Οι Γερμανοί στρατιωτικοί, η ελληνική σημαία και η σιωπή του ΓΕΕΘΑ – Μηδενική αντίδραση του Γενικού Επιτελείου στην προσβολή του εθνικού μας συμβόλου

Στο ΚΕΝΑΠ στην Κρήτη εκπαιδεύονταν σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο Γερμανοί στρατιωτικοί οι οποίοι προσέβαλαν το εθνικό μας σύμβολο.

Οι δυο στρατιωτικοί που καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, είχαν έρθει στο ΚΕΝΑΠ και υπηρετούσαν ως ΝΑΤΟϊκοί αξιωματικοί, δηλαδή υπάγονταν στην αρμοδιότητα του ΓΕΕΘΑ.

Την Κυριακή πήγαν στο σημείο του Ακρωτηρίου των Χανίων -εκεί όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Ζορμπάς»-, υπέστειλαν την ελληνική σημαία, την πέταξαν στα βράχια και πάνω της τοποθέτησαν πέτρες (προβαίνοντας έτσι σε μια συμβολική «ταφή» της Ελλάδας) και ανάρτησαν την σημαία της Γερμανίας.

Οι δυο 23χρονοι γερμανοί καταδικάστηκαν σε δέκα μήνες με αναστολή από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων και σήμερα αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους, όπου θα αντιμετωπίσουν επιπτώσεις από την καταδίκη τους από το ελληνικό δικαστήριο.

Αυτό πάντως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι για το περιστατικό, δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ ή έστω κάποια ενημέρωση ότι προέβη σε ενέργειες διαμαρτυρίας προς την Γερμανική πλευρά.

Αντίθετα στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟϊκής άσκησης στην Σούδα δυο Τούρκοι φωτογραφήθηκαν στον βυθό με δική τους σημαία, κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός για να γίνουν διαμαρτυρίες και να κατέβει η φωτογραφία από την ιστοσελίδα του MARCOM.

Η μηδενική αντίδραση στο περιστατικό με τους Γερμανούς προκαλεί ερωτηματικά, καθώς από αρκετούς ερμηνεύεται πως το ελληνικό ΓΕΕΘΑ δεν θα ήθελε να δυσαρεστήσει την Γερμανία και για τον λόγο αυτό «καταπίνει» τέτοιες συμπεριφορές.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση, ανάλογα με την εθνικότητα αυτού που προσβάλει την ελληνική σημαία.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και πως κάποια αντίδραση έγινε, ακόμα κι αν δεν έχει ανακοινωθεί. Ωστόσο η εμπειρία λέει ότι η σιωπή τις περισσότερες φορές  δηλώνει ενοχή.Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com