13η Σύνταξη: Ποιοι εξαιρούνται - Τι αναφέρει η τροπολογία στη Βουλή Βουλή ΝΑΤΟ Συμφωνία των Πρεσπών: Σήμερα 25 Ιανουαρίου η ψηφοφορία στη Βουλή Βουλευτικές έδρες Β' ΑΘηνών Υπόλοιπο Αττικής ΦΕΚ τροπολογία αναδρομικά βουλή

13η Σύνταξη: Ποιοι εξαιρούνται – Τι αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή – Τι ποσά θα πάρουν και κοιοι συνταξιούχοι

Η 13η σύνταξη, όπως την ονόμασε ο πρωθυπουργός εντάσσεται στο πλαίσιο μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, και όπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας θα δίνεται μόνιμα και όχι εφάπαξ. Δείτε συνοπτικά τι περιλαμβάνει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

13η Σύνταξη: Ποιοι εξαιρούνται

Το δικαιούνται όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, είτε δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Συνεπώς δικαιούχοι είναι 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχοι, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους όσοι λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις και φυσικά όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική απόφαση συνταξιοδότησης από τον ΕΦΚΑ.

13η Σύνταξη: Ποσά

Το ποσό της υπολογίζεται ως ποσοστό της μεικτής κύριας σύνταξης που εισπράττει ο δικαιούχος.

Όσοι έχουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους.

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους.

Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 830 ευρώ θα λάβει 13η σύνταξη 415 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους.

13η Σύνταξη: Κρατήσεις
Θα έχει όλες τις νόμιμες κρατήσεις και κατά κύριο λόγο: κράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ από το πρώτο ευρώ τον φόρο που αναλογεί στο συνταξιοδοτικό εισόδημα του συνταξιούχου.