Οι Γερμανοί στρατιωτικοί, η ελληνική σημαία και η σιωπή του ΓΕΕΘΑ – Μηδενική αντίδραση του Γενικού Επιτελείου στην προσβολή του εθνικού μας συμβόλου


Στο ΚΕΝΑΠ στην Κρήτη εκπαιδεύονταν σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο Γερμανοί στρατιωτικοί οι οποίοι προσέβαλαν το εθνικό μας σύμβολο.

Οι δυο στρατιωτικοί που καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, είχαν έρθει στο ΚΕΝΑΠ και υπηρετούσαν ως ΝΑΤΟϊκοί αξιωματικοί, δηλαδή υπάγονταν στην αρμοδιότητα του ΓΕΕΘΑ.

Την Κυριακή πήγαν στο σημείο του Ακρωτηρίου των Χανίων -εκεί όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Ζορμπάς»-, υπέστειλαν την ελληνική σημαία, την πέταξαν στα βράχια και πάνω της τοποθέτησαν πέτρες (προβαίνοντας έτσι σε μια συμβολική «ταφή» της Ελλάδας) και ανάρτησαν την σημαία της Γερμανίας.

Οι δυο 23χρονοι γερμανοί καταδικάστηκαν σε δέκα μήνες με αναστολή από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων και σήμερα αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα τους, όπου θα αντιμετωπίσουν επιπτώσεις από την καταδίκη τους από το ελληνικό δικαστήριο.

Αυτό πάντως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι για το περιστατικό, δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ ή έστω κάποια ενημέρωση ότι προέβη σε ενέργειες διαμαρτυρίας προς την Γερμανική πλευρά.

Realshave.gr

Αντίθετα στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟϊκής άσκησης στην Σούδα δυο Τούρκοι φωτογραφήθηκαν στον βυθό με δική τους σημαία, κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός για να γίνουν διαμαρτυρίες και να κατέβει η φωτογραφία από την ιστοσελίδα του MARCOM.

Η μηδενική αντίδραση στο περιστατικό με τους Γερμανούς προκαλεί ερωτηματικά, καθώς από αρκετούς ερμηνεύεται πως το ελληνικό ΓΕΕΘΑ δεν θα ήθελε να δυσαρεστήσει την Γερμανία και για τον λόγο αυτό «καταπίνει» τέτοιες συμπεριφορές.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση, ανάλογα με την εθνικότητα αυτού που προσβάλει την ελληνική σημαία.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και πως κάποια αντίδραση έγινε, ακόμα κι αν δεν έχει ανακοινωθεί. Ωστόσο η εμπειρία λέει ότι η σιωπή τις περισσότερες φορές  δηλώνει ενοχή.
Προηγούμενο άρθροΝομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Απάντηση – φαρμάκι στην επιστολή ΑΣΣΥ από ΕΜΘ
Επόμενο άρθροΑνθυπίλαρχος Ελένη: Η τάξη 2018 ΣΣΕ στην πρώτη βολή VIDEO
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).