Στρατιωτική παρελαση: Το ΓΕΕΘΑ προετοιμάζει κατάργηση; Έγγραφο - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ από το ΓΕΕΘΑ φέρνει το Armyvoice.gr στην επικαιρότητα

Στρατιωτική παρέλαση: Το ΓΕΕΘΑ προετοιμάζει κατάργηση; Το έγγραφο – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ από το ΓΕΕΘΑ που φέρνει το Armyvoice.gr στην επικαιρότητα προβληματίζει

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Φωτιές ανάβει έγγραφο του ΓΕΕΘΑ λίγες ημέρες μετά την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με το οποίο αναζητούνται προτάσεις μείωσης των τμημάτων που παρελαύνουν με το αιτιολογικό ότι η διάρκεια της παρέλασης προκαλεί κόπωση στους επίσημους!

Το έγγραφο έχει εκδοθεί με αποδέκτες όλα τα Γενικά Επιτελεία στις 3 Απριλίου, δηλαδή μια εβδομάδα μετά την παρέλαση. Ζητείται από τους αποδέκτες να μειώσουν τα τμήματα που παρελαύνουν ώστε να μειωθεί και ο χρόνος της παρέλασης, η οποία κατά τους εμπνευστές του εγγράφου κουράζει τους θεατές και τους επίσημους!

Τα Γενικά Επιτελεία θα πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, λίγο πριν τις εκλογές, στις 20 Μαϊου και να υποβάλλουν προτάσεις για το ποια τμήματα μπορούν να μειωθούν αριθμητικά, χωρίς να αποκλείονται όμως συμμετοχές.

Είναι βέβαιο ότι το ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα αποκλειστικά το Armyvoice.gr θα προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς θα αναζωπυρώσει την συζήτηση περί κατάργησης των παρελάσεων.

Δείτε το σχετικό έγγραφο

Η παρέλαση

Η παρέλαση είναι στρατιωτική τελετή, κατά την οποία οι δυνάμεις προς τιμή μιας επετείου ή κάποιου άλλου σημαντικού γεγονότος εμφανίζονται δημόσια παρουσιάζοντας τα όπλα και τον εξοπλισμό τους και κάνοντας παράταξη και πορεία.

Στην σημερινή εποχή οι παρελάσεις διεξάγονται κυρίως από δυο λόγους. Εκτός από την επίδειξη ισχύος, η παρέλαση μπορεί να γίνεται για λόγους παράδοσης σε γιορταστικές επετείους προς ανάμνηση ενός αξιομνημόνευτου γεγονότος.

Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε κάποια κύρια πολιτική ή στρατιωτική επίδειξη, απλά γίνεται μια αναφορά στα γεγονότα του παρελθόντος που γιορτάζονται εκείνη τη μέρα.

Από την άλλη πλευρά διοργανώνονται ακόμα και σήμερα παρελάσεις με κύριο λόγο την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος.

Παρελάσεις σήμερα διεξάγονται διεθνώς στις εξής χώρες και πόλεις:

  • στην Μόσχα στην επέτειο της λήξης του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου
  • στη Σόφια στην επέτειο του Αγίου Γεωργίου στις 6 Μαΐου
  • στο Λονδίνο στα γενέθλια του Βρετανού Μονάρχη
  • στο Παρίσι στην Γαλλική εθνική εορτή στις 14 Ιουλίου
  • στην Άγκυρα στις 30 Αυγούστου και στις 29 Οκτωβρίου
  • στην Βιέννη αρχές Σεπτεμβρίου
  • στη Μαδρίτη στην εθνική εορτή στις 12 Οκτωβρίου
  • στην Θεσσαλονίκη στην εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου
  • στην Αθήνα στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου