Επίδομα ενοικίου 2019: Πότε μπαίνει α' δόση και αναδρομικά - ΗΔΙΚΑ - Τι αναμένεται να γίνει με όσους έχουν υποβάλλει αίτηση Συντάξεις Απριλίου 2019 - Ημερομηνία Πληρωμής - ΚΕΑ Μαρτίου 2019 Συντάξεις Μαρτίου 2019: Πότε πληρώνονται σε ΙΚΑ,ΟΓΑ,ΟΑΕΕ,ΝΑΤ, Δημόσιο - Πότε μπαίνουν οι προσωρινές σε Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας

Επίδομα ενοικίου 2019: Πότε μπαίνει α’ δόση και αναδρομικά – ΗΔΙΚΑ – Τι αναμένεται να γίνει με όσους έχουν υποβάλλει αίτηση και δεν έχει ακόμα εγκριθεί

Αναδρομικά για τρεις μήνες, θα εισπράξουν πριν από το Πάσχα το πιο πιθανό την Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 153.657 νοικοκυριά σε σύνολο 187.324 δικαιούχων, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν.

Οι υπόλοιποι 15.231 δικαιούχοι θα εισπράξουν αναδρομικά δύο μηνών, δηλαδή για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο,

αναδρομικά από την 1η Μαρτίου θα λάβουν 219 νοικοκυριά που κατοικούν σε εκμισθωμένη κατοικία, ενώ δεν προβλέπονται αναδρομικά ποσά για 17.152 δικαιούχους.

Αυτό προβλέπει η απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Περίπου 300 εκατ. ευρώ είχε βάλει στην άκρη το υπουργείο Οικονομικών για να χρηματοδοτήσει φέτος το επίδομα ενοικίου αλλά ήδη ο προϋπολογισμός έχει ξεπεραστεί.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που πέφτουν έξω στους υπολογισμούς τους οι ιθύνοντες.

Το ίδιο είχε γίνει και τον Δεκέμβριο με το έκτακτο μέρισμα. Υπάρχει βέβαια εξήγηση: κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι «φτιάχνουν» τις φορολογικές τους δηλώσεις στα μέτρα των διαφόρων επιδομάτων.

Οι φιλοξενούμενοι μειώνονται, τα νοικοκυριά «σπάνε» σε μικρότερα και έτσι αυξάνεται γεωμετρικά ο αριθμός των δικαιούχων.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το σύνολο των 8,9 εκατομμυρίων φορολογούμενων το 50% δηλώνει κάτω από 7000 ευρώ ετησίως.

Προς το παρόν, έχουν εγκριθεί 209.341 αιτήσεις νοικοκυριών με 566.117 μέλη.

Ήδη ο ετήσιος προϋπολογισμός έχει φτάσει στα 310 εκατ. ευρώ ενώ αρχικά είχαν προϋπολογιστεί 300 εκατ. ευρώ.

Προς το παρόν, η διαφορά είναι μικρή. Ωστόσο, δεδομένου ότι συνολικά έχουν υποβληθεί 403.466 αιτήσεις, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο αριθμός των τελικών εγκρίσεων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η δεξαμενή από την οποία θα προέλθουν οι νέες εγκρίσεις είναι οι λεγόμενες νέες αιτήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι 97.062.

Από αυτές τουλάχιστον 25.000 είναι σε κατάσταση αναμονής καθώς δεν έχει αποδειχθεί ακόμη το κριτήριο της πενταετούς παραμονής.

Είναι πολύ πιθανό ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός θα ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες πληρωμές είναι πιθανό να γίνουν μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει, προς τις 17 Απριλίου και ενόψει των εορτών του Πάσχα.

ΗΔΙΚΑ: Διευκρινίσεις για το επίδομα ενοικίου 2019

Η ΗΔΙΚΑ δίνει νέες διευκρινήσεις για τα προβλήματα που συναντούν οι δικαιούχοι κατά την υποβολή των αιτήσεων:

1. Γιατί ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου δεν μου αναγνωρίζει ότι υπάρχει ενεργό συμβόλαιο;

Δεδομένου ότι οι αιτήσεις για το Επίδομα Στέγασης εγκρίνονται για έξι μήνες, θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης.

Παράδειγμα πρώτο
Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου (6μηνο χορήγησης του Επιδόματος: Απρίλης – Σεπτέμβρης) θα πρέπει το ηλεκτρονικό μισθωτήριο το οποίο καταχωρείται στην πλατφόρμα να έχει ως ημερομηνία έναρξης τουλάχιστον από 1η/4/2019 και ημερομηνία λήξης τουλάχιστον έως 30η/09/2019 .

Παράδειγμα δεύτερο
Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Απρίλιο (6μηνο χορήγησης του Επιδόματος: Απρίλης – Σεπτέμβρης) το ηλεκτρονικό μισθωτήριο θα πρέπει να έχει ημερομηνία έναρξης τουλάχιστον από 1η/5/2019 και ημερομηνία λήξης τουλάχιστον έως 31/10/2019.

Εάν το ηλεκτρονικό μισθωτήριο δεν καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του και κατόπιν να υποβληθεί η αίτηση για το Επίδομα.

Covid19: Έχει ατομική ευθύνη ο ΥΕΘΑ ή ...YOLO; click

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα δηλωθούν στην τροποποιητική δήλωση μίσθωσης ακινήτου θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το εξάμηνο διάστημα για το οποίο θα εγκριθεί η αίτηση. Ενδεικτικά, για μισθωτήριο που λήγει στις 30/6/2019, και η αίτηση υποβάλλεται τον Μάρτιο, στην τροποποιητική δήλωση δεν μπορεί η ημερομηνία έναρξης που θα συμπληρώσετε να είναι μετά την 1/4/2019 και η ημερομηνία λήξης πριν την 30/09/2019.

2. Δικαιούται ο αιτών αναδρομικά από 1/1/2019, σύμφωνα με την ΚΥΑ του προγράμματος, αν τροποποιήσει το μισθωτήριό του σύμφωνα με τις ανωτέρω οδηγίες αφού το μισθωτήριο θα έχει ημερομηνία έναρξης μεταγενέστερη της 1/1/2019;

Εφόσον το προηγούμενο συμβόλαιο είναι σε ισχύ από 01.01.2019, ο δικαιούχος θα λάβει το αναδρομικό ποσό για τους μήνες αυτούς.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν απαιτείται το μισθωτήριο που τροποποιείται να έχει έναρξη την 1/1/2019 (οπότε και θα θεωρούνταν εκπρόθεσμο). Εάν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο που είναι σε ισχύ από 1/2/2019, ο αιτών θα λάβει αναδρομικά για τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο.

Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί τον Απρίλιο, και ο αιτών πληροί τους ανωτέρω όρους τα αναδρομικά που δικαιούται θα καταβληθούν στην πληρωμή που θα γίνει το Μάιο.

Με πληροφορίες από το fpress.gr