Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Παύλου Χρήστου «η αντιληπτική όψη του πολιτικού και τους στρατηγικού» από τις εκδόσεις Λιβάνη

Την παρουσίαση έκαναν ο καθηγητής της ΣΣΕ Κωνσταντίνος Γρίβας, η Δημοσιογράφος του Armyvoice.gr Ιωάννα Ηλιάδη, ενώ τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Περικλής Γρύσπος.

Το βιβλίο προλόγισε ο ίδιος ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης, ενώ ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν στρατιωτικοί και διπλωμάτες. 

Κατά την σύντομη αναφορά της η Ιωάννα Ηλιάδη, είπε τα ακόλουθα:

Πώς θα μπορούσε να είναι ο κόσμος αν μια πολιτική θεωρία είναι αληθής;

Η απάντηση, μας λέει ο Παύλος Χρήστου, συγκροτεί μια οντολογική μεταφυσική ερμηνεία αυτής της πολιτικής θεωρίας.

Δύσκολα, επισημαίνει, μπορεί κανείς να αρνηθεί το γεγονός ότι πρέπει να έχει επαρκή γνώση του στρατηγικού και της στρατηγικής αν πρόκειται να συλλάβει με επιστημονικό τρόπο το πολιτικό σύμπαν.

Ο Παύλος Χρήστου με το νέο του βιβλίο με τίτλο «η αντιληπτική όψη του πολιτικού και τους στρατηγικού» από τις εκδόσεις Λιβάνη, τοποθετεί τη συζήτηση περί στρατιωτικής και γεωπολιτικής στρατηγικής στην Ελλάδα σε ένα ευρύτερο επιστημονικό πλαίσιο ενοποιώντας την με τις τελευταίες αντιλήψεις της Θεωρίας της Επιστήμης, της Επιστημολογίας.

Η επανάσταση που έγινε στις αρχές του αιώνα μας στον τομέα της επικοινωνίας έφερε και την παρακμή αυτού που συχνά αποκαλούμε το παράδειγμα κατά Κουν.

Ο Kuhn ονόμασε ως Παράδειγμα την εκάστοτε παράδοση, το πλαίσιο δηλαδή εντός του οποίου η επιστήμη κάθε φορά αναπτύσσεται, αλλά και το υπόδειγμα που αυτή ακολουθεί.

Η άνοδος ενός νέου επιστημονικού παραδείγματος, βασισμένου στις αρχές του Χάους και της Πολυπλοκότητας (ChaoPlexity), όσων δηλαδή χαρακτηρίζουν την εποχή μας, θέτει νέες προκλήσεις και στην στρατηγική ανάλυση.

Η γεωπολιτική και η στρατιωτική στρατηγική πρέπει να «συνομιλήσουν» με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί φυσικών επιστημών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ρεαλιστικά μέσα στο ιδιόρρυθμο και δυναμικό σημερινό διεθνές περιβάλλον. Και αυτό ακριβώς κάνει το βιβλίο του Παύλου Χρήστου.

Αξιοποιώντας τις γνώσεις του ως αξιωματικός της Αεροπορίας και συνδέοντάς τις με τη σύγχρονη θεωρία της Επιστήμης κατάφερε να γράψει ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο στην Ελλάδα.

Ευχόμαστε να έχει την τύχη που αξίζει σε μια τέτοια προσπάθεια.

Και η καλύτερη μοίρα και ο στόχος για ένα τέτοιο βιβλίο δεν είναι να λάβει επαίνους.

Είναι να πυροδοτήσει μια παραγωγική συζήτηση.

Μια συζήτηση που θα περιλαμβάνει και αντιρρήσεις και προβληματισμούς έτσι ώστε να λειτουργήσει ως βάση έδρασης για τη διαμόρφωση μιας ελληνοκεντρικής στρατιωτικής επιστήμης.

Η αντιληπτική όψη του πολιτικού και του στρατηγικού - Παρουσίαση ΒιβλίουΣτείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com