ΠΟΕΣ και «χακί» συνδικαλισμός: Η επόμενη μέρα και τα μηνύματα που στέλνει  ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣ Στάθης Παπαχαρτοφύλης


Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νέου συνδικαλιστικού νόμου ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣ Στάθης Παπαχαρτοφύλης απαντά σε ερωτήματα για όλα τα θέματα που έχουν τεθεί δημόσια.

Μέσα από τη συνέντευξη στο Armyvoice.gr απευθύνει προσκλητήριο στα πρωτοβάθμια σωματεία που έφυγαν υπό καθεστώς πίεσης να επιστρέψουν στην ΠΟΕΣ και αποκαλύπτει πως πολύ σύντομα θα γίνει εναρμονισμός με τα νέα δεδομένα.

Ο νέος νόμος κατά την άποψή του «διασφαλίζει το ακηδεμόνευτο των πρωτοβάθμιων σωματείων, τα μέλη των οποίων,

θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν το δευτεροβάθμιο όργανο που τους αντιπροσωπεύει καλύτερα,

αλλά και να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους, χωρίς να κινδυνεύουν με πειθαρχικές διώξεις για ασήμαντους λόγους, πχ γιατί δεν πούλησαν λαχνούς».

Αναφερόμενος στις δικαστικές διώξεις που έχει υποστεί ο ίδιος αλλά και άλλοι στρατιωτικοί από την ηγετική ομάδα της ΠΟΜΕΝΣ, υποστηρίζει ότι «η ένταση που προκλήθηκε με τις αγωγές και τις μηνύσεις είναι τεχνητή.

Για μένα αποτελεί την ήττα της στρατηγικής, όσων πίστεψαν ότι με αγωγές και μηνύσεις, θα επιβάλλουν τους εαυτούς τους στη συλλογική εκπροσώπηση».

Τέλος καταγγέλλει ότι το αμετάθετο χρησιμοποιήθηκε από κάποιους ως εργαλείο για να ελέγξουν τα διοικητικά συμβούλια πρωτοβάθμιων σωματείων και υποστηρίζει ότι η κατάργησή του δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προστασία για τους συνδικαλιστές.

Δείτε τις απαντήσεις του στα ερωτήματα του Armyvoice.gr

ΕΡ: Τι προοπτικές ανοίγει ο νέος νόμος για τον συνδικαλισμό;

ΑΠ: Με τις διατάξεις του άρθρου 66 στον πρόσφατο Νόμο του ΥΠΕΘΑ, διορθώνονται οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από τις δυο προϋπάρχουσες μορφές

του άρθρου 30Γ του 1264/82, που αναφέρεται στην συλλογική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από την αιτιολογική έκθεση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, η διόρθωση που έγινε, δεν ήταν τίποτε άλλο,

παρά μόνον η εξομοίωση των δικαιωμάτων των συλλογικών οργάνων των εν ενεργεία στρατιωτικών, με ότι ισχύει για τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά σωματεία.

Παράλληλα, με τη νέα πραγματικότητα, διασφαλίζεται το ακηδεμόνευτο των πρωτοβάθμιων σωματείων, τα μέλη των οποίων,

θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν το δευτεροβάθμιο όργανο που τους αντιπροσωπεύει καλύτερα,

αλλά και να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους, χωρίς να κινδυνεύουν με πειθαρχικές διώξεις για ασήμαντους λόγους, πχ γιατί δεν πούλησαν λαχνούς».

Γι αυτό, όσοι βάζουν ταμπέλες, είτε δεν διάβασαν την αιτιολογική έκθεση, ή έχουν τους δικούς τους λόγους να προκαλούν εσφαλμένες εντυπώσεις.

Η επόμενη μέρα στη συλλογική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στελεχών είναι πλέον γεγονός, και είναι στο χέρι όλων όσων ασχολούμαστε με αυτή,

να αποδείξουμε έμπρακτα, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, προς όφελος των συναδέλφων.

ΕΡ: Ο στρατιωτικός συνδικαλισμός έχει μεγάλο παρελθόν κατακτήσεων. Ωστόσο βλέπουμε ότι στην Βουλή ήρθαν τρεις τροπολογίες και όχι ένας νόμος που να ρυθμίζει αυτό το σοβαρό θέμα. Σας ικανοποιεί αυτό ως συνδικαλιστή;

ΑΠ: Το διαδικαστικό έχει ελάχιστη σημασία, μπροστά στο τι επετεύχθη. Αυτό που με ικανοποιεί είναι το αποτέλεσμα που γεννήθηκε από την ψήφιση αυτών των πολύ σημαντικών τροπολογιών.

Πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα, πως θα εμπλουτιστεί το κανονιστικό πλαίσιο, ώστε να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η ανεξαρτησία και η ομαλή λειτουργία της συλλογικής εκπροσώπησης των εν ενεργεία Στρατιωτικών.

Τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα, που κατακτήσαμε μέσα από συμπληγάδες, αποτελούν παρακαταθήκη για τις μελλοντικές μας διεκδικήσεις.

Εμείς ως ΠΟΕΣ θα συνεχίσουμε στο δρόμο που γνωρίζουμε καλά, ο οποίος και μας καθιέρωσε στη συνείδηση των συναδέλφων. Αυτόν της σύνεσης, της σύνθεσης και της συνεργασίας, προς όφελος των εν ενεργεία στελεχών.

ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μια ένταση στον «χακί συνδικαλισμό» με κάποιους να φθάνουν ακόμα και να καταθέσουν αγωγές σε συναδέλφους τους. Πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την ΠΟΜΕΝΣ;

ΑΠ: Θεωρώ ότι η ένταση που προκλήθηκε με τις αγωγές και τις μηνύσεις είναι τεχνητή. Για μένα αποτελεί την ήττα της στρατηγικής, όσων πίστεψαν ότι με αγωγές και μηνύσεις, θα επιβάλλουν τους εαυτούς τους στη συλλογική εκπροσώπηση.

Εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι αυτό που κατάφεραν όσοι επέλεξαν αυτό τον δρόμο, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Αφενός να χαλυβδώσουν όσους εγκληθήκαμε, αλλά και να διατρανώσουν με τον πλέον σαφή τρόπο, την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη συλλογική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Το αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την ΠΟΜΕΝΣ, η οποία παρεμπιπτόντως ωφελείται εξίσου από την νεα μορφή του 30Γ, είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσει η ηγετική της ομάδα.

Εμείς όπως είπα παραπάνω, εξακολουθούμε να πορευόμαστε στο δρόμο που ξέρουμε καλά. Αυτόν της συνεσης, της σύνθεσης και της συνεργασίας.

Άλλωστε εξακολουθούμε να έχουμε άριστες σχέσεις με τις διοικήσεις στα περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία που ύστερα από την απόφαση του Πρωτοδικείου, αποχώρησαν από την ΠΟΕΣ με κατεύθυνση την ΠΟΜΕΝΣ.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής τους, αφού οι λόγοι αποχώρησης, δεν υφίστανται πλέον.

Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα σεβαστούμε τη βούληση και την αυτονομία των Ενώσεων.

Αν και όποτε μας ζητηθεί είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στο έργο τους, είτε είναι μέλη μας ή όχι.

ΕΡ: Το αμετάθετο κατοχυρώνει τον συνδικαλιστή από ενδεχόμενες διώξεις. Τι γνώμη έχετε για την κατάργησή του στα πρωτοβάθμια σωματεία; 

ΑΠ: Είναι σημαντική η ερώτηση σας, γιατί έχει γίνει πολύς λόγος για το αμετάθετο των μελών των ΔΣ, στα πρωτοβάθμια.

Όπως ανέφερα παραπάνω, υπήρξαν αρκετά περιστατικά, στα οποία γινόταν εργαλειοποίηση του συγκεκριμένου προνομίου, ώστε να υπάρξει πατρονάρισμα και έλεγχος της βούλησης των μελών των ΔΣ των Ενώσεων.

Ετσι είδαμε πειθαρχικές διώξεις, για μη πώληση λαχνών, ή για απουσία σε εκδηλώσεις.

Εκτός αυτού, βιώσαμε τη “διαγραφή” 22 Ενώσεων, χωρίς να είναι καν μέλη του σωματείου που τα “διέγραψε”,

την ίδια στιγμή που υπήρχε κατηγορηματική άρνηση να γίνει έλεγχος του μητρώου μελών των πρωτοβάθμιων, από ανεξάρτητη αρχή, όπως πχ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν. Για όποιον θεωρεί το αμετάθετο ασφάλεια, θα σας πω ότι οι διατάξεις του 30Γ του 1264/82 όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα, προβλέπουν ρητά ότι

Τα μέλη της διοίκησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων απολαμβάνουν πλήρη προστασία έναντι κάθε είδους δίωξης, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης“.

Επομένως, θεωρώ ότι δίνεται παραπάνω σημασία, από ότι χρειάζεται στο θέμα του αμετάθετου, το οποίο μάλιστα τίθεται ως μείζον, από εκείνους που το εργαλειοποίησαν.

Εν κατακλείδι, σε ότι μας αφορά, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των ΔΣ των 22 Ενώσεων, έχει άλλες προτεραιότητες, όπως

  • η επιστροφή των δώρων και επιδομάτων αδείας,
  • η νυχτερινή αποζημίωση,
  • η ρύθμιση με έκπτωση στις εισφορές για αναγνώριση των ετών εκστρατείας
  • και αλλα πολλά σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των εν ενεργεία στρατιωτικών.

ΕΡ: Το προηγούμενο διάστημα η ΠΟΕΣ είχε διαγραφεί από τα βιβλία των Ομοσπονδιών μετά από προσφυγή της ΠΟΜΕΝΣ. Τώρα που άλλαξε ο νόμος, ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις;

ΑΠ: Καταρχάς για το θέμα της συγκεκριμένης απόφασης, σεβόμενοι τη διαδρομή και τις ιστορικές κατακτήσεις της ΠΟΕΣ, έχουμε την ηθική υποχρέωση να προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο.

Σχετικά με τη νέα πραγματικότητα, με την κατεύθυνση του Νομικού μας Συμβούλου και εξαίρετου επιστήμονα Γιώργου Αντωνακόπουλου και των συνεργατών του,

οι 22 Ενώσεις, είμαστε έτοιμοι να προβούμε στις απαραίτητες διαδικασίες να εναρμονιστούμε με τα νεα δεδομένα. Πολύ σύντομα θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις.