1η Στρατιά: Τι είπαν αντιναύαρχος Πετράκης και αντιστράτηγος Φλώρος κατά την επίσκεψη του Αρχηγού Στόλου στη Λάρισα

Την έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα επισκέφθηκε χθες ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Πετράκης και είχε συνάντηση με την Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Φλώρο.

Η επίσκεψη έγινε στο Στρατηγείο της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ (Στρδο «NIK ΠΛΑΣΤΗΡΑ»), στη Λάρισα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο των αμοιβαίων επισκέψεων και αλληλοενημερώσεων των Διοικητών των Μειζόνων Διοικήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έλαβε χώρα ενημέρωση του Αρχηγού Στόλου για το επιχειρησιακό έργο και τις λοιπές δράσεις της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,

συζητήθηκαν θέματα κοινού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος και τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω διεύρυνση

και εμβάθυνση της ούτως ή άλλως εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Μειζόνων Διοικήσεων με γνώμονα την εδραίωση και ισχυροποίηση της διακλαδικότητας.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες

1η Στρατιά

Η 1η Στρατιά («Αχιλλέας», αγγλικά: European Union Operation Headquarters, EU-OHQ) αποτελεί το μεγαλύτερο σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού και τη μόνη εν ενεργεία στρατιά στην Ελλάδα. Εδρεύει στη Λάρισα.

Περιλαμβάνει ένα σώμα στρατού, μία μεραρχία πεζικού και μία μεραρχία μηχανοκίνητου πεζικού.

Η 1η Στρατιά συστάθηκε το Μάρτιο του 1947, κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου με έδρα το Βόλο. Υπό τη δικαιοδοσία της βρίσκονταν τα Β΄ και Γ΄ Σώματα Στρατού με πρώτο διοικητή τον, Αντγο Δημήτριο Γιαντζή.

Το 1949 μετακινήθηκε στην Κοζάνη και από το 1952 εδρεύει στην Λάρισα. Από το 1980 έως την 1η Ιουλίου 1999, λειτούργησε ως εθνικό και χερσαίο συμμαχικό στρατηγείο.

Την 1η Ιουλίου με την υπαγωγή του συμμαχικού στρατηγείου στο ΓΕΕΘΑ, αποδεσμεύτηκε από τις συμμαχικές δραστηριότητες.

Διάφορες πηγές αναφέρουν λανθασμένα την ύπαρξη της 1ης Στρατιάς κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου και τη Μάχη της Ελλάδας (1940–1941).

Ο Ελληνικός Στρατός δεν εμπεριείχε διοίκηση επιπέδου στρατιάς εκείνη την περίοδο. Στις 15 Αυγούστου το 1940, τα ελληνικά στρατεύματα ήταν ανεπτυγμένα σε πέντε σώματα στρατού, τρεις ταξιαρχίες και το Φρουραρχείο Θεσσαλονίκης.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία