Επίδομα ενοικίου 2019 α’ δόση: Ποιοι πληρώνονται άμεσα – Πότε θα πληρωθεί η επόμενη δόση – Τι θα γίνει με την πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Επίδομα ενοικίου 2019: Όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου θα πληρωθούν την α’ δόση πριν το Πάσχα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΓΓ πρόνοιας κ. Δημήτρη Καρέλλα στις 31/3 ολοκληρώθηκε το πρώτο αρχείο δικαιούχων ώστε να γίνουν οι πληρωμές τον Απρίλιο και θα δοθούν και αναδρομικά για τους πρώτους μήνες.

Μετά συνεχίζονται κανονικά οι αιτήσεις και οι πληρωμές θα γίνονται ανά μήνα».

Στόχος είναι να πληρώνεται μεταξύ 22-30 κάθε μήνα και τώρα πριν από το Πάσχα, 23-24 Απριλίου.

Ειδικότερα η πλατφόρμα epidomastegasis.gr δεν θα κλείσει ποτέ και κάθε τέλη του μήνα 30 ή 31 ανάλογα ποτέ τελειώνει ο μήνας, θα μαζεύονται οι αιτήσεις και θα πληρώνονται οι δικαιούχοι στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά όπως αναφέρεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση θα δοθούν με την πρώτη δόση η οποία θα πληρωθεί μέσα στον Απρίλιο.

Όσοι λοιπόν έχουν κάνει αίτηση τον Μάρτιο θα πάρουν τα αναδρομικά. Όμως εφόσον τα δικαιούνται θα τα πάρουν και όσοι κάνουν αίτηση μέσα στον Απρίλιο.

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος ενοικίου είναι η 6μηνη ισχύς του ηλεκτρονικού συμβολαίου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι κάνουν αίτηση τον Απρίλιο η καταβολή ισχύει από τον επόμενο μήνα, δηλαδή Μάιο και άρα η 6μηνη ισχύς του ηλεκτρονικού συμβολαίου πρέπει να είναι από 1η Μαΐου ως 31 Οκτωβρίου 2019.

Επίδομα Ενοικίου 2019: Τι να κάνετε αν λήγει το συμβόλαιο μίσθωσης

Αντίστοιχα αν κάνουν την αίτηση τον Μάιο πιάνεται από 1η Ιουνίου και η ισχύς του 6μηνου μισθωτηρίου πρέπει να λήγει 30 Νοεμβρίου 2019.

Έτσι θα πρέπει όσοι κάνουν την αίτηση το επόμενο διάστημα και όχι μέσα στον Μάρτιο να γνωρίζουν ότι η 6μηνη ισχύς του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου ξεκινάει από τον επόμενο μήνα της εγκριθείσας αίτησης και για ένα εξάμηνο.

Σχετικά με το όνομα στον λογαριασμό ρεύματος, ο κ. Καρέλλας είπε ότι ο ενοικιαστής θα πρέπει να αλλάξει το ρολόϊ στο όνομά του μέχρι το τέλος του χρόνου,

καθώς αν από 1/1/2020 δεν υπάρχει ταυτοποίηση ανάμεσα σε δικαιούχο και ρολόϊ, τότε θα κόβεται από το επίδομα ενοικίου.

Επίδομα ενοικίου 2019

Το επίδομα ενοικίου κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα την σύνθεση του νοικοκυριού.

Αν το ενοίκιο είναι μικρότερο, το επίδομα περιορίζεται ανάλογα.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο TAXISnet.

Ακολούθως πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ και εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού κ.α.).

Ο αριθμός του μισθωτηρίου συμβολαίου παίζει ρόλο – κλειδί. Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα μέλη του νοικοκυριού (π.χ. φιλοξενούμενοι ή άλλα μέλη που υποβάλουν αυτοτελή φορολογική δήλωση) αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται πριν υποβληθεί η αίτηση.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

 • Η συναίνεση όλων των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αίτησης.
 • Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως και το δικαίωμα ισχύει από την 1η του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.
 • Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή και τις αιτήσεις που θα υποβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 01/01/2019 εφόσον υπάρχει μισθωτήριο από αυτή την ημερομηνία.
 • Μέχρι 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί από τον ιδιοκτήτη στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού.
 • Από 1/1/2020 αυτό θα συνιστά προυπόθεση για την δικαίωση του επιδόματος.
 • Από το εισόδημα που προσμετράται εξαιρούνται τα ποσά του Επιδόματος Παιδιού, των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων και του επιδόματος αναδοχής.
 • Το επίδομα στέγασης δεν υπολογίζεται για την καταβολή του ΚΕΑ και του Επιδόματος Παιδιού.
 • Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.
 • Τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα και οι μονογονεικές οικογένειες υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους ή τα Κέντρα Κοινότητας.
 • Ο αιτών προσκομίζει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο υπογεγραμμένο – με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής – από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού, το έντυπο συναίνεσης, που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο του προγράμματος.
 • Από την επιδότηση εξαιρούνται νοικοκυριά που είναι ενταγμένα σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, νοικοκυριά που μισθώνουν μη ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες ή μισθώνουν μέρος κατοικίας ή κατοικία που τους είχε παραχωρηθεί σε προηγούμενες φορολογικές χρήσεις ή ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, συζύγου ή πρώην συζύγου εκτός κι εάν οι συμβάσεις μίσθωσης έχουν ημερομηνία έναρξης έως και 31/1/2019 και έχουν υποβληθεί εμπροθέσμως.

Το επίδομα χορηγείται για 12 μήνες.

Έξι μήνες μετά την έγκριση κι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις η επιδότηση ανανεώνεται αυτόματα για άλλους 6 μήνες.

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα ο δικαιούχος μπορεί να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της.

 

 Στείλε μας τις δικές σου απόψεις για στρατιωτικά θέματα που σε απασχολούν στο armyvoicegr@gmail.com