Σαϊτοπόλεμος με ένα νεκρό στην Καλαμάτα – Σε τραγωδία εξελίχθηκε το έθιμο φέτος στην Καλαμάτα. Εξέπνευσε ο ικονολήπτης που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι.

Νεκρός είναι ο εικονολήπτης που είχε τραυματιστεί από σαϊτα στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, αλλά δεν τα κατάφερε.

Σαϊτοπόλεμος-Τραγικό: Κατέγραψε τον θανάσιμο τραυματισμό του

Από σαΐτα που έφυγε προς το πλήθος έχασε την ζωή του ένας εικονολήπτης, που κάλυπτε την εκδήλωση στην Καλαμάτα. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου δυστυχώς εξέπνευσε.

Ο Σαϊτοπόλεμος κρατάει από το 1821

Ρίζες από τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους έχει ο Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα που αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα.

Το έθιμο θέλει τους διαγωνιζόμενους να είναι οπλισμένοι, με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι και τις…εκτοξεύουν σύμφωνα με το kalamatatimes.gr.

Κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι Μεσσήνιοι κατασκεύασαν της σαΐτες από καλαμια  καθάριζαν το καλάμι εσωτερικά και το γέμιζαν με μπαρούτι και στο κέντρο κατά μήκος της γόμωσης έκαναν μια τρυπά, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν μια ισχυρή φλόγα και έναν ήχο σαν γδούπο.

Σύμφωνα με την παράδοση χάρη σε αυτήν την ευφυή κατασκευή οι Μεσσήνιοι  κατάφεραν να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων.

Ο δυνατός θόρυβος και ο κρότος που προκάλεσαν τρόμαξαν τα άλογα τόσο πολύ που έριξαν κάτω τους αναβάτες τους και έφυγαν φοβισμένα σύμφωνα με την παράδοση. Οι σαΐτολόγοι προετοιμάζονται όλον τον χρόνο για αυτήν την ξεχωριστή ημέρα.

Φορούν μέχρι και …Στρατιωτικές και παραδοσιακές στολές στην αναβίωση του εθίμου

Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες των 10-15 ατόμων, οι οποίες διαθέτουν λάβαρο, σαλπιγκτή και επικεφαλής. Πολλοί από αυτούς φορούν παραδοσιακές στολές, ενώ οι υπόλοιποι προτιμούν πρόχειρα ρούχα και στρατιωτικές στολές.

Με το σύνθημα της έναρξης οι σαΐτες ανάβουν και η εκκωφαντική φασαρία ξεσηκώνει το πλήθος που ζητωκραυγάζει.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com