Στρατιωτικός συνδικαλισμός: Εκλιπαρεί η ΠΟΜΕΝΣ για το αμετάθετο – Τώρα συνειδητοποιούν ότι το «οικοδόμημα» βασίστηκε σε λάθος θεμέλια.


Με μια σειρά ανακοινώσεων απάντησε η ΠΟΜΕΝΣ στην ψήφιση του νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑ και τις αλλαγές που φέρνει στον στρατιωτικό συνδικαλισμό.

Οι ανακοινώσεις ωστόσο φανερώνουν την άγνοια της Ομοσπονδίας για βασικά θέματα λειτουργίας της Βουλής, καθώς έφθασε στο σημείο να καταγγέλλει ότι δεν έχει δημοσιευτεί

η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που είχε διανεμηθεί σε όλο το Κοινοβούλιο και είχε ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Ωστόσο δεν σταμάτησε σε αυτό. Προχώρησε και σε μια σειρά άλλων ανακοινώσεων με τελευταία αυτήν που αφορά την κατάργηση του αμετάθετου στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις.

Αν και στην ουσία έχει δίκιο και ο νομοθέτης θα έπρεπε να προστατεύει τους συνδικαλιστές από ενδεχόμενη κατάρχηση εξουσίας των προϊστάμενων κλιμακίων,

στην περίπτωση του «χακί συνδικαλισμού» παρατηρήθηκε εκτεταμένη κατάχρηση.

Πολλοί που δεν είχαν καμία σχέση με τον συνδικαλιστικό χώρο έσπευσαν να εγγραφούν προκειμένου να κατοχυρώσουν το αμετάθετο.

Μάλιστα πολλές φορές η ηγετική ομάδα της ΠΟΜΕΝΣ έφθασε σε σημεία να προωθεί παρασκηνιακά συγκεκριμένα άτομα σε πρωτοβάθμια σωματεία προκειμένου να

κατοχυρώσουν το αμετάθετο, στη θέση ατόμων που είχαν σχέση με τον συνδικαλισμό και ζητούσαν να καταργηθεί το αμετάθετο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στην Ένωση της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Καλώς ή κακώς (το δεύτερο κατά τη γνώμη μας) το αμετάθετο εξελίχθηκε πολλές φορές στον συνεκτικό κρίκο πολλών πρωτοβάθμιων οργανώσεων.

Η κατάργησή του, είναι εξαιρετικά πιθανό να απομακρύνει όσους δεν είχαν πραγματικό ενδιαφέρον για τα κοινά.

Αν τυχόν αυτοί ήταν και πλειοψηφία, σημαίνει ότι ενδεχομένως πολλές από τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις που στήριζαν την ΠΟΜΕΝΣ να οδηγηθούν και σε διάλυση, εάν παραιτηθούν και φύγουν αυτά τα στελέχη.

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να σταματήσει η ΠΟΜΕΝΣ, εκλιπαρώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να κάνει κάτι για να μην ισχύσει το αμετάθετο για τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις. 

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση καλούν τον υπουργό να βγάλει υπουργική απόφαση κόντρα στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου:

«θεωρούμε απαραίτητη την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να αποσαφηνιστεί το ζήτημα με τον κατάλληλο τρόπο (Υπουργική Απόφαση, νομοθετική ρύθμιση)

και να διασφαλιστεί άμεσα το αμετάθετο των μελών της διοίκησης των πρωτοβάθμιων Ενώσεων, τουλάχιστον των ήδη εκλεγμένων διοικητικών συμβουλίων,

ανεξαρτήτως της Ομοσπονδίας στην οποία αυτές πρόσκεινται.

Είναι απαραίτητο να διασφαλισθούν όλες οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις, τόσο αυτές που συμπρεύονται με την ΠΟΜΕΝΣ όσο και αυτές που έχουν επιλέξει το δικό τους βηματισμό».

Θα πρέπει ίσως να αφουγκραστεί και λίγο τι λένε οι συνάδελφοί τους οι οποίοι βλέπουν τους αρχι-συνδικαλιστές να κόπτονται για το αμετάθετο, αλλά να μην επιδεικνύουν την ίδια ζέση για τα θέματα που τους απασχολούν.

Αυτό είναι κατανοητό από μια απλή καταμέτρηση των σχετικών ανακοινώσεων. Ίσως είναι καιρός και για την ΠΟΜΕΝΣ να κάνει μια νέα αρχή, βασισμένη στην ελεύθερη βούληση των μελών της και μακριά από πειθαρχικά, μηνύσεις και αγωγές κατά συναδέλφων της.