι των S400,

ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η Κύπρος επηρεάζεται “όχι αρνητικά”, σημειώνοντας, παράλληλα ότι στη διεθνή πολιτική οι δυναμικές αυτές είναι ευμετάβλητες. Χαρακτήρισε, παράλληλα,

αδιανόητο οι Βρετανοί να “παίζουν σε διπλό ταμπλό” για ζητήματα που άπτονται του διεθνούς δικαίου, πόσο μάλλον όταν διατηρούν βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.