Συντάξεις Αυγούστου 2020 & Επικουρικές ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΟΓΑ ΕΔ ΕΦΚΑ ΝΑΤ ΟΠΕΚΕΠΕ Πληρωμές Δείτε αν είστε στους 188 δικαιούχους - ΟΠΕΚΑ Α21 Επίδομα παιδιού - Επίδομα ενοικίου ΚΕΑ Συντάξεις Νοεμβρίου 2019: Ένοπλες Δυνάμεις ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ Επικουρικές Πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ ΚΕΑ Συντάξεις Αυγούστου 2019 ΕΦΚΑ-ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ Επίδομα παιδιού 2019 Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα γίνει η επιστροφή -ΙΚΑ ΟΑΕΕ Δημόσιο Εισφορά αληλεγγύης - απαλλαγή ενστόλων: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Διαδοχική ασφάλιση: Αναδρομικά 110€ το μήνα για νέους συνταξιούχους Α21 πληρωμή - Επίδομα παιδιού 2019 - ΚΕΑ Φεβρουαρίου 2019

Εισφορά αληλεγγύης- απαλλαγή ενστόλων: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στις 5 Απριλίου στην Βουλή

Το άρθρο 52 του νομοσχεδίου που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή περιλαμβάνει την διάταξη που αφορά τους ένστολους και τους στρατιωτικούς για την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στηνδ ιαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και ο τίτλος του είναι ο εξής: «I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, II. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ κατατέθηκε στη Βουλή-Ρυθμίζει Κοινωνικά Επιδόματα

Το άρθρο 52 απου αφορά τους ένστολους και τους στρατιωτικούς αναφέρει τα εξής:

Σύμφωνα με την αιθτιολογική έκθεση:

Με την προτεινόμενη διάταξη αποσαφηνίζεται πλήρως το καθεστώς φορολογικής μεταχείρησης για τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Με την προτεινόμενη διάταξη η εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης των δικαιούχων για τα εισοδήματα αυτά που είχε οριστεί από τις διατάξεις του νόμου 4582/2018, περιλαμβάνει και την εισφορά αλληλεγγύης.

Η διάταξη που περιέχει το νομοσχέδιο ορίζει σαφώς ότι η απαλλαγή αφορά τα ποσά που αποκτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου 4575/2018.

Η ρύθμιση  της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση, αφορά περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχους του Δημοσίου.

Προβλέπει ότι η φορολογική υποχρέωση για τα αναδρομικά που πήραν, εξαντλήθηκε με την παρακράτηση 20% που έγινε κατά την καταβολή των αναδρομικών.

Εισφορά αληλεγγύης – απαλλαγή ενστόλων: Επανυποβολή δήλωσης για όσους ήδη κατέθεσαν

Πρόκειται κυριολεκτικά ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, καθώς κάποιοι στρατιωτικοί έχουν ήδη καταθέσει τη φορολογική τους δήλωση και έχουν δει την παρακράτηση.

Αυτοί θα πρέπει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ και την έκδηση της σχετικής εγλυκλίου, να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση στην εφορία ώστε να απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από 15 ημέρες ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος ανέπτυσσε επιχειρήματα εντελώς διαφορετικά στην συνάντηση που είχε με την ΠΟΣ.

Όπως χαρακτηστικά αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΣ , «Ζητήθηκε η εφαρμογή της υπ’ αριθμόν 244/2017 απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου,

που έχει κρίνει ως αντισυνταγματική την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για τον δημόσιο τομέα.

Να σταματήσει δηλαδή η αντίστοιχη παρακράτηση και να αποδοθούν τα αναλογούντα αναδρομικά από 8/2/2017.

Η ΓΓΚΑ μας ενημέρωσε, έλεγε η ΠΟΣ,  ότι επειδή υπάρχει αντίθετη απόφαση του ΣτΕ, σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το θέμα θα επιλυθεί στο Ειδικό Δικαστήριο,

οπότε και θα δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες τότε ενέργειες. Ο Πρόεδρος της ΠΟΣ διατύπωσε επιφυλάξεις ύπαρξης σχετικής απόφασης του ΣτΕ».

Το θέμα της «διπλής» φορολόγησης είχε επισημανθεί από τον Δεκέμβριο ήδη με ρεπορτάζ,

αλλά μετά από τρεις μήνες σιγής στο υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να μπουν στη διαδικασία να απαλλάξουν το νόμο.