Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Η αρχή του τέλους της ΠΟΜΕΝΣ Όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε το ξήλωμα της ομοσπονδίας που προκαλεί με δηλώσεις και πράξεις κατά στρατιωτικών


Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν εκτενώς την συζήτηση  για το νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήταν και το θέμα των συνδικαλιστών, οι οποίοι μάλιστα κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους και προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά συναδέλφων του, κάτι το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από στελέχη της γαλάζιας παράταξης η οποία όχι απλά στηρίζει αλλά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι προωθεί την ΠΟΜΕΝΣ.

Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις τόσο του Άδωνι Γεωργιάδη όσο και του Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι πολλές φορές έθεσαν θέμα «ΠΟΜΕΝΣ» κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Δαβάκης: Αποτροπιασμός για την εικόνα των «χακί» συνδικαλιστών

Ωστόσο οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι την ίδια ώρα ο αναπληρωτής τομεάρχης άμυνας της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, υπενθύμιζε στην τοποθέτησή του ότι η θέση της ΝΔ για τον συνδικαλισμό στον Στρατό ΔΕΝ έχει αλλάξει.

Πρότεινε όπως να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή για να προκύψει μια μορφή συνδικαλισμού ακομμάτιστη.

Συνεπώς, παρά την «φασαρία» που κάνουν στα λόγια οι κ. Κικίλιας και Γεωργιάδης για την ΠΟΜΕΝΣ (για προεκλογικούς μάλλον λόγους) η επίσημη θέση της ΝΔ είναι ότι δεν αναγνωρίζει τον συνδικαλισμό και προτείνει να γίνει νέο νομοσχέδιο μετά απο διακομματική συμφωνία. 

«Το είπε ο κ. τομεάρχης της Ν.Δ., το επαναλαμβάνω και εγώ και μάλιστα αυτή είναι και η θέση της Ν.Δ.. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι οργανωμένες και δομημένες στρατιωτικά, αλλά φυσικά έχουν και ένα άλλο σύστημα εκπαίδευσης.

Εμείς σας προτείναμε, προτείναμε και στον προκάτοχό σας να συγκροτηθεί μια Διακομματική Επιτροπή μάλιστα με χρονοδιάγραμμα, να καθίσουμε να λειτουργήσουμε,

έτσι Διακομματικά όπως το οφείλουμε και να προκύψει μια συνισταμένη του συνδικαλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ανάλογου και αντίστοιχου, δηλαδή αυτού του συνδικαλισμού που εφαρμόζουν οι νατοϊκοί στρατοί, η Κύπρος, τα Σώματα Ασφαλείας της Ελλάδος».

Συνεπώς παρά την όποια συμπάθεια προς την ΠΟΜΕΝΣ, η ΝΔ δεν αναγνωρίζει καν το νομικό πλαίσιο της ύπαρξής της.

Το ΚΚΕαπό την πλευρά του κατέθεσε τροπολογία που θα επιτρέπει την ίδρυση πολλών ομοσπονδιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία και προφανώς μιας συνομοσπονδίας όπως αναλογικά η ΓΣΕΕ στα πρότυπα των εργατικών σωματείων στην Ελλάδα.

Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας, ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ!

Ο δε εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης, έθεσε θέμα προσβολής των Ενόπλων Δυνάμεων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις:

«Ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ μίλησε για μικρή ομάδα στρατιωτικών που επιδιώκει την μπαχαλοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν ξέρω πώς μια τέτοια δήλωση μπορεί να σταθεί δημόσια χωρίς να υπάρξει κριτική ή και χωρίς να υπάρξει κάτι παραπάνω από κριτική.

‘Ενας στρατιωτικός στρέφεται εναντίον άλλων στρατιωτικών.

Θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι οι πρωτοβάθμιες ενώσεις που δεν είναι στην ΠΟΜΕΝΣ είναι 22 έναντι 20 αυτών που ανήκουν στην ΠΟΜΕΝΣ και μάλλον δεν είναι μικρή η ομάδα των στρατιωτικών.

Και άρα τι είπε ο κ. Ρώτας ο Πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ; Ότι επιδιώκουν να διαλύσουν το Στρατό. Δηλαδή αξιωματικοί που ανήκουν στις Ενώσεις που δεν αναγνωρίζει ο κ. Ρώτας, έχουν σκοπό να διαλύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Να γραφτεί και να ακουστεί. Γι αυτό το επαναλαμβάνω».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στην ομιλία του και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Αναφερόμενος στην ρύθμιση που περιέχει αυτό το νομοσχέδιο τόνισε για την ΠΟΜΕΝΣ και το ζήτησα συμμετοχής σε συμβούλια κρίσεων:

«Πρώτον: Είναι κατ’ αρχήν θεσμικά και υπηρεσιακά απαράδεκτο οι συνεδριάσεις των συμβουλίων να γίνονται υπό τον έλεγχο προσώπων ασχέτων με τη λειτουργία, το αντικείμενο και τον σκοπό τους. Ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν είναι η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της διοίκησης, ούτε η επιτήρησή της.

Επίσης, τα μέλη των συμβουλίων, τα οποία έχουν και το βάρος και την ευθύνη της γνώμης τους, πρέπει να έχουν και την ελευθερία να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, προκειμένου οι κρίσεις που γίνονται να είναι νομικά και ουσιαστικά δίκαιες, χωρίς το υπονοούμενο ενδεχόμενο δημοσιοποίησής τους.

Τα εχέγγυα αμεροληψίας ως προς την επιλογή τους είναι καθορισμένα με νόμο, ενώ ουδεμία σχετική εγγύηση υπάρχει για την επάρκεια, το γνωσιακό υπόβαθρο ή την αντικειμενικότητα των «παρατηρητών».

Δεύτερον: Οι «παρατηρητές» λαμβάνουν γνώση διαβαθμισμένων πληροφοριών που αφορούν τη δομή, τη διάρθρωση και τη στελέχωση του στρατού. Με τον τρόπο αυτόν παραβιάζεται ο βασικός κανόνας τήρησης του στρατιωτικού απορρήτου, δηλαδή της αποκάλυψης πληροφοριών μόνο όταν υπάρχει υπηρεσιακή ανάγκη γνώσης.

Τρίτον: Οι παρατηρητές λαμβάνουν γνώση προσωπικών δεδομένων των στελεχών, χωρίς να διαφαίνεται η ύπαρξη οποιασδήποτε εύλογης αιτίας ή νόμιμου σκοπού. Και σημειώνεται ότι οι αξιωματικοί των οποίων τα δεδομένα λαμβάνει γνώση ο εκπρόσωπος της ΠΟΜΕΝΣ είναι αμφίβολο αν είναι μέλη της, ούτε φυσικά εάν συναινούν.

Για τους λόγους αυτούς, η συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΟΜΕΝΣ στα συμβούλια μεταθέσεων πρέπει να καταργηθεί, διατηρώντας έτσι τόσο το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και τη δυνατότητα της Ομοσπονδίας να επικεντρωθεί στην πραγματική της αποστολή».

Όλα δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια για την ΠΟΜΕΝΣ και τον τρόπο που λειτουργεί καθώς και για τις δηλώσεις των στελεχών της είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται νέα ρύθμιση οπυ θα τακτοποιεί το θέμα του στρατιωτικού συνδικαλισμού σε άλλη βάση, είναι ιδιαίτερα έντονες. Όπως φαίνεται και από την πλευρά της ΝΔ υπάρχει ανάλογη πρόθεση για ρύθμιση. Πότε θα πρέπει να το περιμένουμε;