ΜΟΜΚΑ: Επιχειρησιακό έλεγχο είχαν οι ΕΔ στις πυρκαγιές στο Μάτι για την αντιμετώπιση των καταστροφών, λέει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση στην Βουλή

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας Αθανάσιου Δαβάκη ο κ. Αποστολάκης υποστηρίζει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τον επιχειρησιακό έλεγχο για την αποκατάσταση των ζημιών.

Δείτε την πλήρη απάντηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα «Συμμετοχή Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟ.Μ.ΚΑ.) στην αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.4407/2016, «για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, είναι δυνατή η συμπερίληψη της ΜΟΜΚΑ στα σχέδια πολιτικής προστασίας κατόπιν έγκρισης από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας».

Περαιτέρω, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων, η ΜΟΜΚΑ, ανέλαβε τον επιχειρησιακό έλεγχο των τμημάτων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που

προέκυψαν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική τον Ιούλιο 2018 και τα πλυμμηρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα στο Φενεό Κορινθίας και στην Κρήτη το Φεβρουάριο τρέχοντος έτους.

Στην παρούσα φάση, σε στάδιο διαπραγμάτευσης-προπαρασκευής, η ΜΟΜΚΑ εξετάζει τη συμμετοχή της στην εκτέλεση εργασιών με τη χρήση μηχανημάτων Μηχανικού που αφορά

στη συντήρηση δύο χωμάτινων δρομολογίων, καθαρισμός τριών αυλακιών απορροής και εκτέλεση διαφόρων χωματουργιών εργασιών.

Ο Φορέας με τον οποίο διαπραγματεύεται η ΜΟΜΚΑ είναι ο Δήμος Πύλης Τρικάλων, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος όπου πρόκειται να εκτελεστεί το έργο είναι η ΠΕ Τρικάλων-Δήμος Πύλης – χωριό Ροποτό.

Το έργο βρίσκεται υπό εξέταση και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτός ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης.

Σχετίζεται με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των καταστροφικών φαινομένων στο οικισμό του χωριού Ροποτό του οποίου το κεντρικό τμήμα βρίσκεται εντός

κατολισθαίνουσας ζώνης η οποία ύστερα από την ενεργοποίηση της είχε σαν αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή ιδιωτικών και δημόσιων υποδομών.

Η ΜΟΜΚΑ έχει αναλάβει και υλοποιεί το έργο που αφορά στην καθέλκυση γέφυρας Μπέλεϋ στη ΔΕ Φενεού Ν. Κορινθίας.

Το έργο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των καθοριζομένων στο άρθρο 8 του Ν.4407/2016, το Σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Δήμο Συκιωνίων, στην ΠΕ Κορινθίας, Δήμος Σικυωνίων, ΔΕ Φενεού.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την 19η Μαρτίου 2019 και σχετίζονται με την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης των χωριών Πανόραμα και Αρχαία Φενεό και τους οικισμούς Λούζι και Βίλια με τη Γκούρα όπου εδρεύουν οι Υπηρεσίες και τα σχολεία της Δημοτικής Ενότητας Φενεού.

Η οδική σύνδεση διακόπηκε από την 9 η Φεβρουαρίου 2019 λόγω καταστροφής της
υπάρχουσας τσιμεντένιας γέφυρας μετά από έντονες βροχοπτώσεις που έλαβαν
χώρα στην περιοχή.

Τέλος, τα έργα που ολοκληρωθήκαν με ευθύνη και επίβλεψη της ΜΟΜΚΑ φαίνονται στο συνημμένο Παράρτημα «Α» το οποίο σας καταθέτω.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑ

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»